Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
14.8°C17.3°C
3 BF 84%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.9°C14.4°C
2 BF 79%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
11.0°C14.3°C
2 BF 88%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
18.0°C18.8°C
2 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.9°C11.9°C
3 BF 100%
«Άγιοι Ανάργυροι» / Γιατροί κατά της διοίκησης του Ογκολογικού νοσοκομείου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

«Άγιοι Ανάργυροι» / Γιατροί κατά της διοίκησης του Ογκολογικού νοσοκομείου

ΓΙΑΤΡΟΙ

Η πίεση που δέχτηκε το Εθνικό Σύστημα Υγείας στα απανωτά κύματα της πανδημίας έφερε στα όριά τους υγειονομικούς, οι οποίοι πολλές φορές υπερέβαλαν εαυτόν. Δεν βρέθηκαν αντιμέτωποι μόνο με τον ιό, αλλά και με τις εγκληματικές επιλογές της κυβέρνησης, του υπουργείου Υγείας και των διοικήσεων των νοσοκομείων. Μια τέτοια περίπτωση είναι και το Γενικό Ογκολογικό Νοσοκομείο Κηφισιάς «Οι Άγιοι Ανάργυροι», όπου, σύμφωνα με γιατρούς, το πρόγραμμα εφημεριών έχει τροποποιηθεί, με αποτέλεσμα ο φόρτος εργασίας να έχει ξεπεράσει τα νόμιμα όρια. Μάλιστα, οι ίδιοι έχουν στείλει εξώδικο προς τη διοίκηση του νοσοκομείου καλώντας τη να αναδιαμορφώσει το πρόγραμμα εφημεριών και να τηρήσει την κείμενη νομοθεσία.

Συγκεκριμένα, στο εξώδικο -το οποίο κοινοποιείται μεταξύ άλλων προς την 1η ΥΠΕ, το υπουργείο Υγείας και το Τμήμα Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Τομέα Αθηνών- επισημαίνεται ότι το τακτικό ωράριο των νοσοκομειακών γιατρών είναι επτάωρο, συνεχές, πρωινό και πενθήμερο. Η εβδομαδιαία εργασία δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 48 ώρες, εκτός αν ο ίδιος ο γιατρός συναινέσει εγγράφως σε υπέρβαση η οποία φτάνει το πολύ τις 60 ώρες εβδομαδιαίως. Επίσης, με νόμο έχει καθιερωθεί η μέχρι 12 ώρες συνεχής εργασία.

Η «κοβιντοποίηση» νοσοκομείων υπερδιπλασίασε τις εφημερίες

Ωστόσο, όλα τα παραπάνω καταστρατηγήθηκαν από τις 10 Ιανουαρίου 2022. Τότε το «Σισμανόγλειο» και το «Αμαλία Φλέμινγκ» μετατράπηκαν για ακόμα μία φορά σε νοσοκομεία μίας νόσου, με αποτέλεσμα οι «Άγιοι Ανάργυροι» να τεθούν σε καθεστώς γενικών 24ωρων εφημεριών κάθε 4 ημέρες, με ωράριο 2.30 μ.μ.-8 π.μ. της επομένης, ενώ για τις αργίες το ωράριο ήταν 8 π.μ.-8 π.μ. Περαιτέρω, ανάμεσα στις 24ωρες γενικές εφημερίες πραγματοποιούνται εβδομαδιαίως ακόμα δύο γενικές εφημερίες, με ωράριο 8 π.μ.-2.30 μ.μ.

Επομένως, σύμφωνα με τους γιατρούς, μέχρι τις 10 Ιανουαρίου πραγματοποιούσαν μηνιαίως τέσσερις 24ωρες εφημερίες και μία μεικτή εφημερία ή μία εφημερία ετοιμότητας. Μετά τις αλλαγές, οι οποίες μάλιστα συνέπεσαν και με τη συνταξιοδότηση ενός γιατρού, πραγματοποιούσαν παρανόμως, όπως τονίζουν, οκτώ ή εννέα 24ωρες εφημερίες τον μήνα και μία εφημερία ετοιμότητας. Δηλαδή, τις διπλάσιες και πλέον εφημερίες! Επίσης, με το νέο πρόγραμμα δεν παίρνουν παρανόμως το ένα ρεπό που δικαιούνται έπειτα από κάθε 24ωρη εφημερία.

Τα ωράρια εργασίας έχουν γίνει εξαντλητικά πλέον και είναι αδύνατο να απασχολούνται οι γιατροί τόσες ώρες. Υπογραμμίζουν ότι η σωματική και η ψυχική τους υγεία τίθεται σε κίνδυνο.

Συνεχίζουν στο ίδιο πρόγραμμα ακόμα και τώρα

Το χειρότερο όμως είναι το γεγονός ότι τα νοσοκομεία «Σισμανόγλειο» και «Αμαλία Φλέμινγκ» επέστρεψαν στην κανονική τους λειτουργία, αλλά οι «Άγιοι Ανάργυροι» συνεχίζουν εξαντλημένοι στο ίδιο παράνομο πρόγραμμα εφημεριών!

Με το εξώδικο διαμαρτύρονται για τις συνθήκες εργασίας και τη μη τήρηση των χρονικών ορίων απασχόλησης. Παράλληλα, καλούν τη διοίκηση του νοσοκομείου να αναδιαμορφώσει το πρόγραμμα από τον Μάιο, να τηρήσει την κείμενη νομοθεσία και να μεριμνήσει για την άμεση στελέχωση της κλινικής. Μάλιστα, εάν δεν προχωρήσουν οι απαιτούμενες αλλαγές, δηλώνουν ότι θα αναγκαστούν να απέχουν από το πρόγραμμα εφημεριών (κατά το σκέλος που δεν τηρείται η νομιμότητα) από τον Μάιο κι έπειτα, ενώ θα απευθυνθούν στα αρμόδια ποινικά και διοικητικά δικαστήρια προς διεκδίκηση κάθε δικαιώματός τους. Τέλος, καθιστά πλήρως υπεύθυνο το Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου «ΓΟΝΚ-Οι  Άγιοι Ανάργυροι» για οποιαδήποτε βλάβη της υγείας κατά την παροχή εργασίας, αλλά και για οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει στην ορθή και ασφαλή λειτουργία του νοσοκομείου.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL