Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.6°C21.2°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.5°C22.0°C
2 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.5°C
3 BF 59%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.8°C20.2°C
5 BF 44%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
20.1°C20.1°C
2 BF 47%
Γιώργος Πατούλης / «Να αναλάβουν τις ευθύνες τους, ξέρουν πολύ καλά αυτοί»
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γιώργος Πατούλης / «Να αναλάβουν τις ευθύνες τους, ξέρουν πολύ καλά αυτοί»

MONTAZ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΠΑΤΟΥΛΗΣ
ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ - ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Κεραυνούς κατά των κυβερνητικών στελεχών και ειδικά του «εκλεκτού» του Κυριάκου Μητσοτάκη υπουργού Πολιτικής Προστασίας Χρήστου Στυλιανίδη (χωρίς να τον κατονομάσει) εξαπέλυσε μιλώντας στο Open ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης για όσα οδήγησαν στο χάος στους κεντρικούς δρόμους του λεκανοπεδίου λόγω της χιονόπτωσης. «Εγώ είμαι ένας κρίκος της Πολιτικής Προστασίας, δεν είμαι η Πολιτική Προστασία, να γίνει αντιληπτό αυτό».

Για την επίθεση που δέχεται ο ίδιος και η Περιφέρεια, αλλά και για τις σχετικές αναφορές Μητσοτάκη, ο κ. Πατούλης ξεκίνησε αμφισβητώντας ότι ο πρωθυπουργός έχει αναλυτική εικόνα, αλλά όσα είπε τα είπε «προφανώς κρίνοντας από το αποτέλεσμα». Όπως είπε, ο κ. Μητσοτάκης «αναφέρθηκε στους Δήμους, τους ιδιωτικούς φορείς, γενικότερα σε όσους θα έπρεπε να φέρουν αποτελέσματα που προφανώς σε μια έντονη χιονόπτωση δεν υπήρξαν».

Αμέσως μετά, εμμέσως χαρακτήρισε «υδροκέφαλο» τον σχεδιασμό της Πολιτικής Προστασίας, τον οποίο είχε αναλάβει το καλοκαίρι ο Χρήστος Στυλιανίδης με νέο υπουργείο. «Μελετώντας το ζήτημα της Πολιτικής Προστασίας, προφανώς είναι εντελώς διαφορετικά διαμορφωμένο σε πολλές χώρες. Δεν είναι υδροκέφαλο, αλλά περιφερειακό. Αναφέρομαι προφανώς στο ότι διαφορετικά ζητήματα έχει η Πελοπόννησος, διαφορετικά η Κρήτη, διαφορετικά η Αττική. Για να μπορέσει κάθε ένας από αυτούς που βρίσκονται σε διαφορετικές περιοχές να έχει δυνατότητα άμεσης παρέμβασης, όχι να αποτελούν κρίκο μιας μεγάλης αλυσίδας, χρειάζεται περιφερειακή διακυβέρνηση».

«Η Περιφέρεια Αττικής έχει δύο πράγματα, στην κρίση και με αφορμή την χιονόπτωση: πρώτον, αν θα παραμείνουν ανοιχτά τα σχολεία ή κλειστά, δεύτερον, αν θα μπορέσουν να μείνουν ανοιχτοί οι κεντρικοί δρόμοι», είπε ο κ. Πατούλης. «Το πρώτο το αποφασίσαμε ακούγοντας αυτά που έλεγαν οι μετεωρολόγοι και κλείσαμε τα σχολεία. Για το δεύτερο, για να μείνουν ανοιχτοί οι δρόμοι, δεν χρειάζονται μόνο τα εκχιονιστικά και το αλάτι, αλλά να υπάρχει και ελεύθερος δρόμος, όχι χιλιάδες αυτοκίνητα να εγκλωβίζονται και να μην αφήνουν εκχιονιστικά και αλατιέρες να κάνουν τη δουλειά τους. Το είδαμε στην Εθνική Οδό, το είδαμε στην Αττική Οδό, όπου έκλεισαν οι δρόμοι».

«Ψηλά στην Κατεχάκη, στους πρόποδες του Υμηττού, δίπλωσε φορτηγό του Δήμου Ηλιούπολης. Η τροχαία σωστά την έκλεισε ... όπως έκλεισε την Εθνική Οδό στη Μεταμόρφωση ... να υπάρχουν μόνο οχήματα με αλυσίδες ... ήταν δυνατόν απλώς ένα εκχιονιστικό να δώσει δυνατότητα στην έντονη χιονόπτωση και χιονόστρωση ... όταν τα αυτοκίνητα περνούσαν χωρίς αλυσίδες; Έκανε το αυτονόητο η τροχαία, έκλεισε την Κατεχάκη ... Η Μεσογείων δεν ήταν δυνατόν να καθαριστεί μετά τις 12.00 που έκλεισαν οι δημόσιες υπηρεσίες και οι ιδιωτικές επιχειρήσεις, χωρίς να έχουν αλυσίδες τα οχήματα και κανείς να μην τους έχει πει ότι "εφόσον κυκλοφορήσετε την Δευτέρα θα πρέπει να έχετε αλυσίδες στο πορτ παγκάζ σας" ... χιλιάδες οχήματα χωρίς αλυσίδες βρέθηκαν σε κεντρικούς δρόμους. Με ποιο τρόπο θα γίνει αποχιονισμός; Όταν είχε κλείσει η Αττική Οδός, οι δρόμοι των Δήμων δίπλα στους κεντρικούς άξονες; ... Όταν έκλεισε η Αττική Οδός ήρθαν όλα τα αυτοκίνητα την ίδια στιγμή σε συγκεκριμένες οδούς, όπως τη Μεσογείων. Το πρώτο χωρίς αλυσίδες δεν μπορούσε να προχωρήσει».

«Εγώ δεν μιλάω με μισόλογα, όταν είναι να ονοματίσω, θα ονοματίσω. Εμείς κλείσαμε τα σχολεία. Οι δημόσιες υπηρεσίες έκλεισαν; Όχι», συνέχισε ο κ. Πατούλης. «Είχε πει κανείς, από τη στιγμή που δεν έκλεισαν, ότι θα πρέπει οι οδηγοί να έχουν μαζί τους αλυσίδες, εφόσον περίμεναν αργότερα το χιόνι, να πάνε στα σπίτια τους μετά την δουλειά; Δεν το άκουσα. Δεν καταλαβαίνω κάτι site, αυτόν τον πόλεμο που γίνεται, να "δείξουν" ποιους; Αυτούς που τρία μερόνυχτα δεν κοιμήθηκαν; Να αναλάβουν τις ευθύνες τους όποιοι τις έχουν. Ξέρουν πολύ καλά αυτοί», όπως είπε χαρακτηριστικά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL