Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
20 °C
18.5°C21.9°C
2 BF 77%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
16.6°C20.2°C
2 BF 77%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
20 °C
19.4°C23.7°C
4 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
24 °C
20.8°C28.3°C
1 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
18 °C
17.9°C18.0°C
2 BF 88%
Γιάννης Πρασσάς / Το επόμενο φονικό κύμα θα έρθει και αντί να χτίζουμε άμυνες ακούμε ευχολόγια
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γιάννης Πρασσάς / Το επόμενο φονικό κύμα θα έρθει και αντί να χτίζουμε άμυνες ακούμε ευχολόγια

ΓΚΑΓΚΑ ΠΛΕΥΡΗΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ / INTIME

Για το μεγάλο ρίσκο που παίρνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη και άλλες στη Δύση, «πουλώντας» επικοινωνιακά ότι η πανδημία τελείωσε την ώρα που δεν έχει θωρακιστεί καλύτερα ούτε το σύστημα Υγείας ούτε οι υποδομές Δημόσιας Υγείας απέναντι σε αναπνευστικούς ιούς (εξαερισμός/καθαρισμός αέρα σε σχολεία, νοσοκομεία, Δημόσιο, μέσα μεταφοράς), μίλησε στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του Open o διδάκτωρ Μοριακής Βιολογίας του Πανεπιστημίου του Τορόντο Γιάννης Πρασσάς.

«Προφανώς όταν υπάρχει τόσο μεγάλη εξάντληση του κόσμου, ψυχική και οικονομική, δεν μπορεί μια κοινωνία να παραμένει μόνιμα κλεισμένη. Αλλά υπάρχει μεγάλη απόσταση μεταξύ του "αποκλιμακώνουμε σιγά-σιγά τα μέτρα" και του "τελείωσε η πανδημία". Με απασχολεί πολύ ότι η πλειοψηφία των κυβερνήσεων στη Δύση "πουλάει" επικοινωνιακά το "τελειώσαμε με την πανδημία". Χάνουμε μια πολύ μεγάλη ευκαιρία να κάνουμε τον χρόνο να κυλάει υπέρ μας. Αν δεν το κάνουμε σωστά, ο χρόνος θα κυλάει υπέρ του ιού», προειδοποίησε ο κ. Πρασσάς.

«Σϊγουρα θα ζήσουμε κάποιο επόμενο κύμα», υπογράμμισε, «το πόσο προετοιμασμένοι θα είμαστε εξαρτάται πλέον από εμάς. Καταλαβαίνω ότι υπάρχουν περιορισμοί, ότι οι οικονομικοί όροι είναι μεγάλο μέρος της εξίσωσης. Ας μιλήσουμε με οικονομικούς όρους. Π.χ. η αναβάθμιση των εξαερισμών στα σχολεία, στα νοσοκομεία, σε δημόσιους χώρους, είναι μεγάλη επένδυση και με οικονομικούς όρους. Αν σκεφτούμε ποιο είναι το οικονομικό κόστος της ανοιχτής συμβίωσής μας με τους αναπνευστικούς ιούς, μια μικρή τέτοια επένδυση θα έχει πολύ μεγάλα ωφέλη και με οικονομικούς όρους (μείωση του κόστους νοσηλειών). Η πρόληψη είναι η καλύτερη επένδυση ... Κάθε κυβέρνηση που λέει "τελείωσε η πανδημία, αρκετά, πάμε παρακάτω , ξεχάστε το", θα μπορούσε κάλλιστα να πει: "πάρτε τις ανάσες σας, το δικαιούστε, η πλειοψηφία έχει βάλει πάρα πολλή 'πλάτη', να λειτουργήσει και η οικονομία. Και εμείς από πίσω θα αρχίσουμε σιγά-σιγά να 'χτίζουμε' τις υποδομές, ώστε όταν έρθει το επόμενο κύμα -που θα ξαναέρθει και δεν γνωρίζουμε ακριβώς τι χαρακτηριστικά θα έχει, ούτε ποια παραλλαγή θα είναι, ούτε πόσο θα έχει αντέξει η ανοσία σας, θα κάνουμε αυτά που πρέπει για να εξασφαλίσουμε ότι δεν θα ξαναζήσουμε μια παρόμοια τραγωδία με αυτή το τελευταίο τρίμηνο"». 

Αυτός είναι ο τρόπος, τόνισε ο κ. Πρασσάς, να δείξει η κυβέρνηση ότι έχει πάρει την πρωτοβουλία των κινήσεων. Και «αν το πουλήσει επικοινωνιακά έτσι, όταν ξαναχρειαστεί -γιατί θα ξαναχρειαστεί να φωνάξει τον κόσμο να ξαναβάλει "πλάτη", να ξανακάνει ενισχυτική δόση στο μέλλον (σε, 5, 6, 8 μήνες), όταν έχει δείξει ότι κρατάει την πρωτοβουλία, θα έχει πιο μεγάλο κεφάλαιο, να πείσει τον κόσμο, να κάνει και αυτός αυτό που πρέπει. Αν του πεις "τελείωσε η πανδημία", δεν θα σε ακούει κανείς. Αυτό είναι το μεγάλο ρίσκο και αυτό είναι που πρέπει να προσεχθεί πολύ».

Η λέξη "ενδημικότητα" θέλει μια ολόκληρη εκπομπή για να συζητήσουμε όλα τα λάθη στη χρήση της. Ας μείνουμε σοβαροί. Βγαίνουμε από ένα τρίμηνο που έχουμε χάσει σχεδόν 10.000 συμπολίτες μας. Το μάθημα που θα έπρεπε κατ' ελάχιστον να έχουμε πάρει από αυτή την τραγωδία είναι ότι οι πανδημίες δεν τελειώνουν σε μία ημέρα. Ας σηκώσουμε τα μανίκια, έχουμε ξεχάσει να χτίζουμε, να φτιάχνουμε. Η επιλογή του να καθόμαστε και να ελπίζουμε, ή να ευχόμαστε, δεν θα μας πάει πολύ μακριά. Υπάρχουν λύσεις. Η επιστήμη προτείνει. Αρκεί οι κυβερνήσεις να ακούσουν την επιστήμη και να μην ακούσουν μόνο τα δικά τους», κατέληξε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL