Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.1°C15.9°C
3 BF 90%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.4°C
2 BF 77%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C13.2°C
4 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.1°C18.0°C
5 BF 78%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
0 BF 100%
Το σχολικό συγκρότημα - τέρας της Γκράβας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το σχολικό συγκρότημα - τέρας της Γκράβας

ΓΚΡΑΒΑ

Το σχολικό συγκρότημα της Γκράβας είναι το μεγαλύτερο στην Ελλάδα και στεγάζει 24 διαφορετικά σχολεία. Βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του Δήμου Αθηναίων, κοντά στις συνοικίες Κυπριάδου, Περιβόλια και στα σύνορα με τον Δήμο Γαλατσίου. Συγκεκριμένα, περικλείεται από τις οδούς Πασσώβ, Γ. Χατζηδάκη και Ταϋγέτου. Περιλαμβάνει νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια, ΕΠΑΛ, ΙΕΚ και Εργαστηριακά Κέντρα της Αθήνας και του Γαλατσίου.

Ο αρχικός σχεδιασμός για τη δημιουργία του συγκροτήματος ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του '60. Όμως οι επιτακτικές ανάγκες για σχολικές υποδομές, τη δεκαετία του '70, στην ταχέως αναπτυσσόμενη περιοχή των Πατησίων και του Γαλατσίου επέσπευσαν τις διαδικασίες της ολοκλήρωσης του σχολικού συγκροτήματος. Έτσι, εν μέσω της σχολικής χρονιάς, τον Φεβρουάριο του 1977, αποφασίστηκε η μετεγκατάσταση των μικρών σχολικών μονάδων πέριξ της Γκράβας -συνήθως ισόγειες και ημιυπόγειες, σχεδόν ακατάλληλες αίθουσες- στο νέο, σύγχρονο σχολικό συγκρότημα. Ευτυχώς, γιατί την ίδια χρονιά και συγκεκριμένα τον Νοέμβριο σημειώθηκαν στην Αττική σφοδρές πλημμύρες, που είχαν ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 24 άτομα.

Από την έναρξη της λειτουργίας του συγκροτήματος μέχρι σήμερα πολλά άλλαξαν όσον αφορά τις συνθήκες λειτουργίας του «θηριώδους» σε μέγεθος σχολικού συγκροτήματος μέσα σε μεταβαλλόμενες κοινωνικές συνθήκες. Μεγάλα προβλήματα ανακύπτουν καθημερινά από τη συμβίωση παιδιών τόσο διαφορετικών ηλικιών, με τόσο διαφορετικές παιδαγωγικές ανάγκες. Δύσκολα εναρμονίζονται σε τόσο στενή γειτνίαση τόσο ποικίλες εκπαιδευτικές διαδικασίες και σίγουρα δυσκολεύει ο έλεγχος της ασφάλειας των μαθητών και του χώρου.

Είναι γεγονός όμως πως αποφοίτησαν από εκεί εκατοντάδες χιλιάδες μαθητές, που σταδιοδρόμησαν σε όλους τους κλάδους της κοινωνίας στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Παρ’ όλα αυτά παραμένει πάντα ανοιχτό το ερώτημα κατά πόσον μπορεί να είναι αποτελεσματικό το εκπαιδευτικό έργο στις συνθήκες ενός συγκροτήματος - τέρατος, όπως αυτό της Γκράβας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL