Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
14.8°C17.3°C
3 BF 84%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.9°C14.4°C
2 BF 79%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
11.0°C14.3°C
2 BF 88%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
18.0°C18.8°C
2 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.9°C11.9°C
3 BF 100%
Γιώργος Πατούλης / Επιβεβαιώνει την ΑΥΓΗ μέσω της αγωγής
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γιώργος Πατούλης / Επιβεβαιώνει την ΑΥΓΗ μέσω της αγωγής

ΠΑΤΟΥΛΗΣ

Από την επισυναπτόμενη, στο εξώδικο Πατούλη, βεβαίωση Σιάσου, προκύπτει ότι η Ιατρική Σχολή είχε γνώση της αντιγραφής.

Ο Γιώργος Πατούλης έκανε πράξη την απειλή του και απέστειλε εξώδικο προς την ΑΥΓΗ, προς στελέχη της εφημερίδας και προς τη διεύθυνσή της, με αφορμή την αποκάλυψη του κυριακάτικου φύλλου για το διδακτορικό του. Σε αυτό επισυναπτόταν και έγγραφο - βεβαίωση που του χορήγησε μετά από αίτησή του ο πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής Γεράσιμος Σιάσος.

Ωστόσο, από τη βεβαίωση της Ιατρικής Σχολής προκύπτει ότι το ρεπορτάζ της ΑΥΓΗΣ της Κυριακής επιβεβαιώνεται απόλυτα!

Συγκεκριμένα, είχαμε γράψει ότι «με τη συνδρομή ομάδας ανεξάρτητων ερευνητών 'τρέξαμε' τη διατριβή του Γ. Πατούλη σε λογισμικό εντοπισμού λογοκλοπής για να διαπιστώσουμε ότι από τις 77 σελίδες τού κυρίως κειμένου οι 62 είναι απλώς αντιγραφές τμημάτων ή συρραφές αυτολεξεί τμημάτων κυρίως από άλλες διατριβές». Η Τριμελής Συμβουλευτική Επιτροπή λέει ουσιαστικά το ίδιο. «Στις διδακτορικές διατριβές στις ιατροβιολογικές επιστήμες, οι οποίες αφορούν πρωτογενή έρευνα, αξιολογείται η συνεισφορά του υποψήφιου διδάκτορα στον σχεδιασμό της ερευνητικής μελέτης, στη συλλογή του υλικού, στην επεξεργασία του υλικού, στη στατιστική ανάλυση, στην παρουσίαση των αποτελεσμάτων, στην αξιολόγηση των αποτελεσμάτων και στη συγγραφή τους σε επιστημονικά άρθρα και ανακοινώσεις. Όλα τα ανωτέρω περιλαμβάνονται στο ειδικό μέρος μιας διδακτορικής διατριβής, ενώ στο γενικό μέρος μιας διδακτορικής διατριβής παγίως αποτυπώνεται η προϋπάρχουσα γνώση». Άρα η Επιτροπή δεν διαψεύδει ότι το γενικό μέρος είναι προϊόν λογοκλοπής.

Αναπάντητα ερωτήματα

Ταυτόχρονα, δημιουργούνται ερωτήματα. Η Επιτροπή -και συνεπώς ο Γ. Σιάσος- θεωρεί θεμιτό το copy-paste χωρίς παραπομπές; Από πότε ένα διδακτορικό εξαντλείται στην πρωτογενή έρευνα και σε λίγες σελίδες; Πώς ο Γ. Πατούλης επιμένει να ισχυρίζεται πως το διδακτορικό του είναι αυθεντικό, όταν το λογισμικό που χρησιμοποιεί το ΕΚΠΑ ανέδειξε την εκτεταμένη λογοκλοπή; Τέλος, γιατί το ΕΚΠΑ πληρώνει το λογισμικό Turnitin, με το οποίο και οι ερευνητές μας «χτένισαν» το διδακτορικό Πατούλη;

Επίσης, τη βεβαίωση για την αυθεντικότητα του διδακτορικού την έδωσε η ίδια η Τριμελής Συμβουλευτική Επιτροπή της διατριβής! Υπάρχει έστω και μισή πιθανότητα να υποστήριζαν το αντίθετο;

Τα κενά στις εξηγήσεις

Μιλώντας στην ΑΥΓΗ, ο επίκουρος καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο ΑΠΘ Ακρίτας Καϊδατζής εξηγεί ότι η διάκριση ειδικού και γενικού μέρους δεν υπάρχει βάσει νόμου, υπάρχει η διατριβή ως ενιαία. Επομένως, αν υπάρχει πρόβλημα λογοκλοπής σε ένα κομμάτι της διατριβής, υπάρχει συνολικά.

Επίσης, η αν. καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου στο ΑΠΘ Ιφιγένεια Καμτσίδου επισημαίνει ότι η έλλειψη παραπομπών είναι τεράστιο πρόβλημα. «Πρέπει να δηλώνεις στον αναγνώστη πού κάνεις ανασκόπηση και πού συνεισφέρεις. Υπάρχει πρόβλημα σεβασμού των ακαδημαϊκών κανόνων» τονίζει και προσθέτει ότι υπάρχει ζήτημα και πνευματικών δικαιωμάτων.

Η ευθύνη στην Ιατρική Σχολή

Επίσημη τοποθέτηση από το ΕΚΠΑ δεν υπάρχει, ωστόσο πηγές της Πρυτανείας μεταφέρουν στην ΑΥΓΗ ότι η περίπτωση Πατούλη είναι θέμα της Ιατρικής Σχολής και πρέπει από εκεί να κινηθούν ο διαδικασίες. Τονίζουν δε ότι η διοίκηση δεν έχει τη δυνατότητα να εξετάσει τις εργασίες σε 45 Σχολές και Τμήματα, καθώς προκύπτουν συνεχώς εκκρεμότητες και επείγοντα θέματα που είναι σε εξέλιξη.

ΣΥΡΙΖΑ:  Άλλη μία απάτη του Μητσοτάκη η αριστεία

Σχολιάζοντας την απάντησης της Ιατρικής Σχολής, ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία τονίζει ότι αυτή αποτελεί επιβεβαίωση της ΑΥΓΗΣ. Συμπληρώνει ότι το θέμα είναι η σιωπή της κυβέρνησης Μητσοτάκη και όχι οι -συνήθεις- κραυγές του Γ. Πατούλη. «Όσο υπερασπίζεται τη λογοκλοπή του περιφερειάρχη και κεντρικού στελέχους της τόσο θα βουλιάζει μαζί του στον βούρκο. Η αριστεία τελικά ήταν άλλη μία από τις απάτες του κ. Μητσοτάκη» καταλήγει η Κουμουνδούρου.

Τελικά πόσα είναι τα «μέρη» της διατριβής «του» που είναι «πρωτότυπα και δεν υπάρχει κανενός είδους επικάλυψη»; Είναι οι σελίδες 77 - 92, είναι δηλαδή δεκαπέντε (ναι, 15!) σελίδες. Λιγότερες από την επίσης ολιγοσέλιδη διατριβή του Χέγκελ ("De orbis planitarum", Ιένα, 1801), αλλά για τον λόγο αυτό ασφαλώς πιο πυκνές επιστημονικά. Αυτές τις 15 σελίδες έγραφε επί είκοσι επτά (ναι, 27!) έτη, από το 1992, που πρωτοσκίρτησε μέσα του το ερευνητικό ακαδημαϊκό ενδιαφέρον, μέχρι το 2019, που ολοκληρώθηκε πανηγυρικά. Δηλαδή έγραφε περίπου μισή σελίδα τον χρόνο. Κοπιώδες, αλλά άξιζε τον κόπο…

ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

Γαλανόπουλος: Άριστος αυτός που θέτει την επιστήμη στην υπηρεσία του λαού

Ο χειρουργός ορθοπεδικός, διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΟΕΝΓΕ, Γιάννης Γαλανόπουλος συγκαταλέγεται ανάμεσα στα ονόματα όσων είδαν αυτούσια αποσπάσματα από τη δική τους διατριβή σε αυτή του Γιώργου Πατούλη.

Η ΑΥΓΗ επικοινώνησε με τον Γ. Γαλανόπουλο, ο οποίος μας απέστειλε γραπτή του δήλωση. Σε αυτήν υπογραμμίζει ότι «η επικάλυψη που υπάρχει σε τέτοιες επιστημονικές εργασίες είναι εν μέρει αντικειμενική γιατί αφορά εμπεδωμένες γνώσεις στην ιατρική.  Άλλο αυτό βέβαια και άλλο μια στυγνή αντιγραφή».

Όπως τονίζει, ο Γιώργος Πατούλης, πρόεδρος του μεγαλύτερου ιατρικού συλλόγου της χώρας (ο οποίος έχει θεσμικό χαρακτήρα και ως προς επιστημονικά και επαγγελματικά ζητήματα, π.χ. χορηγεί άδειες άσκησης επαγγέλματος), οφείλει να είναι διπλά προσεκτικός και μια απρόσεκτη κοπτοραπτική δεν είναι και το καλύτερο παράδειγμα. Παράλληλα, αναφέρει πως το σημαντικότερο όλων είναι, κατά τη γνώμη του, οι θέσεις και οι αντιλήψεις που πρεσβεύει ο περιφερειάρχης Αττικής για την επιστήμη και για το σύστημα Υγείας ως θεσμικός παράγοντας - αλλά και ως στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας.

«Ιατρική-εμπόρευμα για τους ασθενείς, ακόμα και αντικείμενο τουριστικής ανάπτυξης, επιστήμη-ταγμένη στον ίδιο σκοπό, μακριά από τις ανάγκες του λαού και της κοινωνίας. 'Νέο ΕΣΥ', σύστημα Υγείας δηλαδή ιδιωτικοποιημένο, ανταποδοτικό, κερδοφόρο στις πλάτες του λαού και όχι αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν για όλους. Ιατρική-ευκαιρία για πλουτισμό ορισμένων και όχι συλλογική και ατομική επιστημονική προσπάθεια για να ζει ο άνθρωπος καλύτερα» δηλώνει χαρακτηριστικά.

Τέλος, ο Γ. Γαλανόπουλος υποστηρίζει ότι πραγματικά άριστος επιστήμονας είναι αυτός που θέτει την επιστήμη του στην υπηρεσία των ασθενών και του λαού, αυτός που -εκτός από την επιστημονική του κατάρτιση- αγωνίζεται για να εργάζεται με καλύτερους όρους και προσφέρει καλύτερες υπηρεσίες στους ασθενείς του. «Πολλές φορές, εμάς, τους γιατρούς που συμμετέχουμε στο κίνημα, στους αγώνες, μας έχουν χαρακτηρίσει 'μέτριους', 'αδιάφορους' για εμβάθυνση στην επιστήμη γιατί ασχολούμαστε (υποτίθεται) μόνο με τους αγώνες. Να που καμιά φορά χρειάζεται και η δική μας δουλειά για να προοδεύουν και οι 'άριστοι» καταλήγει.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL