Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.2°C23.5°C
2 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
20 °C
16.6°C22.9°C
2 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C21.5°C
2 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.1°C
1 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
0 BF 59%
Κώστας Κατσούλης / Εξωφρενικά χαμηλές ποινές για τους δολοφόνους του
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κώστας Κατσούλης / Εξωφρενικά χαμηλές ποινές για τους δολοφόνους του

Κώστας Κατσούλης
Ο φίλαθλος του Εθνικού Πειραιώς Κώστας Κατσούλης έχασε τη ζωή του το 2014 στο γήπεδο του Ηροδότου στην
Κρήτη, έπειτα από επίθεση οπαδών της γηπεδούχου ομάδας

Σε προκλητικά χαμηλές ποινές καταδικάστηκαν οι δράστες ενός από τα πιο ειδεχθή εγκλήματα που συνέβησαν ποτέ στα ελληνικά γήπεδα. Πρόκειται για τη δολοφονία του Κώστα Κατσούλη, φίλου του Εθνικού Πειραιά, που τον σκότωσαν οπαδοί του Ηρόδοτου τον Σεπτέμβριο του 2014 στο γήπεδο της Νέας Αλικαρνασσού στο Ηράκλειο κατά τη διάρκεια παιχνιδιού των δύο ομάδων. Ο Κώστας Κατσούλης είχε επιχειρήσει να προστατεύσει άλλους φίλους του Εθνικού που είχαν δεχθεί επίθεση και χτυπήθηκε με λοστούς και ξύλα για ώρα από ομάδα ανθρώπων.

Το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο που εκδίκασε την υπόθεση σε δεύτερο βαθμό έκρινε τους τρεις κατηγορούμενους ένοχους κατά το κατηγορητήριο (θανατηφόρα σωματική βλάβη), αλλά τους αναγνώρισε το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου και εκείνο της καλής συμπεριφοράς μετά το έγκλημα, κάτι που οδήγησε σε εξωφρενικά μικρές ποινές, 7 χρόνια για τον έναν κατηγορούμενο και 6 χρόνια για τους άλλους δύο. Οι αντίστοιχες ποινές σε πρώτο βαθμό ήταν 13 και 12 χρόνια αντίστοιχα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και τα δύο ελαφρυντικά είναι εντελώς αδικαιολόγητα, το μεν του πρότερου σύννομου βίου γιατί πρόκειται για ανθρώπους που οργάνωναν σταθερά επεισόδια -και συνεχίζοντας ένα τέτοιο δολοφόνησαν τον Κατσούλη-, ενώ μετά το έγκλημα έκαναν ό,τι μπορούσαν για να παρεμποδίσουν τη δουλειά των αρχών και να εξαφανίσουν τα στοιχεία. Μάλιστα, σύμφωνα με καταγγελίες της οικογένειας του δολοφονημένου ανθρώπου, στην απόπειρα συγκάλυψης του εγκλήματος πρωτοστάτησαν και διάφοροι παράγοντες της πόλης του Ηρακλείου, ενώ η αρχική ιατροδικαστική έκθεση ανέφερε ως αιτία θανάτου ένα… ανεύρυσμα στον εγκέφαλο.

Από την πλευρά της οικογένειας έχουν γίνει συγκεκριμένες καταγγελίες και για τον σημερινό υφυπουργό Αθλητισμού -και τότε απλώς βουλευτή Ηρακλείου της Νέας Δημοκρατίας- Λευτέρη Αυγενάκη, ο οποίος εξαρχής κινητοποιήθηκε στο πλευρό των δολοφόνων, ενώ είχε παραστεί στο πλάι των παραγόντων του Ηροδότου κατά την απολογία τους στην Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία και είχε κάνει ερώτηση στη Βουλή(!) ζητώντας να επιστραφούν στην ομάδα οι 15 βαθμοί που της είχαν αφαιρεθεί από το πρωτάθλημα λόγω της δολοφονίας.

Πρόκειται για τον ίδιο ακριβώς Αυγενάκη ο οποίος προ ολίγων ημερών ανακοίνωσε δρακόντεια -και εν πολλοίς υπερβολικά- μέτρα για την πάταξη της οπαδικής βίας, τα οποία προβλέπουν φυλάκιση χωρίς αναστολή ακόμα και για κάποιον που πέταξε ένα πλαστικό μπουκάλι σε γήπεδο. Φαίνεται ότι για τον Αυγενάκη η βία είναι κακή, αρκεί να μην αναπτύσσεται στην εκλογική του περιφέρεια, οπότε είναι ανεκτή.

Οι δολοφόνοι του Κώστα Κατσούλη έχουν εκτίσει έως σήμερα σχεδόν 2 χρόνια φυλάκισης -διακεκομμένα- κι αν δεν υπάρξει εισαγγελική αναίρεση για τα ελαφρυντικά, θα είναι οριστικά ελεύθεροι σε λίγους μήνες.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL