Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C22.3°C
4 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
15 °C
13.6°C16.1°C
3 BF 88%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
18.8°C27.0°C
6 BF 76%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
29 °C
27.1°C29.8°C
4 BF 33%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
3 BF 84%
Καταγγελία - Δομή Διαβατών / Ο υπεργολάβος πέταξε στον δρόμο τους μισούς εργάτες καθαριότητας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Καταγγελία - Δομή Διαβατών / Ο υπεργολάβος πέταξε στον δρόμο τους μισούς εργάτες καθαριότητας

Δομή Διαβατών Διαβατά
(migration.gov.gr)

Στο δρόμο βρέθηκαν λίγο πριν το Πάσχα 18 από τους συνολικά 37 εργάτες καθαριότητας της Δομής Διαβατών για πρόσφυγες και μετανάστες. Όπως καταγγέλλουν, τους ανακοινώθηκε τηλεφωνικά από κάποιον υπεύθυνο της εταιρείας VESTA Services, υπεργολάβου της Labolaget, ότι απολύονται «κατόπιν υπουργικής απόφασης» - που δεν κατόρθωσαν να εντοπίσουν στη «Διαύγεια» - με υποσχέσεις ότι θα τους ξαναπροσλάβουν σε 2-3 μήνες και ευχές για «καλή ξεκούραση».

Οι απολυμένοι εργαζόμενοι – 10 από τους 22 της πρωινής βάρδιας και 8 από τους 15 της απογευματινής – ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και πριν να βρουν τη συγκεκριμένη εργασία ήταν μακροχρόνια άνεργοι. Όταν προσλήφθηκαν μάλιστα, τους υποσχέθηκαν 4 χρόνια «σίγουρης και εξασφαλισμένης» εργασίας με την πιθανότητα ανανέωσης της σύμβασης για άλλα 4 χρόνια. «Αντ' αυτού, υπογράψαμε σύμβαση αορίστου χρόνου και στους 3 μήνες απολυθήκαμε» υπογραμμίζουν. 

Σημειώνουν ακόμη ότι οι υπεύθυνοι της εταιρείας τους είχαν διαβεβαιώσει ότι ακόμη και αν τυχόν η κυβέρνηση προβεί σε πιθανή διακοπή των κρατικών πακέτων/κονδυλίων, η «μαμά» εταιρεία έχει την οικονομική άνεση να καλύψει τις μισθολογικές δαπάνες όλων των εργατών καθαριότητας ανεξαιρέτως για όσο χρόνο χρειαστεί. «Όπως βλέπετε, τίποτα από τα παραπάνω δεν ίσχυσε τελικά, άρα, είτε μας κορόιδευαν από την αρχή, είτε "φαγώθηκαν" τα πακέτα/κονδύλια από τόσο νωρίς στην υγειά των κορόϊδων-εργαζομένων» τονίζουν.

Οι καταγγελίες των απολυμένων εργαζομένων δεν σταματούν εκεί. Όπως αναφέρουν, η VESTA Services τους είχε υποσχεθεί από την αρχή πως θα κάλυπτε μεγάλο μέρος των εξόδων μετακίνησης, καθώς οι εργαζόμενοι αναγκάζονταν να κάνουν πολλά χιλιόμετρα καθημερινά από μακρινές δομές για να μεταβούν στη Δομή Διαβατών. Ωστόσο, δεν το έκανε ποτέ και το κόστος μετακίνησης βάρυνε τις τσέπες τους.

Επίσης, σημειώνουν ότι δούλευαν στη Δομή Διαβατών «6 ημέρες την εβδομάδα, 27 ημέρες τον μήνα, συν όλες τις Κυριακές και τις επίσημες αργίες του Κράτους, κι όλα αυτά μαζί για μόλις 700 ευρώ», ενώ δεν μπορούσαν να πάρουν ούτε αναρρωτική ούτε κανονική άδεια, καθώς τους απειλούσαν ότι θα απολυθούν. 

Οι απολυμένοι εργαζόμενοι διερωτώνται τέλος πώς το λίγο προσωπικό καθαριότητας που έχει απομείνει θα μπορέσει πλέον να ανταποκριθεί στις ανάγκες του καμπ. «Με 2 άντρες και 4 γυναίκες (σύνολο 6 εργαζόμενοι) που απέμεινε η απογευματινή βάρδια, "βγαίνει η δουλειά" τώρα; Ποιος από τους 2 εναπομείναντες άντρες θα κόβει χόρτα με μεσινέζα, ποιος θα μαζεύει τα χόρτα, ποιος θα βάφει τα κτίρια, ποιος θα ξηλώνει παραπήγματα, ποιος θα μαζεύει και θα πετάει τόνους από μπάζα, ποιος θα καθαρίζει τα φρεάτια, ποιος θα καθαρίζει τις 20 δημόσιες τουαλέτες και ντουζιέρες των μεταναστών και τις 5 του προσωπικού, ποιος θα πετάει τα σκουπίδια από όλο το στρατόπεδο στους κάδους και ποιος θα σκουπίζει όλο το καμπ;» αναφέρουν χαρακτηριστικά.

«Μήπως στον βωμό της απόλυσης μας θα προσληφθούν νέα τρίμηνα "κορόιδα" που θα φάνε τον ίδιο σανό και παραμύθι με εμάς μόνο και μόνο για να φαίνεται ότι προσλαμβάνεται κόσμος κι ότι τάχα μειώνεται η ανεργία στα χαρτιά;» υπογραμμίζουν.
 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL