Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.7°C18.5°C
2 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.5°C17.7°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.0°C14.9°C
3 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
15.4°C19.4°C
3 BF 57%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
11.9°C14.6°C
0 BF 71%
Διεθνές Πανεπιστήμιο / Προμελετημένο το έγκλημα για τη διάλυση τμημάτων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Διεθνές Πανεπιστήμιο / Προμελετημένο το έγκλημα για τη διάλυση τμημάτων

ΔΙΠΑΕ

Η πρόταση της διορισμένης από την κυβέρνηση προσωρινής διοίκησης του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας (ΔΙΠΑΕ) για κατάργηση τμημάτων σε Θεσσαλονίκη και Καβάλα και μεταφορά άλλων στις Σέρρες σε συνδυασμό με τη «σιγή ιχθύος» που τηρεί για το θέμα το υπουργείο Παιδείας πυροδοτούν την ανησυχία σε φοιτητές και καθηγητές ότι το «έγκλημα είναι προμελετημένο» και τώρα μπαίνει σε εφαρμογή.

Τον εν κρυπτώ και απαραβύστω τρόπο με τον οποίο λειτούργησε η προσωρινή διοικούσα επιτροπή, όταν μάλιστα γνωρίζει ότι η πρότασή της για μεταφορές και καταργήσεις πανεπιστημιακών τμημάτων επηρεάζει τη ζωή χιλιάδων φοιτητών και των οικογενειών τους, όπως και των καθηγητών τους και υποβαθμίζει τα πτυχία, τον θεωρούν απαράδεκτο και δεν αποκλείουν να είναι μια πρόταση που ήρθε «από τα πάνω»… Γι’ αυτό και πάντα σημειώνουν με νόημα ότι την πρόταση που κατέβασε ο πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής Αθ. Καΐσης τη στήριξαν τα έξι διορισμένα μέλη της διοίκησης, ενώ τα επτά εκλεγμένα διαφώνησαν.

Αγώνας μέχρι τη δικαίωση

Χθες οι φοιτητές που συγκεντρώθηκαν στην έδρα του ΔΙΠΑΕ στη Θέρμη μιλούσαν για μια «παράνομη, αντιδημοκρατική και αντισυνταγματική απόφαση, που δεν πέρασε από τη διοικούσα επιτροπή» και η οποία στάλθηκε στο υπουργείο για επεξεργασία. «Αν υλοποιηθεί, θα βάλει ταφόπλακα στις σπουδές μας. Πολλοί φοιτητές θα τα παρατήσουν και ειδικά εκείνοι του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος, που τους πετάει στον δρόμο. Μιλάμε για κοντά στους 1.000 φοιτητές και πολλές οικογένειες είναι βέβαιο ότι δεν μπορούν να σηκώσουν το κόστος σπουδών» εξηγεί ο Κώστας Τσεχελίδης, μέλος της προσωρινής διοίκησης του φοιτητικού συλλόγου Μηχανικών. Οι φοιτητές του Τμήματος Μηχανικών επισημαίνουν επίσης ότι τα πτυχία που θα λάβουν δεν θα έχουν κανένα αντίκρισμα, καθώς δεν θα διαθέτουν άδεια ασκήσεως επαγγέλματος. Δηλώνουν δε αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους μέχρι να ξεκαθαριστεί ότι οι προτάσεις της προσωρινής διοίκησης του ΔΙΠΕΑ θα πάνε οριστικά στον κάλαθο των αχρήστων.

Το κακό ήδη έγινε

Για τους καθηγητές των τμημάτων που η διοίκηση προτείνει τη μεταφορά ή τη συγχώνευση τους ήδη «το κακό έγινε».  Όπως σημειώνει σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος Δ. Κωνσταντινίδης, «κανένας δεν θα επιλέξει αυτό το τμήμα στις πανελλαδικές εξετάσεις». Χαρακτηρίζει «ανεπίτρεπτο» το ότι ο πρόεδρος του ιδρύματος «δημιουργεί προσφυγικό κύμα 9.000 φοιτητών» και «δυσφημεί τα τμήματά του», ώστε να μην τα επιλέγουν μελλοντικοί υποψήφιοι. Επισημαίνουν, επίσης, ότι με δεδομένο ότι οι υποψήφιοι επιλέγουν πανεπιστημιακές σχολές που βρίσκονται στον τόπο κατοικίας τους για οικονομικούς λόγους, σήμερα το 70% έως 80% των φοιτητών των τμημάτων που προτείνεται να μεταφερθούν στις Σέρρες είναι κάτοικοι Θεσσαλονίκης.

Το «μπαλάκι» στο υπουργείο

Ο πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής του ΔΙΠΑΕ επιμένει στην ορθότητα της πρότασής του, η οποία εστάλη στο υπουργείο με τη μορφή «εισήγησης». Ωστόσο, με χθεσινές του δηλώσεις τονίζει ότι την τελική απόφαση θα λάβει το υπουργείο Παιδείας, που ακόμη δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του και συγχρόνως ασκεί και κριτική στους φοιτητές που προχώρησαν στις κινητοποιήσεις πριν να υπάρχουν οι τελικές αποφάσεις για την τύχη των σχολών τους και των σπουδών τους! Χαρακτήρισε δε «πρόωρες» τις κινητοποιήσεις υποστηρίζοντας πως οι φοιτητές θα έπρεπε να περιμένουν τις τελικές αποφάσεις του υπουργείου και μετά να αντιδράσουν!

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL