Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
15.9°C19.3°C
3 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
13.8°C18.0°C
0 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.4°C
2 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.9°C16.6°C
2 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C12.4°C
0 BF 71%
Υπουργείο Υγείας / Πρόβα συνολικού σχεδίου το Παίδων Πεντέλης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Υπουργείο Υγείας / Πρόβα συνολικού σχεδίου το Παίδων Πεντέλης

Παίδων Πεντέλης

Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει το τελευταίο διάστημα η απόφαση του υπουργείου Υγείας να βγάλει από τη λίστα εφημεριών το Παίδων Πεντέλης για να λειτουργήσει ως mega εμβολιαστικό κέντρο για παιδιά. Πέρα από τα εμφανή -δηλαδή το γεγονός ότι η Αττική μένει πλέον με δύο παιδιατρικά νοσοκομεία- δημιουργούνται πολλά ερωτήματα για τον σκοπό που κρύβει αυτή η απόφαση της κυβέρνησης, κυρίως γιατί κρίνεται ακατανόητη.

Γιατροί του Παίδων Πεντέλης αναφέρουν στην ΑΥΓΗ ότι η πρωτοβουλία του υπουργείου δεν έχει νόημα, γιατί αφενός υπάρχει μεγάλη ανάγκη (την ώρα που άνοιξαν και τα σχολεία), αφετέρου ο εμβολιασμός των παιδιών μπορεί να καλυφθεί από άλλες δομές ή ακόμα και από το ίδιο το νοσοκομείο εφόσον γίνουν οι απαραίτητες προσλήψεις. Εν ολίγοις, το κλείσιμο των εφημεριών δεν έχει σημεία λογικής.

Ψάχνοντας απαντήσεις πρέπει να δούμε ποιοι ωφελούνται από τη συγκεκριμένη απόφαση, έχουν κέρδος και τους συμφέρει το κλείσιμο των εφημεριών του Παίδων.  Ένα κουβάρι που, ξετυλίγοντάς το, μας οδηγεί στα πιο βαθιά στενά του ιδιωτικού τομέα Υγείας, στην ίδια την 1η Υγειονομική Περιφέρεια, μέχρι και το παγκόσμιο δίκτυο Rotary.

Τι είναι το Rotary;

Το Διεθνές Rotary αυτοπροσδιορίζεται ως παγκόσμιο δίκτυο εθελοντών, παγκόσμια ανθρωπιστική οργάνωση προσφοράς υπηρεσιών. Με 33.000 ομίλους σε περισσότερες από 200 χώρες και γεωγραφικές περιοχές, έχει περισσότερα από 1,5 εκατομμύριο μέλη. Τα μέλη αποκαλούνται Ροταριανοί και εκτελούν ανθρωπιστικά προγράμματα που αντιμετωπίζουν προβλήματα της σύγχρονης κοινωνίας, όπως είναι η πείνα, η φτώχεια, ο αναλφαβητισμός και η προστασία του περιβάλλοντος.

Το ελληνικό παράρτημα, η «τοπική» τους, είναι η Rotary 2470. Διοικήτρια της τοπικής 2470 είναι η υποδιοικήτρια της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής του Υπ. Υγείας Μαρίζα Οικονόμου...

Πλούσιο βιογραφικό στη... διαφήμιση

Η Μαρίζα Οικονόμου βρίσκεται στην 1η ΥΠΕ από τον Οκτώβριο του 2019, διορισμένη από τη Νέα Δημοκρατία.  Ήταν η εποχή που η γαλάζια κυβέρνηση εξόπλιζε το διοικητικό κομμάτι της Υγείας με ανθρώπους που ελάχιστη σχέση είχαν με αυτή. Ενδεικτικά ο διοικητής της 1ης ΥΠΕ είναι πρώην στέλεχος των Ενόπλων Δυνάμεων. Η Μ. Οικονόμου έχει ένα αξιοζήλευτο βιογραφικό σε εκπαίδευση, ατομικές δεξιότητες και επαγγελματική εμπειρία.

Ποιο είναι όμως το πρόβλημα;  Ότι δεν έχει καμία σχέση με την Υγεία.  Έχει πτυχίο Οικονομικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Πειραιά και Master of Business Administration στο πανεπιστήμιο του Στραθκλάιντ στη Γλασκώβη. Από το 1985 έως το 2012 εργάστηκε σε πολλές θέσεις της Ολυμπιακής με αντικείμενο το κομμάτι των διαφημίσεων και του εμπορικού τμήματος. Τις χρονιές 2012-2013 και 2016-2019 εργάστηκε ως ειδική σύμβουλος στρατηγικής ανάπτυξης, ενώ στο μεσοδιάστημα ασχολήθηκε πρώτη φορά με τον χώρο της Υγείας ως αναπληρώτρια Διοικήτρια του Παίδων «Π. & Α. Κυριακού».

Οι ωφελημένοι

Στην ευρύτερη περιοχή του Παίδων Πεντέλης υπάρχουν δύο ιδιωτικά παιδιατρικά νοσοκομεία. Το παιδιατρικό της Ιασώ Α.Ε. με βασικό ιδιοκτήτη τον Γιώργο Σταματίου και το Metropolitan των Βασίλη Θεοχαράκη και Δημήτρη Σπυρίδη.

Ο Γ. Σταματίου της Ιασώ Α.Ε. έχει βραβευτεί από τον Ροταριανό  Όμιλο Αμαρουσίου στις 21 Νοεμβρίου. Μάλιστα υπάρχει κοινή φωτογραφία με τη Μ. Οικονόμου από την εκδήλωση, ενώ το βραβείο του Γ. Σταματίου έχει την υπογραφή της ως διοικήτριας του Ροταριανού Ομίλου Χαλανδρίου...

Η καμπάνια των Ροταριανών

Παράλληλα η Μαρίζα Οικονόμου ξεκίνησε μια καμπάνια ως Rotary για να μαζέψει χρήματα ώστε να μετατραπεί μέρος του χώρου του Νοσοκομείου Παίδων σε ξενώνα φιλοξενίας ανηλίκων που απομακρύνονται με εισαγγελική εντολή από τις οικογένειές τους. Σε γενικές γραμμές, αυτό είναι μια πολύ καλή ενέργεια. Ωστόσο, υπάρχουν δύο προβλήματα. Πρώτον, ακριβώς απέναντι υπάρχει το ΠΙΚΠΑ Πεντέλης με άπλετο αναξιοποίητο άδειο χώρο. Δεύτερον, ο χώρος του νοσοκομείου που πλασαριζόταν ως άδειος είχε μετατραπεί σε μονάδα Covid.

Μιλώντας στην Καθημερινή τον Νοέμβριο του 2021, η Μ. Οικονόμου ανέφερε ότι «το όραμά μας είναι οι φιλοξενούμενοί μας να νιώσουν αγάπη και να περάσουν τους μεταβατικούς αυτούς μήνες σε ένα ζεστό περιβάλλον».

Κούμπωσε το υπουργείο Υγείας

Σε όλο αυτό το περιβάλλον, το υπουργείο Υγείας σταμάτησε τη λειτουργία του νοσοκομείου. Δημιούργησε ένα mega εμβολιαστικό κέντρο για παιδιά στο Παίδων Πεντέλης, παρότι τον Νοέμβριο ο Θάνος Πλεύρης διαβεβαίωνε την ΟΕΝΓΕ ότι ο εμβολιασμός θα φύγει από τα νοσοκομεία.

Πάντως, είναι τόσο ακατανόητο το γεγονός ότι πρέπει να σταματήσουν οι εφημερίες για να γίνουν οι εμβολιασμοί ώστε δημιουργούνται αρκετές υποψίες. Εξάλλου ήδη στο νοσοκομείο λειτουργούσαν τέσσερις εμβολιαστικές γραμμές, οι οποίες έγιναν οκτώ το τελευταίο διάστημα. Ο στόχος του υπουργείου είναι 10. Δηλαδή για δύο επιπλέον εμβολιαστικές γραμμές διαλύουν το νοσοκομείο. Παράλληλα, είναι εμφανές ότι ο εμβολιασμός των παιδιών είναι το πρόσχημα, καθώς υπάρχουν χώροι που θα μπορούσαν να διαμορφωθούν (ΠΙΚΠΑ) και όχι να κλείσει ένα από τα τρία παιδιατρικά νοσοκομεία που έχει η Αττική.

Επίσης, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας φαίνεται ότι παίζει την... κολοκυθιά με τη χρονική διάρκεια του κλεισίματος. Η Μίνα Γκάγκα έλεγε αρχικώς για 3-4 εβδομάδες, ο Θάνος Πλεύρης κατέληξε στις 6, αλλά η επίσημη απόφαση λέει «επ’ αόριστον»...

Κερασάκι στην τούρτα οι δηλώσεις του Θάνου Πλεύρη για νέο υγειονομικό χάρτη, αλλά -κυρίως- η συνάντηση της Μίνας Γκάγκα με γιατρούς βουλευτές της Ν.Δ. για να εκπονηθεί το σχέδιο. Η πανδημία φαίνεται ότι φρέναρε τη διάλυση του ΕΣΥ, αλλά μάλλον οι εξελίξεις στο Παίδων Πεντέλης πρέπει να μας προετοιμάζουν γι’ αυτά που θα ακολουθήσουν.

Παίδων Πεντέλης

Πρόσχημα ο εμβολιασμός

Ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) Πάνος Παπανικολάου τονίζει στην ΑΥΓΗ ότι οι κυβερνητικές ενέργειες στο Παίδων Πεντέλης περιλαμβάνονται σε ένα συνολικό σχέδιο πλήρους ιδιωτικοποίησης της νοσοκομειακής ιατρικής περίθαλψης. Όπως αναφέρει, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου είπε στον ΣΚΑΪ στις 18 Ιανουαρίου ότι η εισήγηση για το κλείσιμο της εφημερίας του Παίδων Πεντέλης έγινε από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.

«Αν η δήλωση είναι αληθής, τότε η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών πρέπει να απαντήσει. Γιατί ειδικά στην Αττική πρέπει τα παιδιά να εμβολιάζονται σε νοσοκομείο και όχι στην υπόλοιπη χώρα; Ποια τα επιστημονικά δεδομένα που επιβάλλουν ότι ο εμβολιασμός πρέπει να γίνεται σε νοσοκομείο; Με ποια αρμοδιότητα η Επιτροπή Εμβολιασμών ανακατεύεται με λειτουργία νοσοκομείων; Αν η δήλωση είναι ψευδής, και πάλι η Επιτροπή πρέπει να βγει και να πάρει θέση. Σε κάθε περίπτωση, αυτό αποδεικνύει πόσο προσχηματική είναι η ιστορία με τον εμβολιασμό».

Επίσης ένα δεύτερο σημαντικό στοιχείο είναι η επιλογή του νοσοκομείου. «Γιατί το Παίδων Πεντέλης στο στόχαστρο και όχι κάποιο από τα άλλα δύο που τα χωρίζει ένας τοίχος;» διερωτάται ο Πάνος Παπανικολάου και απαντάει: «Γιατί έχουν το προνόμιο να φιλοξενούν πανεπιστημιακούς καθηγητές, ενώ το Παίδων Πεντέλης είναι αμιγώς νοσοκομείο ΕΣΥ».

Στους καθηγητές το μέλλον των γιατρών

Μάλιστα, το κλείσιμο των εφημεριών στο Παίδων Πεντέλης συνδέεται με την επαναφορά στον δημόσιο διάλογο του συνολικού σχεδίου αναδιάρθρωσης για το ΕΣΥ από τον Θάνο Πλεύρη και την κρυφή παρουσίαση της Μίνας Γκάγκα σε 12 βουλευτές της Ν.Δ. Είναι το ίδιο σχέδιο με διάφορες παραλλαγές.

Πάντως, ο Πάνος Παπανικολάου επισημαίνει δύο επιπλέον σημαντικά στοιχεία αναφορικά με τη συνάντηση της αναπληρώτριας υπουργού με τους «γαλάζιους» βουλευτές. Πρώτον, από το ταμείο ανάκαμψης θα δοθούν χρήματα μόνο σε συγκεκριμένα νοσοκομεία, τα οποία θα κατονομάσει η Μίνα Γκάγκα.

Δεύτερον, η αναπληρώτρια υπουργός επαναφέρει φραγμούς στην έναρξη ειδικότητας για τους νέους γιατρούς. Συγκεκριμένα θα συνδέσουν την πρόσβαση στην ειδικότητα με τον βαθμό πτυχίου. Δηλαδή αυτοί που θα παίρνουν «άριστα» θα ξεκινούν κατευθείαν την ειδικότητα, ενώ όσοι παίρνουν «λίαν καλώς» ή «καλώς» θα... πετιούνται στον Καιάδα και θα κάνουν πρακτική άσκηση για ένα χρόνο.

«Δεν θα μείνει ούτε ένας πτυχιούχος στη χώρα. Ο φοιτητής θα εξαρτάται από τον κάθε καθηγητή και τι βαθμό θα του βάλει στο πτυχίο, που θα καθορίζει όλη του τη ζωή.  Ό,τι πιο αισχρό» καταλήγει ο Πάνος Παπανικολάου.

Παίδων Πεντέλης

Ωφελούνται ξεκάθαρα τα συμφέροντα του ιδιωτικού τομέα

Παγκόσμια πρωτοτυπία αποτελεί το σκεπτικό της απόφασης για τη μετατροπή ενός τριτοβάθμιου νοσοκομείου σε εμβολιαστικό κέντρο, λέει στην ΑΥΓΗ της Κυριακής η Αλ. Αθανασοπούλου, ειδικευόμενη παιδίατρος στο Παίδων Πεντέλης

 

Μιλώντας στην ΑΥΓΗ, η ειδικευόμενη παιδίατρος του Παίδων Πεντέλης Αλεξάνδρα Αθανασοπούλου μεταφέρει την εικόνα που έχουν οι εργαζόμενοι για τα γεγονότα των τελευταίων εβδομάδων.

Όπως τονίζει, έτσι κι αλλιώς οι εμβολιασμοί είχαν ξεκινήσει στο νοσοκομείο από τον Ιανουάριο του 2021. Μάλιστα, το χειρουργικό είχε μεταφερθεί τελείως και συμπτύχθηκαν κλινικές ώστε να λειτουργήσει το εμβολιαστικό. Τότε οι γιατροί δεν είχαν αντιδράσει, δεδομένου ότι είχαμε lockdown και δεν υπήρχε κινητικότητα ούτε πολλή δουλειά, οπότε δέχτηκαν να φιλοξενήσουν εμβολιασμό ενηλίκων.

Ωστόσο, φέτος μετά των Φώτων άρχισε από στόμα σε στόμα να διαδίδεται ότι θα κλείσει το νοσοκομείο, χωρίς καμία επίσημη ενημέρωση. «Είχαμε μία υποδιοικήτρια να κυκλοφορεί στο νοσοκομείο και να κανονίζει ταμπελίτσες κ.λπ. χωρίς να ενημερώσει κανέναν, ούτε γραπτά. Μετά την εβδομάδα -που έγινε ο χαμός- μας ενημέρωσαν και έβγαλαν την απεργία παράνομη» λέει η Αλ. Αθανασοπούλου.

Σύμφωνα με την ίδια, είναι ξεκάθαρο ότι η απόφαση είναι υπέρ των ιδιωτικών συμφερόντων. «Τους βόλευε το πάρκινγκ; Τους βόλευε να το κλείσουν για να το κάνουν Κέντρο Υγείας; Το προσπαθούν δέκα χρόνια» καταγγέλλει. Μάλιστα, τα εναπομείναντα δύο παιδιατρικά νοσοκομεία στην Αττική έχουν ήδη κλατάρει, με αποτέλεσμα οι γονείς να επιλέξουν τα ιδιωτικά νοσοκομεία και όχι τη δεκάωρη αναμονή.

«Δεν μπορεί να αποφασίζεις να σταματήσεις τη λειτουργία ενός τριτοβάθμιου νοσοκομείου που εξυπηρετεί ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού επειδή θεωρείς προτεραιότητα τον εμβολιασμό των 5-11 -αυτό είπε ο Πλεύρης» υπογραμμίζει η γιατρός και εξηγεί ότι πουθενά στον κόσμο δεν εμβολιάζονται τα παιδιά σε τριτοβάθμιο νοσοκομείο.

Το Παίδων γίνεται κάτι διαφορετικό

Το Παίδων Πεντέλης, όπως και τα άλλα δύο παιδιατρικά νοσοκομεία, φιλοξενούσε και συνεχίζει να φιλοξενεί παιδιά που δεν έχουν στέγη. «Κάποια στιγμή είχε κυκλοφορήσει ένα έγγραφο ότι θέλουν να φτιάξουν (στον περιβάλλοντα χώρο ή στο νοσοκομείο δεν ξέρουμε) έναν νέο χώρο φιλοξενίας. Δεν έχει προχωρήσει προς το παρόν. Αν μιλάμε για χώρο του νοσοκομείου, μιλάμε στην ίδια κατεύθυνση.  Ότι το νοσοκομείο συνεχίζει να γίνεται κάτι διαφορετικό από τριτοβάθμιο».

Προς το παρόν η 1η ΥΠΕ έχει δεσμευτεί προς τους εργαζόμενους του Παίδων Πεντέλης ότι, αν μειωθεί ο εμβολιασμός, θα επιστρέψει στις εφημερίες. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ο κόσμος θα έρθει στο νοσοκομείο. «Πάνε να περάσουν ότι δεν έγινε και τίποτα. Πρακτικά, όμως, έχουμε ένα άδειο νοσοκομείο και τα άλλα δύο Παίδων ασφυκτιούν. Ο κόσμος που έχει αρρωστήσει το παιδί του δεν θα κάτσει να ψάξει αν το Παίδων Πεντέλης λειτουργεί πρωί ή βράδυ. Ξέρει ότι το νοσοκομείο δεν εφημερεύει, άρα πάει αυτόματα στα άλλα δύο. Βλέπουμε δέκα παιδιά με το ζόρι».

Κλείνοντας η Αλεξάνδρα Αθανασοπούλου ανέφερε ότι κανείς δεν ήξερε ποιος πήρε την απόφαση στο υπουργείο Υγείας και ο ένας πετάει το μπαλάκι των ευθυνών στον άλλον.

«Ήταν μία πρόχειρη απόφαση, δεν την επεξεργάστηκε κανένας και δεν τους ένοιαξε καθόλου. Ειλικρινά, τα παιδιά 5-11 ετών έχουν τη μικρότερη νοσηλεία. Το πρόβλημα είναι στα βρέφη και στους έφηβους. Ταυτόχρονα, μας έχουν πάρει και την Covid κλινική γιατί το προσωπικό είναι στο εμβολιαστικό κέντρο, 26 άτομα την ημέρα».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL