Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C20.7°C
4 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.5°C21.9°C
2 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.5°C
3 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.4°C
5 BF 44%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.9°C19.5°C
2 BF 45%
Διδακτορικό Πατούλη / Πρώτες αντιδράσεις από ακαδημαϊκούς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Διδακτορικό Πατούλη / Πρώτες αντιδράσεις από ακαδημαϊκούς

ΠΑΤΟΥΛΗΣ

Θύελλα αντιδράσεων και στην επιστημονική κοινότητα προκάλεσε η αποκάλυψη της ΑΥΓΗΣ της Κυριακής για το διδακτορικό του Γιώργου Πατούλη. Ο επίκουρος καθηγητής Δημόσιας Υγείας Θεόδωρος Λύτρας τόνισε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι γνωρίζει με απόλυτη σαφήνεια τρία πράγματα: Πρώτον, στις σοβαρές δημοκρατίες, λογοκλοπή από πολιτικό οδηγεί σε παραίτηση. Δεύτερον, η εκτεταμένη λογοκλοπή είναι κάτι αντικειμενικό και απλό να τεκμηριωθεί. Τρίτον, η λογοκλοπή δεν είναι ακαδημαϊκά ανεκτή ούτε στο γενικό μέρος μιας διατριβής και δεν αποτελεί υπερασπιστική γραμμή το ‘’δεν έκανα λογοκλοπή στο ειδικό μέρος, παρά μόνο στο γενικό’’. Σε επικοινωνία που είχε η ΑΥΓΗ με τον Θ. Λύτρα, ο καθηγητής δεν ήθελε να προσθέσει κάτι παραπάνω, καθώς «η ανάρτηση τα λέει όλα» όπως επεσήμανε.

Επίσης, ο λέκτορας στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης Παύλος Βασιλόπουλος αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter ότι η λογοκλοπή στο διδακτορικό του Γ. Πατούλη είναι εκτεταμένη και εξόφθαλμη, καθώς τη διαπίστωσε και ο ίδιος μέσω του προγράμματος Urkund. Μάλιστα, καλεί το ΕΚΠΑ να του αφαιρέσει τον τίτλο, όπως θα έκανε κάθε σοβαρό πανεπιστημιακό ίδρυμα. «Ο Πατούλης πρέπει να παραιτηθεί άμεσα από πρόεδρος του ιατρικού συλλόγου και από περιφερειάρχης. Η παρουσία του εξευτελίζει το ερευνητικό και ιατρικό προσωπικό της χώρας, που εργάζεται σκληρά υπό ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες» υπογραμμίζει και καταλήγει καλώντας τα ΜΜΕ να αναδείξουν την είδηση.

Ο ομότιμος καθηγητής Νεότερης Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Αντώνης Λιάκος επισημαίνει ότι δεν είναι ασυνήθιστο πολιτικοί και επιχειρηματίες που χρειάζονται διατριβές να τις παραγγέλνουν. «Υπάρχουν άψογες εργασίες αν είσαι γενναιόδωρος, αλλά και το copy paste αν είσαι τσιγκούνης» δηλώνει χαρακτηριστικά σε ανάρτησή του. Σύμφωνα με τον ίδιο, η καλύτερη λύση είναι να δημοσιεύονται εγκαίρως οι διατριβές στο Διαδίκτυο, ώστε να υπόκεινται στον δημόσιο έλεγχο - έστω και τυπικά. «Η μόνη δικλίδα είναι η πραγματική συνεργασία επιβλέποντος και διδακτορικού σπουδαστή, αλλά δύσκολο με τον τρόπο που εξελίσσονται τα πανεπιστήμια. Κατά τα άλλα, η πανεπιστημιακή αστυνομία μάς μάρανε» καταλήγει.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL