Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
11.8°C17.0°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
15 °C
11.8°C16.2°C
1 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.3°C16.0°C
1 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
13.2°C16.8°C
3 BF 77%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
10 °C
9.9°C12.3°C
0 BF 100%
Θάνος Πλεύρης / Πλήρης άρση περιοριστικών μέτρων μέχρι μέσα ως τέλη Μαρτίου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Θάνος Πλεύρης / Πλήρης άρση περιοριστικών μέτρων μέχρι μέσα ως τέλη Μαρτίου

ΠΛΕΥΡΗΣ

Η Ελλάδα ακολουθεί την Ευρώπη στην χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, παρότι στους θανάτους από κορωνοϊό βρίσκεται σε δραματικά χειρότερη κατάσταση, όπως επιβεβαίωσε με όσα είπε στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

«Όλες οι χώρες (σ.τ.σ. στην ΕΕ) έχουν μια λογική ότι μέχρι τα μέσα ως τέλη Μαρτίου θα πρέπει να αρθούν τα περιοριστικά μέτρα ... δεν υπάρχει εφησυχασμός, όλοι οι ειδικοί στην ΕΕ επισημαίνουν πως πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προετοιμασμένοι ειδικά από το φθινόπωρο και μετά. Δεν ξέρουμε την πορεία της πανδημίας, δεν υπάρχει δηλαδή το "τέλος της πανδημίας"», είπε ο κ. Πλεύρης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Επιβεβαίωσε παράλληλα ότι είναι πιθανό να υπάρξει αναζωπύρωση της πανδημίας το φθινόπωρο, «ευελπιστούμε να μη συμβεί αλλά η συνολική εικόνα που έχουν οι υπουργοί Υγείας της ΕΕ από τις επιτροπές τους είναι ότι δεν πρέπει να εφησυχάσει η Ευρώπη. Ακόμη και με το υπάρχον στέλεχος (σ.τ.σ. της Όμικρον) πάρα πολλοί ειδικοί θεωρούν ότι θα είναι στην φυσιολογική του πορεία μιας πανδημίας» μία τέτοια εξέλιξη. Μάλιστα, σημείωσε ότι ακόμη και αν η covid-19 πάρει χαρακτηριστικά επιδημικής νόσου, «πάντοτε θα έχει μια ένταση αρκετά μεγαλύτερη από αυτές που είχαμε συνηθίσει από τις κοινές γρίπες».

Ο κ. Πλεύρης εξάλλου υποβάθμισε τον πολύ υψηλό καθημερινό αριθμό νέων κρουσμάτων, λέγοντας ότι «ο αριθμός των κρουσμάτων είχε πάρα πολύ μεγάλη αξία όταν είχαμε το πολύ νοσηρό τέταρτο κύμα της Δέλτα. Και οι διασωληνώσεις και οι θάνατοι από Δέλτα ήταν σε πάρα πολύ υψηλό ποσοστό. Στην Όμικρον δεν είναι ότι υποτιμούμε τον αριθμό των κρουσμάτων, αλλά η μεταδοτικότητα είναι τόσο μεγάλη που οι ειδικοί πολλές φορές λένε ότι υπάρχουν μέτρα που στην πραγματικότητα δεν μπορούν να περιορίσουν την μεταδοτικότητα». Προσέθεσε μάλιστα ότι και η χθεσινή ανακοίνωση χαλάρωσης περιορισμών ουσιαστικά έρχεται με αυτή τη λογική. «Εμβληματικά η χτεσινή αποκλιμάκωση μέτρων είναι η όρθια διασκέδαση. Σε μεγάλο βαθμό γινόταν, γιατί ήταν αδύνατο να υπάρχει συνολικά ελεγκτικός μηχανισμός», όπως είπε ο υπουργός.

Μετέθεσε επίσης για το μέλλον ουσιαστική συζήτηση για χορήγηση 4ης ενισχυτικής δόσης (με τα υπάρχοντα ή νέα εμβόλια), καθώς αυτή προς το παρόν παραμένει ως θέμα μόνο στις πρώιμες συζητήσεις των ειδικών και των ευρωπαϊκών φορέων (EMA, ECDC). «Αυτή τη στιγμή τουλάχιστον σε επίπεδο Ευρώπης η συζήτηση για 4η δόση είναι επιστημονική. Περιμένουμε αποφάσεις».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Πλεύρης εμμέσως επιβεβαίωσε ότι Μητσοτάκης και κυβερνητικό επιτελείο κάνουν δηλώσεις με λογική επικαιρότητας που μπορεί σύντομα να είναι εκτός πραγματικότητας. Σε ερώτηση δημοσιογράφων για το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει χάσει χιλιάδες μετά την δήλωση του πρωθυπουργού για το «τελευταίο μίλι», ο κ. Πλεύρης είπε ότι δεν είχε συνεκτιμήσει τις νέες παραλλαγές. «Και τώρα να κάνει κάποιος κάποια δήλωση με την Όμικρον, σε περίπτωση που εμφανιστεί στέλεχος μεταδοτικό σαν την Όμικρον και νοσηρό σαν την Δέλτα, θα είναι μια άλλη κατάσταση στην πανδημία».

Επανέλαβε εξάλλου τα περί ενίσχυσης του ΕΣΥ με 4.000 μόνιμες προσλήψεις νοσηλευτών, 700 γιατρών και 910 λοιπού προσωπικού, παρότι ο ίδιος έχει παραδεχθεί ότι δεν πρόκειται περί ενίσχυσης, αλλά απλώς μονιμοποίησης υγειονομικών που ήδη εργάζονται στα νοσοκομεία ως επικουρικοί ή συμβασιούχοι.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL