Live τώρα    
26°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
26 °C
24.5°C27.8°C
3 BF 39%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
22.1°C26.4°C
2 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.0°C25.5°C
1 BF 44%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
25 °C
21.0°C24.9°C
4 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C22.9°C
0 BF 41%
Μάτι / Αναβαθμίζεται το κατηγορητήριο για πέντε πρώην στελέχη της πυροσβεστικής
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μάτι / Αναβαθμίζεται το κατηγορητήριο για πέντε πρώην στελέχη της πυροσβεστικής

Μάτι φωτιά πυρκαγιά
EUROKINISSI/ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ

Αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο να απαγγελθεί σε βάρος τους κακουργηματικού βαθμού κατηγορία για τον τρόπο που διαχειρίστηκαν την πυρκαγιά στο Μάτι τον Ιούλιο του 2018, βρίσκονται πέντε πρώην στελέχη της πυροσβεστικής, μετά την έκδοση του βουλεύματος για την φωτιά, η οποία άφησε πίσω της 103 νεκρούς και τεράστιες καταστροφές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι δικαστές του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών που μελέτησαν την ογκώδη δικογραφία της υπόθεσης, αποφάσισαν ομόφωνα πως για την διαχείριση της κατάστασης πρέπει να λογοδοτήσουν για κατηγορίες σε βαθμό πλημμελήματος συγκεκριμένα πρόσωπα, να απαλλαγούν κάποια άλλα, αλλά και να ελεγχθούν για το κακούργημα της θανατηφόρας έκθεσης σε κίνδυνο πολιτών πέντε τότε στελέχη της πυροσβεστικής.

Στη συνέχεια, η δικογραφία θα επιστρέψει στον ανακριτή Αθανάσιο Μαρνέρη προκειμένου να ζητήσει από την Εισαγγελία την άσκηση ποινικής δίωξης για τους πέντε αξιωματικούς. Εφόσον απαγγελθεί η κατηγορία από την Εισαγγελία τα πρώην στελέχη της πυροσβεστικής θα κληθούν σε απολογία για την κακουργηματική έκθεση σε κίνδυνο.

Σημειώνεται ότι ο ανακριτής της υπόθεσης Αθανάσιος Μαρνέρης, κάνοντας δεκτό το αίτημα για άσκηση δίωξης κακουργηματικού βαθμού σε στελέχη της Πυροσβεστικής, το οποίο αντίστοιχες φορές απορρίφθηκε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών, οι δικαστές του Συμβουλίου κρίνουν πως οι συγκεκριμένοι πέντε αξιωματικοί πρέπει να ελεγχθούν ποινικά με αναβαθμισμένη κατηγορία και όχι για αυτήν της ανθρωποκτονίας από αμέλεια που τους αποδίδεται.

Στο βούλευμά τους οι δικαστές του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών, με πρόεδρο τον Γιώργο Κασσίμη και μέλη τις πρωτοδίκες Θεοδώρα Τραϊανίδου και Νίκη Ρεβύθη, μέσα σε 1.000 σελίδες κάνουν αποτίμηση όλων των αποδεικτικών στοιχείων που περιλαμβάνονται στην δικογραφία και αποφαίνονται για τους 28 κατηγορούμενους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αναλυτικά σύμφωνα με το βούλευμα:

  • Θα διενεργηθεί περαιτέρω ανάκριση με αναβαθμισμένη κατηγορία που θα αφορά στη θανατηφόρα έκθεση σε κίνδυνο για τους πέντε αξιωματικούς της πυροσβεστικής
  • Παραπέμπονται σε δίκη 13 κατηγορούμενοι, ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου για αδικήματα που αφορούν ανθρωποκτονία από αμέλεια ανάλογα με την εμπλοκή τους, λόγω αρμοδιότητας, σε κάθε στάδιο που επέδρασε στο τραγικό αποτέλεσμα. Δηλαδή στην πρόληψη, κατάσβεση, εκκένωση και διάσωση
  • Απαλλάσσονται πλήρως 10 κατηγορούμενοι (αστυνομικοί και αντιδήμαρχοι).

Σύμφωνα με το βούλευμα, οι πέντε αξιωματικοί τής Πυροσβεστικής με συγκεκριμένες πράξεις και παραλείψεις τους «συνέτειναν στη δημιουργηθείσα κατάσταση κινδύνου που εν τέλει κατέληξε στην απώλεια 103 ανθρώπων».

Οι δικαστές μελέτησαν και αξιολόγησαν, μεταξύ άλλων, και ηχητικά ντοκουμέντα από τα οποία προκύπτει ότι δεν διατέθηκαν τα αναγκαία εναέρια μέρα για την έγκαιρη κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Επίσης τονίζουν ότι παρά την κρισιμότητα της φωτιάς απουσίαζε από τη θέση του ο υπεύθυνος της Πυροσβεστικής για τα εναέρια μέσα και έτσι δεν έδωσε ποτέ εντολή να πετάξουν τα ελικόπτερα.

Αναφέρουν παράλληλα ότι έτερος υψηλόβαθμος αξιωματικός αν και είχε λάβει εντολή να μεταβεί στο Μάτι, καθυστέρησε τόσο να πάει στην περιοχή που όταν έφθασε είχαν ήδη αρχίσει οι αναφορές για τους πρώτους νεκρούς.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL