Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.2°C21.2°C
2 BF 67%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
13 °C
11.3°C14.5°C
1 BF 89%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
17.7°C22.0°C
6 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
26 °C
23.3°C25.8°C
5 BF 29%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
12.9°C13.5°C
3 BF 100%
ΑΧΕΠΑ / Θολές απαντήσεις για τον αποκλεισμό ασθενών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΑΧΕΠΑ / Θολές απαντήσεις για τον αποκλεισμό ασθενών

ΑΧΕΠΑ

Θύελλα αντιδράσεων προκάλεσε το αποκαλυπτικό έγγραφο που έφερε στο φως της δημοσιότητας η βουλευτής Θεσσαλονίκης και αναπληρώτρια τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Δώρα Αυγέρη, στο οποίο διοικητής του δημόσιου νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ κλείνει τις πόρτες του στους ασθενείς!

Συγκεκριμένα, η εντολή του διοικητή του ΑΧΕΠΑ (με ημερομηνία 14.3.2022) αναφέρει ότι για την εισαγωγή των ασθενών στο ΑΧΕΠΑ απαιτείται η έγκριση της διοίκησης, ενώ σε περίπτωση εισαγωγής χωρίς την απαιτούμενη έγκριση το κόστος της διενεργηθείσας ιατρικής πράξης θα βαρύνει αποκλειστικά τον θεράποντα ιατρό!

Η διοίκηση του ΑΧΕΠΑ επιχείρησε να απαντήσει στα δημοσιεύματα που άσκησαν κριτική στο έγγραφο (με πρώτο το avgi.gr), ωστόσο περισσότερο θολώνει παρά αποσαφηνίζει την κατάσταση. Επισημαίνει ότι έγκριση της διοίκησης αφορά μόνο τη διοικητική διαχείριση των προγραμματισμένων περιστατικών και όχι των επειγόντων αποκλειστικά και μόνο για τη διατήρηση της ορθότητας και διαφάνειας της διαδικασίας ως προς την τήρηση της λίστας προτεραιότητας επεμβατικών πράξεων που κατατίθεται στη διοίκηση του νοσοκομείου και την αποφυγή καταστρατήγησής της για οποιοδήποτε λόγο και αιτία με απώτερο σκοπό την εξυπηρέτηση και μόνο του συνόλου των πολιτών.

Δηλαδή, η διοίκηση υπονοεί ότι κάποιοι στο νοσοκομείο «βάζουν» δικές τους προτεραιότητες στα χειρουργεία. Σε κάθε περίπτωση, το γεγονός ότι η εισαγωγή ασθενών -έστω και προγραμματισμένων περιπτώσεων- είναι μία απόφαση που κρίνεται απαράδεκτη και βάλλει τον δημόσιο χαρακτήρα του ΑΧΕΠΑ.

Ξανθός: Δεκαετίες πίσω

Σχολιάζοντας το έγγραφο ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία τονίζει ότι η απόφαση που «αφορά εντολή του διοικητή του ΑΧΕΠΑ (με ημερομηνία 14.3.2022) σύμφωνα με το οποίο 'για την εισαγωγή των ασθενών στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ απαιτείται η έγκριση της διοίκησης - Σε περίπτωση εισαγωγής χωρίς την απαιτούμενη έγκριση, το κόστος της διενεργηθείσας ιατρικής πράξης θα βαρύνει αποκλειστικά τον θεράποντα ιατρό!» μας γυρίζει δεκαετίες πίσω και ελπίζει να μην αποτελεί το πρώτο δείγμα γραφής του νέου ΕΣΥ.

Ο Ανδρέας Ξανθός εξηγεί ότι η εισαγωγή στο νοσοκομείο είναι ιατρική πράξη και σε καμία χώρα-μέλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δεν συνιστά απόφαση της διοίκησης.

Τέλος, καλεί τη διοίκηση του ΑΧΕΠΑ και την πολιτική ηγεσία του συστήματος Υγείας να δώσουν άμεσα εξηγήσεις για τη συγκεκριμένη εντολή, η οποία «παραπέμπει στα πιο σκοτεινά χρόνια της φροντίδας υγείας στη χώρα. Τότε που αξιοπρεπή φροντίδα είχαν όσοι είχαν λεφτά ή πολιτικό μέσο” όπως καταλήγει.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL