Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.0°C25.2°C
3 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.8°C25.4°C
2 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C21.6°C
4 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
0 BF 33%
Μαράσλειο, το σχολείο της γειτονιάς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μαράσλειο, το σχολείο της γειτονιάς

ΜΑΡΑΣΛΕΙΟ

Στο κέντρο της Αθήνας, στην ευρύτερη περιοχή του Κολωνακίου και σε ενιαίο μεγάλο χώρο με είσοδο επί της οδού Μαρασλή, λειτουργούν για χρονικό διάστημα που ξεπερνάει πια τον αιώνα τα Πειραματικά Δημοτικά Σχολεία του Μαρασλείου.

Με πρωτοβουλία του Διδασκαλικού Συλλόγου Ελλάδος, σε οικόπεδο που παραχωρήθηκε από τη Μονή Πετράκη, κτίστηκε το 1905 το «περικαλλές» νεοκλασικό κτήριο του Μαρασλείου Διδασκαλείου από τον αρχιτέκτονα Δημήτριο Καλλία. Τον εξοπλισμό και την επίπλωση του Διδασκαλείου δώρισε ο Γρηγόριος Μαρασλής. Εκεί δίδαξαν σε διαφορετικές εποχές οι μεγάλοι της Ελληνικής Εκπαίδευσης Αλέξανδρος Δελμούζος, Δημήτρης Γληνός και Ηλίας Βιγγόπουλος.

Σήμερα πια πρόκειται για ένα δωδεκαθέσιο σχολείο (που προέκυψε μετά τη συγχώνευση των δύο εξαθέσιων), ένα τριθέσιο, ένα μονοθέσιο και ένα ειδικό που λειτουργούν αυτόνομα, με παιδαγωγική εποπτεία από τριμελές συμβούλιο καθηγητών του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η λειτουργία τους είναι αλληλένδετη με αυτήν του ιστορικού Μαρασλείου Διδασκαλείου Δημοτικής Εκπαίδευσης και στη συνέχεια της Μαρασλείου Παιδαγωγικής Ακαδημίας, που ταυτίστηκαν στην ιστορία της εκπαίδευσης με την επαγγελματική κατάρτιση του Έλληνα δάσκαλου / δασκάλας.

Σήμερα λειτουργούν ως δημόσια σχολεία στελεχωμένα με εκπαιδευτικό προσωπικό έμπειρο και με ειδικά προσόντα. Προσφέρουν παιδαγωγικές υπηρεσίες υψηλού επιπέδου σε παιδιά από όλο το Λεκανοπέδιο της Αττικής. Η φοίτηση είναι δωρεάν και η επιλογή των μαθητών γίνεται με κλήρωση, καθώς οι αιτήσεις εγγραφής είναι πάρα πολλές, από γονείς που αναζητούν για το παιδί τους ένα σύγχρονο, δημιουργικό, αποτελεσματικό σχολείο, ανοιχτό στην κοινωνία και τη ζωή.

Γονείς - κηδεμόνες, εκπαιδευτικοί και μαθητές τεσσάρων δημοτικών σχολείων καθώς και του 26ου Γυμνασίου, που βρίσκεται δίπλα στον «Ευαγγελισμό», σε μαζική κινητοποίησή τους την περασμένη Τρίτη διαμαρτυρήθηκαν για την απαράδεκτη απόφαση της κυβέρνησης να καταργήσει το 26ο Γυμνάσιο, προκειμένου να το μετατρέψει σε πειραματικό.

Το αίτημα των πολιτών υποστηρίζει μεταξύ άλλων και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων σε πρόσφατο ψήφισμά του, ενώ επερώτηση στην υπουργό Παιδείας κατέθεσε ο Νικήτας Κακλαμάνης.

Η κινητοποίηση των αρμοδίων φορέων (σύλλογοι γονέων και διδασκόντων) φαίνεται να φέρνει αποτελέσματα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL