Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.9°C21.9°C
2 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.2°C19.9°C
2 BF 43%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.0°C20.4°C
2 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
3 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.4°C18.9°C
2 BF 42%
Euroferry Olympia / «Κινητή νεκροφόρα»- Καταγγελίες και δραματικές εκκλήσεις από τους οικείους των αγνοουμένων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Euroferry Olympia / «Κινητή νεκροφόρα»- Καταγγελίες και δραματικές εκκλήσεις από τους οικείους των αγνοουμένων

Φορτηγά στο Euroferry olympia
screenshot

Πέμπτη ημέρα αγωνίας για τους 10 αγνοούμενους στο επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Euroferry Olympia», το οποίο βρίσκεται στη θαλάσσια περιοχή Κασσιόπη βόρεια της Κέρκυρας. Εντός της ημέρας στο εσωτερικό του πλοίου θα επαναληφθούν οι επιχειρήσεις έρευνας από άνδρες της ΕΜΑΚ, καθώς και εξειδικευμένα στελέχη της της oλλανδικής εταιρείας Smit Salvage και της ελληνικής Μegatugs salvage towage, για τον εντοπισμό τους, ενώ συνεχίζονται οι ρίψεις νερού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το πλοίο Euroferry Olympia μεταφέρεται στο λιμάνι του Αστακού Αιτωλοακαρνανίας μετά την ενημέρωση της Πυροσβεστικής ότι έχουν εξαντληθεί οι επιχειρησιακές δυνατότητες έρευνας και διάσωσης επί του Ε/Γ-Ο/Γ πλοίου «EUROFERRY OLYMPIA», στη σημερινή του θέση. Για τον λόγο αυτό ζήτησε την μετακίνηση του πλοίου σε ασφαλή λιμένα, προκειμένου να συνεχιστούν απρόσκοπτα οι επιχειρήσεις των στελεχών της ΕΜΑΚ με την μέγιστη δυνατή ασφάλεια. Στον Αστακό θα μετακινηθούν και οι συγγενείς των συγγενών των αγνοουμένων  με φροντίδα και μέριμνα του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Οι δραματικές εκκλήσεις των συγγενών 

«Σας παρακαλώ, βοηθήστε με» η δραματική έκκληση που απηύθυνε για άλλη μια φορά η κ. Βάνια Μπεκιάρη, σύζυγος αγνοούμενου Έλληνα οδηγού φορτηγού. «Τους έχω πει πού είναι ο άντρας μου. Είναι ζωντανός, θα δείτε» τόνισε. «Μετά οι ευθύνες, πρώτα ο απεγκλωβισμός» πρόσθεσε, ζητώντας να ενισχυθούν οι δυνάμεις που επιχειρούν και οι διασώστες να ακολουθήσουν αντίστροφα τη διαδρομή που έκανε ο Λευκορώσος οδηγός, ο οποίος βγήκε ζωντανός.

Το ίδιο, δηλαδή τα στελέχη της ΕΜΑΚ που κάνουν έρευνα για τους αγνοούμενους να κάνουν την αντίθετη διαδρομή από εκείνη που ακολούθησε ο Λευκορώσος οδηγός την Κυριακή, ζήτησε μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο κ. Άγγελος Μικρούλης, οδηγός φορτηγού και φίλος δύο αγνοούμενων Ελλήνων οδηγών.

«Στα γκαράζ έχει κάτι σκαλιά, ανθρωποθυρίδες, που χρησιμοποιούν οι ναυτικοί για να μην πηγαίνουν ανάμεσα στα αυτοκίνητα. Από εκεί που βγήκε ο Λευκορώσος, μπορούσαν αντίθετα να πάνε για έρευνα. Είναι "υπόγειο" το γκαράζ, είναι μέσα στην θάλασσα. Αυτά τα γκαράζ σφραγίζονται» σημείωσε.

Ο κ. Μικρούλης κατήγγειλε ότι αυτά τα καράβια «είναι κινητή νεκροφόρα στην θάλασσα». «Ο καθρέφτης μου είναι 30 πόντους, μου λένε "κλείσε τον καθρέφτη αφού παρκάρεις" και φέρνουν κολλητά το άλλο αυτοκίνητο. Αν δεν βγω εκείνη την στιγμή, εγκλωβίστηκα μέσα στο αυτοκίνητο»,  είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι «όταν έχει καιρό, κοπανάει το ένα αυτοκίνητο με το άλλο».

«Εγώ κοιμόμουν στο αυτοκίνητο, γιατί πώς να πας επάνω; Πας να ακουμπήσεις στην καρέκλα και βρίσκεις τόση μάκα στην καρέκλα. Το καλοκαίρι δεν σου δίνουν την καμπίνα ακόμη και αν την έχεις πληρώσει, γιατί την πουλάνε στον τουρίστα. Στην Ηγουμενίτσα πούλησαν την καμπίνα, παρότι την είχαμε πληρώσει μαζί με άλλους δύο οδηγούς. Μας ξύπνησαν μέσα στην νύχτα. Με έβαλαν να κοιμηθώ στο κρεβάτι του κρατητηρίου, που όμως δεν άνοιγε η πόρτα από μέσα και εγκλωβίστηκα εκεί!», ανέφερε σχετικά με τις συνθήκες στο πλοίο.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η επιχείρηση για τον εντοπισμό των αγνοουμένων σταμάτησε χθες, αργά το απόγευμα, ενώ στο εσωτερικό του πλοίου εξακολουθούν να υπάρχουν μικρές εστίες φωτιάς, πυκνοί καπνοί και υψηλές θερμοκρασίες.

Σε δύο από τα καταστρώματα του πλοίου, όπου επιχειρούν με οξυγόνο και ειδικές στολές άνδρες της ΕΜΑΚ, το διοξείδιο του άνθρακα ξεπερνά τα 500 Ppm (μονάδα μέτρησης διοξειδίου). Μάλιστα, η κάθε επιχείρηση που γίνεται δεν μπορεί να διαρκέσει περισσότερο από 30 λεπτά ενώ η ορατότητα είναι πολύ περιορισμένη.

Το πλοίο, λόγω των καιρικών συνθηκών που μεταβάλλονται στη θαλάσσια περιοχή, δεν αποκλείεται να μετακινηθεί εκ νέου σε ασφαλές σημείο, ενώ μόνο όταν σβήσουν εντελώς οι εστίες φωτιάς και καθαρίσει καλύτερα ο αέρας στο εσωτερικό του θα οδηγηθεί σε εμπορικό λιμάνι, προκειμένου να  διερευνηθεί εξονυχιστικά από τους πραγματογνώμονες.

Στο σημείο όπου βρίσκεται σήμερα το πλοίο υπάρχουν δύο πλωτά του Λιμενικού, τέσσερα ρυμουλκά και ένα πυροσβεστικό πλοιάριο.
 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL