Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
11.8°C17.0°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
10.3°C14.5°C
1 BF 62%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.4°C
1 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.8°C12.7°C
3 BF 87%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
10 °C
10.1°C11.3°C
1 BF 66%
Κακοκαιρία «Ελπίδα» / Θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν και πυκνές χιονοπτώσεις
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κακοκαιρία «Ελπίδα» / Θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν και πυκνές χιονοπτώσεις

ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΧΙΟΝΙ ΠΑΡΝΗΘΑ ΕΚΣΚΑΦΕΑΣ
ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΠΑΤΕΡΑΚΗΣ / EUROKINISSI

Οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, οι πυκνές χιονοπτώσεις ακόμη και στα πεδινά της χώρας, αλλά και στα νησιά του Αιγαίου, σε συνδυασμό με τους πολύ ισχυρούς ανέμους έντασης 8-9 μποφόρ, είναι τη Δευτέρα τα κύρια χαρακτηριστικά του δεύτερου κύματος της κακοκαιρίας «Ελπίδα» που πλήττει την χώρα.

Προληπτική αναστολή λειτουργίας για την διά ζώσης εκπαίδευσης αποφασίστηκε στην Αττική και πολλές ακόμη περιοχές της χώρας. Έτσι, κλειστά θα παραμείνουν σήμερα Δευτέρα αλλά και αύριο Τρίτη τα σχολεία όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης σε πολλές περιοχές, όπως και όλοι οι βρεφικοί, βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί στην Αττική και αλλού, τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ), τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και Ατόμων με Αναπηρία (ΚΔΑΠΑμεΑ) και τα Κέντρα Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας (ΚΔΗΦ).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται στους δρόμους λόγω του παγετού που προκαλούν οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, ειδικά το πρωί σε όλες τις περιοχές αλλά και στην βόρεια και κεντρική Ελλάδα, όπου ο παγετός θα είναι ολικός τοπικά, διαρκώντας όλη την ημέρα.

Νεκρή γυναίκα από πυρκαγιά σε κατοικία στα Λιβάδια Χαλκίδας

Οι χαμηλές θερμοκρασίες προκαλούν σημαντικούς κινδύνους και για πολίτες που δεν έχουν την δυνατότητα να εξασφαλίσουν κατάλληλη και ασφαλή θέρμανση για τις κατοικίες τους, όπως έχει γίνει σαφές από τον σημαντικό αριθμό φονικών πυρκαγιών σε κατοικίες τους προηγούμενους μήνες. Ο ΔΕΔΔΗΕ έχει θέσει στη διάθεσή των πολιτών δωρεάν τηλεφωνική γραμμή για αναγγελίες βλαβών (800 400 4000).

Στα Λιβάδια Χαλκίδας τα αίτια μίας πυρκαγιάς σε κατοικία τα ξημερώματα ερευνά η Πυροσβεστική. Εντός του χώρου εντοπίστηκε νεκρή γυναίκα, η οποία δεν έφερε εγκαύματα, αλλά ο χώρος ήταν γεμάτος καπνό, εμποδίζοντας την άμεση είσοδο των πυροσβεστών. 

Πού αναμένεται να πέσει το περισσότερο χιόνι

Το βόρειο και κεντρικό Αιγαίο δέχεται από τις πρώτες πρωινές ώρες τον μεγαλύτερο όγκο χιονοπτώσεων και σταδιακά το φαινόμενο μετατοπίζεται νοτιότερα, στην Εύβοια, την ανατολική Θεσσαλία και την ανατολική Στερεά και βαθμιαία στην ανατολική Πελοπόννησο, αλλά και σε όλο το νότιο Αιγαίο μέχρι την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Κατά διαστήματα χιονοπτώσεις θα σημειώνονται στη Μακεδονία και τη Θράκη. Στο λεκανοπέδιο της Αττικής η έντονη χιονόπτωση αναμένεται να ξεκινήσει νωρίς το μεσημέρι.

 

 

Αύριο Τρίτη, οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν, με ύφεση να αναμένεται μόνο στο βόρειο τμήμα της χώρας.

Δείτε πού θα πέσει αθροιστικά το περισσότερο χιόνι τα επόμενα 24ωρα:

Σύσταση για περιορισμό μετακινήσεων και ιδιαίτερη προσοχή

Από την Πολιτική Προστασία συστήνεται σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού:

Αν πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο:

Να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου

- Να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες και το ρεζερβουάρ γεμάτο καύσιμα
- Να ταξιδεύουν, εφόσον είναι αναγκαίο, κατά προτίμηση στη διάρκεια της ημέρας προτιμώντας τους κεντρικούς δρόμους
- Να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουν
- Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων
- Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Αν μετακινούνται πεζή:
- Να ντύνονται με πολλά στρώματα από ελαφριά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και να φορούν κατάλληλα παπούτσια ώστε να αποφύγουν τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας.

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, έκκληση προς τους πολίτες να αποφύγουν κάθε μη απαραίτητη μετακίνηση τις επόμενες 48 ώρες και να είναι πάρα πολύ προσεκτικοί, απηύθυνε χθες ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης. «Έχουμε μπροστά μας ένα δύσκολο διήμερο, χρειάζεται από όλους προσοχή και εγρήγορση. Θερμή παράκληση ακολουθείτε πιστά τις οδηγίες των αρχών. Με σωστή συνεργασία όλων των φορέων τη βοήθεια των πολιτών θα μπορέσουμε να μειώσουμε αν είναι δυνατόν στο ελάχιστο τις επιπτώσεις από αυτή την κακοκαιρία», υπογράμμισε ο κ. Στυλιανίδης. 

Κατά τον ίδιο, θα γίνει μεγάλη προσπάθεια να παραμείνουν ανοιχτοί οι δρόμοι για να είναι η χώρα λειτουργική και να συνεχίσει η οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα.

Απηύθυνε επίσης ισχυρή σύσταση προς τους οδηγούς βαρέων οχημάτων που πρόκειται να χρησιμοποιήσουν τον οδικό άξονα Αθηνών-Θεσσαλονίκης να προτιμήσουν άλλους ανάλογους αυτοκινητόδρομους όπως την Ολυμπία και την Ιονία Οδό ώστε να αποφύγουν κάθε ενδεχόμενο πρόβλημα, ενώ προσέθεσε ότι όσοι οδηγοί Ι.Χ. οχημάτων σχεδιάζουν να μετακινηθούν στον άξονα Αθήνας-Θεσσαλονίκης, θα πρέπει να έχουν οπωσδήποτε μαζί τους αντιολισθητικές αλυσίδες. «Η Αστυνομία, αναλόγως της εξέλιξης των καιρικών φαινομένων, δεν θα επιτρέπει σε οχήματα δίχως αντιολισθητικές αλυσίδες να εισέρχονται στον αυτοκινητόδρομο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL