Την απόλυτη φρίκη ζούσε στα χέρια του ίδιου της του πατέρα ένα 10χρονο κορίτσι από τη Ρουμανία, στο διαμέρισμα όπου ζούσαν στη Νέα Σμύρνη. Όπως αποκαλύφθηκε ύστερα από καταγγελία στο Τμήμα Ασφαλείας Νέας Σμύρνης και την ενεργοποίηση του γραφείου Ενδοοικογενειακής Βίας της ΕΛ.ΑΣ, ο πατέρας κακοποιούσε σεξουαλικά και να υπέβαλε σε βασανιστήρια τη μικρή.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ, ο πατέρας έχει συλληφθεί και με κοινή απόφαση ανακριτή και εισαγγελέα προφυλακίστηκε. Προανακριτικά ομολόγησε ότι χτυπούσε το παιδί του, αλλά αρνείται τη σεξουαλική κακοποίηση, η οποία ωστόσο έχει επιβεβαιωθεί από την ιατροδικαστική εξέταση.
Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, ο άνδρας δεν αρκείτο στο να χτυπά το παιδί, αλλά πολλές φορές του έκανε απάνθρωπα βασανιστήρια, όπως να του ακουμπάει τα χέρια στο αναμμένο «μάτι» της κουζίνας, με αποτέλεσμα το κορίτσι να φέρει εγκαύματα.
«Η σιωπή πρέπει να μας σοκάρει» – Τι δήλωσε η αστυνομικός που ανέδειξε την κακοποίηση
Στην ΕΡΤ μίλησε η Σοφία Βαγενά, αστυνομικός και πρόεδρος Δικαιωμάτων & Ισότητας της ΠΟΑΣΥ που ανέδειξε την κακοποίηση της 10χρονης από τον πατέρα της στη Νέα Σμύρνη, επισημαίνοντας την αδιαφορία των εκπαιδευτικών και των γειτόνων στα περιστατικά κακοποίησης που συμβαίνουν γύρω τους.
«Είμαστε όλοι συγκλονισμένοι, σε μία εποχή που μιλάμε συνεχώς για φρικαλέα γεγονότα: κακοποιήσεις παιδιών, δολοφονίες παιδιών και συνεχή περιστατικά όπου αναπαράγεται η βία. Είναι λυπηρό ότι μετά τα όσα συνέβησαν στον Άγιο Παντελεήμονα με τα τρία παιδιά, έρχεται να προστεθεί ακόμα ένα γεγονός, αυτό αφορά την κακοποίηση ενός ανήλικου παιδιού από τον ίδιο της τον πατέρα», δήλωσε η εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων (ΠΟΑΣΥ).
Όπως ανέφερε, «το κοριτσάκι αυτό είχε την τύχη μέσα στην ατυχία του να μιλήσει για την κακοποίησή του και αμέσως να γίνει καταγγελία από οικείο πρόσωπό της στο αστυνομικό τμήμα Ν. Σμύρνης».
Σύμφωνα με την Σοφία Βαγενά οι αστυνομικοί έφτασαν αμέσως στη σύλληψη του βίαιου πατέρα από τη Ρουμανία που μεγάλωνε μόνος το παιδί. Μιλώντας για το θλιβερό περιστατικό ανέφερε ότι το κοριτσάκι ήταν κακοποιημένο σεξουαλικά και σωματικά γι’ αυτό και «πρέπει όλοι να σταθούμε δίπλα του. Έχει ήδη επιληφθεί εισαγγελέας και το παιδί θα πάει στο “Χαμόγελο του Παιδιού”».
Η ίδια τόνισε ότι πρέπει να δώσουμε έμφαση στον τομέα της πρόληψης ανάλογων περιστατικών. «Το παιδί έχει μεγαλώσει με αυτό τον πατέρα. Δεν ξέρουμε πόσα χρόνια το κακοποιεί ο βίαιος και επιθετικός πατέρας που είχε βίαια ξεσπάσματα απέναντι στο παιδί» είπε και πρόσθεσε ότι το κοριτσάκι δεν είναι σε ψυχική κατάσταση να μιλήσει ακόμη στις αρχές.
Η αστυνομικός ήταν ιδιαίτερα επικριτική ως προς την αδιαφορία που επέδειξαν οι εκπαιδευτικοί στο σχολείο που φοιτούσε η 10χρονη: «Πρέπει να δώσουμε ευθύνες στο σχολείο. Πώς είναι δυνατόν να μην είχαν αντιληφθεί τι συνέβαινε;» ανέφερε η Σοφία Βαγενά, με δεδομένο το γεγονός ότι το παιδί είχε εμφανή σημάδια σε όλο το σώμα από την κακοποίηση που υφίστατο για χρόνια.
«Όταν ζούμε σε μια κοινωνία που σιωπούμε στην κακοποίηση παιδιών, τότε αυτό είναι τρομακτικό για όλους μας» είπε και πρόσθεσε ότι δεν πρέπει να σοκαριζόμαστε από τέτοια γεγονότα γιατί ως υπεύθυνοι πολίτες δεν αντιδρούμε στα όσα γίνονται γύρω μας.
«Η σιωπή πρέπει να μας σοκάρει», είπε χαρακτηριστικά η Σοφία Βαγενά ζητώντας από τον κόσμο να μην αδιαφορεί σε ανάλογα περιστατικά παραμέλησης και κακοποίησης.
Σύμφωνα με την πρόεδρο Δικαιωμάτων και Ισότητας της ΠΟΑΣΥ, οι δάσκαλοι της 10χρονης, που βρήκε το θάρρος και κατήγγειλε τον πατέρα της, θα μπορούσαν να είχαν κάνει προηγουμένως μία καταγγελία για να έχει τελειώσει νωρίτερα το μαρτύριο του παιδιού. «Δεν πρέπει να υπάρχουν παιδιά φαντάσματα» είπε αναφερόμενη και στην περίπτωση του μικρού Ανδρέα που για χρόνια δεν είχε αναζητήσει κανείς. Και όπως κατέληξε, πρέπει να αναζητηθούν ευθύνες από τα σχολεία και την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση για το κατά πόσο καταγγέλλονται ανάλογα περιστατικά.