Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.2°C21.6°C
1 BF 82%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
14.1°C15.6°C
2 BF 90%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.1°C19.4°C
2 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
26 °C
25.8°C25.8°C
7 BF 41%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
13.5°C14.5°C
0 BF 100%
Γρεβενά / Άγνωστη η αιτία που έσπειρε θάνατο στο εργοστάσιο εκρηκτικών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γρεβενά / Άγνωστη η αιτία που έσπειρε θάνατο στο εργοστάσιο εκρηκτικών

Γρεβενα

Μόνο ως ειρωνεία ακούγεται πλέον το διαφημιστικό σλόγκαν «Η ασφαλής σας δύναμη» της εταιρείας Ελληνική Τεχνολογία Εκρηκτικών (ΕΛΤΕΚ), που χθες το πρωί και έπειτα από ισχυρή έκρηξη η μονάδα παραγωγής της στα Γρεβενά στην κυριολεξία ισοπεδώθηκε και τρεις εργαζόμενοι βρήκαν τραγικό θάνατο.

Μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, η αιτία αυτής της τραγωδίας παρέμεινε άγνωστη, ενώ θεωρείται δύσκολο να εξακριβωθεί τι ακριβώς έφταιξε, αφού δεν έμεινε τίποτε όρθιο στον χώρο και μάρτυρες δεν υπάρχουν.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι εάν η έκρηξη γινόταν μισή ώρα αργότερα, που θα έπιαναν δουλειά άλλοι έντεκα από τους περίπου τριάντα εργαζόμενους του εργοστασίου, η τραγωδία θα έπαιρνε ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις. Για τις συνθήκες ασφάλειας στο εργοστάσιο εκρηκτικών το μόνο που γνωρίζει το Εργατικό Κέντρο Γρεβενών είναι ότι δεν υπήρξαν σχετικές καταγγελίες. Αυτό επιβεβαίωσε στην ΑΥΓΗ και ο πρόεδρός του Λάζαρος Χαραλαμπίδης, αλλά αξίζει να σημειωθεί ότι δεν υπάρχει και σωματείο εργαζομένων που να υπάγεται στο ΕΚΓ, οπότε δεν υπάρχει εικόνα για τις συνθήκες δουλειάς εκεί.  Όλοι τώρα περιμένουν τι θα πει η Πυροσβεστική, που έχει αναλάβει και την προανάκριση, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι οι αποθήκες της εταιρείας έχουν υποστεί μεν υλικές ζημιές, αλλά δεν έχουν επηρεαστεί οι εκρηκτικές και άλλες εύφλεκτες ύλες που είναι στοιβαγμένες εκεί.

Ο τραγικός απολογισμός

Η φονική έκρηξη στις εγκαταστάσεις της ΕΛΤΕΚ, που βρίσκονται ανάμεσα στις κοινότητες Αγάπης και Ιτέας, σημειώθηκε στις 8.15 χθες το πρωί και, ευτυχώς, μόλις είχαν αναχωρήσει δύο φορτηγά της εταιρείας από εκεί.  Ήταν τόσο ισχυρή, που κάτοικοι των δύο χωριών, που απέχουν λιγότερο από 5 χιλιόμετρα, λένε ότι «ταρακουνήθηκε η γη και τα σπίτια μας, όπως στον μεγάλο σεισμό του 1995».  Ήταν τόσο ισχυρή, που ακούστηκε έως τις πόλεις των Γρεβενών και της Κοζάνης, της Ορεστιάδας, που απέχουν δεκάδες χιλιόμετρα και μετέτρεψε σε κρανίου τόπο το σημείο όπου βρίσκεται η μονάδα. Δυστυχώς, ένας 34χρονος και ένας 36χρονος από τα Γρεβενά και ένας 47χρονος από τον Πολύμυλο Κοζάνης, όλοι τους εργαζόμενοι της ΕΛΤΕΚ, βρήκαν τραγικό θάνατο.

Ενας εργαζόμενος 25 χρόνων, φύλακας στις εγκαταστάσεις, είχε τύχη βουνό, αφού η έκρηξη σημειώθηκε λίγα λεπτά μετά την ολοκλήρωση της βάρδιάς του και την ώρα που αποχωρούσε από τον χώρο, με αποτέλεσμα τον ελαφρύ τραυματισμό του. Μεταφέρθηκε σε κατάσταση σοκ στο νοσοκομείο Γρεβενών.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι ο δήμαρχος Γρεβενών Γ. Δασταμάκης μιλώντας στο Οpen ανέφερε ότι πριν από δέκα ημέρες είχε ακουστεί ακόμα μία έκρηξη, χωρίς όμως να έχει επιβεβαιωθεί μέχρι και χθες εάν προερχόταν από το συγκεκριμένο εργοστάσιο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL