Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.0°C25.2°C
3 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.8°C25.4°C
2 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C21.6°C
4 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
0 BF 33%
Δολοφονία 19χρονου / Οπαδικές πολιτοφυλακές, ΠΑΕ και κυβερνητική υποκρισία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δολοφονία 19χρονου / Οπαδικές πολιτοφυλακές, ΠΑΕ και κυβερνητική υποκρισία

ΑΛΚΗΣ

Τον Ιανουάριο του 2014, οι δύο από τις τρεις λαοφιλέστερες ομάδες της Θεσσαλονίκης, ο  Άρης και ο Ηρακλής, βολόδερναν σε χαμηλές κατηγορίες. Τότε οι οπαδοί του ΠΑΟΚ είχαν λανσάρει το σύνθημα «Μία πόλη, μία ομάδα». Την ίδια εποχή, σε έναν αγώνα Κυπέλλου μεταξύ Ηρακλή και ΠΑΟΚ, οι οπαδοί του «Γηραιού» βρήκαν έναν ευφάνταστο τρόπο να απαντήσουν μέσω ενός πανό που κρεμάστηκε στα κάγκελα του Καυτανζογλείου Σταδίου: «Μία πόλη, μια ομάδα, μία πατάτες, μία τζατζίκι» έγραφε το πανό. Το οπαδικό χιούμορ εκτιμήθηκε αρκετά τότε από όσους είχαν την πρόθεση να το καταλάβουν. Τόσο ώστε κατέληξε να ξεχαστεί ο ολοκληρωτικός χαρακτήρας του αρχικού συνθήματος - σχεδόν δανεισμένου στην «αρχιτεκτονική» του από τα συνθήματα του Γ’ Ράιχ για τη «μία φυλή», τον «έναν αρχηγό» και το «ένα κράτος».

Φυσικά, οι οπαδοί του ΠΑΟΚ δεν έχουν το μονοπώλιο του οπαδικού ολοκληρωτισμού. Ο Νομός Αττικής είναι γεμάτος τοίχους βαμμένους με συνθήματα όπως «Εδώ μόνο Θρύλος», «Εδώ μόνο ΠΑΟ», «Εδώ μόνο ΑΕΚ». Πέραν του γεγονότος ότι, καθώς συχνά το ένα από αυτά τα συνθήματα γράφεται πάνω στο άλλο, χωρίς ίσως οι ενθουσιασμένοι γραφιάδες τους να συνειδητοποιούν ότι με αυτόν τον τρόπο καταλήγουν να αυτοαναιρούνται εν τοις πράγμασι όλοι, ίσως αυτή η πολύ ρητή ανάγκη για μονοπώλιο που εκφράζεται από τις πιο σκληρές ομάδες των οργανωμένων οπαδών να συνδέεται με μια παλιά θεωρία του φιλόσοφου της Σχολής της Φρανκφούρτης, που συσχέτιζε την ανάπτυξη του φαινομένου της μαφίας με τον μονοπωλιακό καπιταλισμό.  Άλλωστε, ποιος μπορεί να στοιχηματίσει ότι όλες αυτές οι ιδιότυπες οπαδικές πολιτοφυλακές που σεργιανάνε τις νύχτες στις πόλεις θα μπορούσαν να υπάρξουν χωρίς την ανοχή όχι τόσο του κράτους όσο των επιχειρηματιών που δίνουν την αντίστοιχη δική τους μάχη επιβολής στο φως της μέρας;

Βάρβαρη μετεξέλιξη

Τα «καρτέρια», οι «ενέδρες» και οι απροειδοποίητες επιθέσεις σε αφύλακτους αντίπαλους οπαδικούς συνδέσμους, που αποτελούν τη νέα μόδα της οπαδικής βίας, αποτελούν τη μετεξέλιξη των παλιών πατροπαράδοτων «ραντεβού», στα οποία οπαδοί έλυναν τις διαφορές τους «αντρικά» και «χεράτα».  Ίσως μια πιο βάρβαρη μετεξέλιξη, δεδομένου ότι πλέον τα θύματα δεν είναι «υποψιασμένα», είναι απλοί περιπατητές που μπορεί να έχουν ή να μην έχουν να επιδείξουν με τη σειρά τους «σκληρή» οπαδική δράση. Το φαινόμενο δεν είναι τοπικό. Στην Αθήνα και τη νότια Ελλάδα αφηνιασμένες ομάδες έχουν επιτεθεί σε περιορισμένο αριθμό ατόμων, αφύλαχτους συνδέσμους ή αγώνες πόλο.

ΚΑΤΑΛΗΨΗ

Εργαλείο ακροδεξιάς δράσης

Στη Θεσσαλονίκη, ωστόσο, οι διαστάσεις του φαινομένου είναι ανεξέλεγκτες. Τα καρτέρια είναι καθημερινό φαινόμενο και πριν τον  Άλκη Καμπανό δύο άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους επιχειρώντας να γλιτώσουν από αυτά. Επίσης, η Θεσσαλονίκη είναι η πόλη στην οποία το φαινόμενο ξέφυγε από τις οπαδικές αντιδικίες και έγινε εργαλείο της ακροδεξιάς δράσης που αναπτύχθηκε κατά τη διάρκεια και μετά τα εθνικιστικά συλλαλητήρια εναντίον της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Σε κάποιες περιπτώσεις τα φαινόμενα διαπλέκονταν: η επίθεση στην κατάληψη Libertatia έγινε για κάποιους με το πρόσχημα ότι εκεί βρίσκονταν οπαδοί του Ηρακλή.  Άλλες φορές το φαινόμενο είναι εσωτερικό: ακροδεξιοί οπαδοί του ΠΑΟΚ επιτέθηκαν σε συνοπαδούς τους τους οποίους δεν θεωρούσαν αρκετά πατριώτες, σε αγώνα της αυτοδιαχειριζόμενης ομάδας Προοδευτική Τούμπας, αλλά και στα γραφεία της ιστορικής Θύρας 4.  Όμως, μην γελιόμαστε: η Ακροδεξιά γεννά το κλίμα της βίας, αλλά στο οπαδικό πεδίο δεν τη μονοπωλεί: οι δολοφόνοι του  Άλκη δεν μοιάζουν να προέρχονται από εκεί.

Κυβερνητική υποκρισία, ΠΑΕ στο απυρόβλητο

Οι Ποδοσφαιρικές Ανώνυμες Εταιρείες στην Ελλάδα είναι… μονοπρόσωπες. Οι ελληνικές ομάδες ανήκουν σε επιχειρηματίες και οι τέσσερις μεγάλες ελληνικές ομάδες ανήκουν σε τέσσερις μεγάλους επιχειρηματίες, οι τρεις εκ των οποίων ελέγχουν και το μεγαλύτερο μέρος του τοπίου των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Απέναντι στους περιβόητους Big 4, η Πολιτεία μοιάζει ανήμπορη να θέσει όρια για το οτιδήποτε. Αλλά η αλήθεια είναι ότι δεν θέλει για κανέναν λόγο να χαλάσει χατίρια… Πώς, λοιπόν, περιμένει ο κάθε αφελής, αγνός φίλαθλος ότι θα λάβει μέτρα και θα υποχρεώσει τις ΠΑΕ να αποβάλουν από τις τάξεις τους τα κακοποιά και παραβατικά στοιχεία;  Όλα τα προηγούμενα χρόνια, οι ΠΑΕ όχι μόνο δεν έχουν δείξει διάθεση να ελέγξουν την παραβατικότητα στην κερκίδα, αλλά επανειλημμένα έχουν σπεύσει με δικηγόρους να βγάλουν από τα κρατητήρια οπαδούς που συνελήφθησαν για επεισόδια και συμπλοκές και να προσλάβουν μεγαλοδικηγόρους σε υποθέσεις που… κινδυνεύουν οι οπαδοί της.

Ας μην γελιόμαστε. Οι ιδιοκτήτες των ομάδων, κυρίως των «μεγάλων», γνωρίζουν τους πάντες και τα πάντα… Ακόμη κι αν δεν ελέγχουν την κερκίδα, έχουν τους τρόπους να αποβάλλουν τα «πρωτοπαλίκαρα», αλλά δεν το κάνουν γιατί έχουν τους λόγους τους. Πώς απαντά σ’ αυτό η ελληνική κυβέρνηση; Με αστεία μέτρα που επαναλαμβάνονται χωρίς κανένα αποτέλεσμα και με πολυχρησιμοποιημένα κλισέ. Η κυβέρνηση απλώς θα περιμένει να ξεχαστεί κι αυτό… Ο καθένας σ’ αυτό το σίριαλ παίζει τον δικό του ρόλο και στη μέση βρίσκονται μαχαιρωμένα παιδιά.

ΜΠΑΝΤΗΣ

Γιώργος Μπαντής: Να αφήσουμε τα λόγια, τελευταία ευκαιρία για να βγούμε από το σκοτάδι

Λίγες ώρες μετά τη δολοφονία του  Άλκη Καμπανού στην Παπαναστασίου, ο πρόεδρος του ΠΣΑΠΠ Γιώργος Μπαντής μαζί με ποδοσφαιριστές και ποδοσφαιρίστριες της Θεσσαλονίκης επισκέφθηκαν το σημείο όπου άφησε την τελευταία του πνοή ο 19χρονος οπαδός του Άρη. Ήταν μια συμβολική κίνηση που δείχνει ότι οι αθλητές και οι αθλήτριες ήταν πάντοτε μαζί απέναντι στη βία, ότι τους χωρίζει μόνο το χρώμα της φανέλας και τίποτε άλλο. Με δήλωσή του στην ΑΥΓΗ της Κυριακής, ο Γιώργος Μπαντής μιλάει για τον αβάσταχτο πόνο αλλά και την απεριόριστη αξιοπρέπεια που δείχνουν οι γονείς, όχι μόνο του Άλκη, αλλά όλων των θυμάτων της βίας. Και τονίζει με έμφαση ότι ο οργανωμένος αθλητισμός έχει πλέον υποχρέωση να αφήσει τα λόγια και να περάσει σε πράξεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Με σεβασμό μπροστά στους γονείς που έχασαν τα παιδιά τους

«Σκύβω με σεβασμό μπροστά στους γονείς που έχασαν τόσο άδικα το παιδί τους. Σε εκείνους που, παρά τον αβάσταχτο πόνο που τους διακατέχει, έχουν τη δύναμη και το κουράγιο να δείξουν στην κοινωνία μας τον σωστό δρόμο, παρότι είναι η κοινωνία που καλλιέργησε το μίσος και τους στέρησε ό,τι πολυτιμότερο είχαν. Είναι οι γονείς του Άλκη, του Αλέξη, του Παύλου, της Ελένης, του Ζακ, του Βαγγέλη. Είναι οι γονείς που έκαναν τον πόνο τους αγώνα, προσπαθώντας να κρατήσουν όρθια την αξιοπρέπεια του ανθρώπου.

Ο πατέρας του Άλκη μάς ζήτησε να μονιάσουμε, να μετατρέψουμε το μίσος σε αγάπη, να εκμεταλλευτούμε τον αθλητισμό και τις πραγματικές αξίες που μπορεί να προσφέρει στην κοινωνία. Μόνο η εικόνα του είναι ένα δυνατό χαστούκι σε όλους εμάς που χάσαμε τον προσανατολισμό μας ως άνθρωποι. Ζητάει την αλλαγή που δυστυχώς ο γιός του δεν θα μπορέσει να δει. Μεγαλείο ψυχής, μιας ψυχής τραυματισμένης που οφείλουμε όλοι να μην της δοθεί η χαριστική βολή.

Έμεις ως οργανωμένος αθλητισμός, έχουμε την υποχρέωση να αφήσουμε τα λόγια και να περάσουμε στις πράξεις. Θα πρέπει να αγωνιστούμε μαζί τους ώστε αυτός ο κόσμος να βγει από το σκοτάδι. Ίσως είναι η τελευταία μας ευκαιρία. Αν και το αίμα του Άλκη δεν καταφέρει να μας ενώσει, δεν δώσει ένα τέλος σε όλο αυτό, τότε εύχομαι να μας πνίξει».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL