Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.1°C19.8°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.7°C17.0°C
1 BF 75%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C17.1°C
3 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.8°C17.5°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
14 °C
13.9°C16.9°C
0 BF 62%
Θεσσαλονίκη / Βροντερό «όχι» φοιτητών και καθηγητών για μετεγκατάσταση τμημάτων του ΔΙΠΑΕ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Θεσσαλονίκη / Βροντερό «όχι» φοιτητών και καθηγητών για μετεγκατάσταση τμημάτων του ΔΙΠΑΕ

ΦΟΙΤΗΤΕΣ

Η χθεσινή δυναμική και μαζική συγκέντρωση διαμαρτυρίας των φοιτητών του Διεθνούς Πανεπιστημίου (ΔΙΠΑΕ) έξω από το ΥΜΑΘ δείχνει την αποφασιστικότητά τους να παλέψουν σκληρά όχι μόνο για να μην υλοποιηθεί η πρόταση της διορισμένης από το υπουργείο Παιδείας προσωρινής διοικούσας επιτροπής του πανεπιστημίου για μεταφορά τριών τμημάτων της Σχολής Μηχανικών από τη Θεσσαλονίκη στις Σέρρες, αλλά και για την αναβάθμιση των σπουδών τους σε αυτά. Όπως δηλώνουν, θα βρίσκονται καθημερινά στον δρόμο και θα διαδηλώνουν, διότι απειλείται «το μέλλον μας και η ζωή μας».

Ως γνωστόν, η διοικούσα επιτροπή του ΔΙΠΑΕ μαζί με τη  διοίκηση του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας είναι οι μόνες που ανταποκρίθηκαν θετικά στα σχέδια της κυβέρνησης και της αρμόδιας υπουργού Νίκης Κεραμέως για συγχωνεύσεις και καταργήσεις πανεπιστημιακών τμημάτων και σχολών, ενώ όλα τα άλλα ΑΕΙ απάντησαν αρνητικά.

Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας πρότεινε τη συγχώνευση του Τμήματος Περιφερειακής Ανάπτυξης με το Τμήμα Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών και τη μετονομασία του Τμήματος Στατιστικής, ενώ το ΔΙΠΑΕ ζήτησε τη μεταφορά των τμημάτων Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης, Ηλεκτρονικών Συστημάτων και Μηχανικών Περιβάλλοντος από τη Θεσσαλονίκη στις Σέρρες (όπου είναι και η έδρα της σχολής) την εξέταση της βιωσιμότητας των τμημάτων στη Δράμα και την κατάργηση του Τμήματος Φυσικής στην Καβάλα.

Όλα αυτά, αν υλοποιηθούν, ανατρέπουν τις ζωές περίπου 9.000 φοιτητών, εκ των οποίων οι περίπου 6.000 σπουδάζουν σήμερα στη Θεσσαλονίκη. Η απόφαση αυτή, σύμφωνα με τις καταγγελίες όχι μόνο των φοιτητών αλλά και των καθηγητών τους, ελήφθη εν μιά νυκτί και εν κρυπτώ και παραβύστω…

Ζητούν παραίτηση της διορισμένης Διοίκησης

«Δεν πάμε στις Σέρρες ούτε για διακοπές. Θα μείνουμε εδώ, να σπουδάζουμε και να ζούμε. Έχουμε πάρει αποφάσεις για τις ζωές μας. Δε θα αφήσουμε κανέναν να μπει εμπόδιο» δηλώνει ο φοιτητής Λέανδρος Βαρσαμίδης. «Έχουμε μια αναιτιολόγητη απόφαση από μια διοικούσα επιτροπή που είναι διορισμένη και της οποίας η θητεία λήγει σε λίγους μήνες» δήλωσε ο πρόεδρος του συλλόγου καθηγητών Δημοσθένης Σταμάτης.

Κατηγόρησε τη διοικούσα επιτροπή ότι «βάλλει κατά του Πανεπιστημίου» και ζήτησε την παραίτησή της και την ανάδειξη με εκλογές νέας Διοίκησης, ώστε το πανεπιστήμιο να διαχειρίζεται τα του οίκου του. Στο πλευρό των φοιτητών και των καθηγητών του ΔΙΠΑΕ βρίσκεται και ο δήμαρχος Δέλτα Γιάννης Ιωαννίδης, που χαρακτήρισε «παράλογη, καταστροφική και χωρίς κανένα ορθολογικό έρεισμα» τη συγκεκριμένη απόφαση.

Η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης με ανακοίνωσή της κατηγορεί τη Ν.Δ. ότι «συνεχίζει το σχέδιο της διάλυσης των δημόσιων πανεπιστημίων» και δηλώνει τη στήριξή της στον αγώνα των φοιτητών/τριών της Σχολής Μηχανικών του ΔΙΠΑΕ.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL