Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.2°C23.5°C
2 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
20 °C
16.6°C22.9°C
2 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C21.5°C
2 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.1°C
1 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
0 BF 59%
Alma Libre / Αποστολή διάσωσης από τη βραχονησίδα του θανάτου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Alma Libre / Αποστολή διάσωσης από τη βραχονησίδα του θανάτου

Anima Libre

Με αυτά τα λόγια ο Δημήτρης Γραμματικάκης, επαγγελματίας εκπαιδευτής σκύλων και διασώστης ζώων στην οργάνωση Alma Libre, μας προσγειώνει απότομα απαντώντας στο ερώτημα για το πώς ένιωσε παίρνοντας μέρος στην επιχείρηση απελευθέρωσης 11 σκύλων από τη βραχονησίδα του θανάτου. Μια βραχονησίδα, κάπου στο ανατολικό Αιγαίο, που εδώ και χρόνια λειτουργεί ως τόπος εγκατάλειψης ανεπιθύμητων ζώων.

Συνήθως σκυλιά που φορτώνονται σε μια βάρκα και λίγο πριν φτάσουν στον βράχο της εξορίας πετάγονται στη θάλασσα για να κολυμπήσουν μέχρι τον τόπο όπου καταδικάστηκαν να πεθάνουν από πείνα και δίψα γιατί, όπως εξηγεί ο διασώστης Αλέξης Μαντζώρος, "μόνο το ένα στα τρία ζώα καταφέρνει να επιβιώσει σε ένα περιβάλλον με ελάχιστη έως ανύπαρκτη τροφή και μόνο με το νερό της βροχής, αν είναι τυχερό και δεν εγκαταλειφθεί σε ένα τέτοιο περιβάλλον τους καλοκαιρινούς μήνες".

Την ομάδα των τριών διασωστών συμπληρώνει ο Πέτρος Μπολιεράκης, που, κρατώντας στην αγκαλιά του πέντε κουτάβια που γεννήθηκαν στη βραχονησίδα, στέλνει μήνυμα κατά του φαινομένου της εγκατάλειψης ζώων που αντιμετωπίζονται απλώς σαν άχρηστα αντικείμενα.

Anima Libre

Η αποστολή

Το μήνυμα έφτασε στην Alma Libre από τον φιλοζωικό σύλλογο Οινουσσών "Συζώ".  Ήταν μια έκκληση ζωής για έναν μεγάλο αριθμό σκυλιών που είχαν εγκαταλειφθεί από τους ιδιοκτήτες τους σε έναν αφιλόξενο βράχο του Αιγαίου. Όπως εξηγεί ο Κώστας Ντουσλάζης, πρόεδρος του συλλόγου, "κάποιοι επιλέγουν τις βραχονησίδες ώστε τα ανεπιθύμητα ζώα να μην έχουν την παραμικρή δυνατότητα επιστροφής στους ιδιοκτήτες τους θεωρώντας, εσφαλμένα όμως, ότι στα νησιά αυτά έχουν ελπίδα ζωής".

Η ανταπόκριση στο κάλεσμα του "Συζώ" ήταν άμεση. Σε λίγες μόλις ημέρες η ομάδα των τριών διασωστών με την οικονομική στήριξη φιλοζωικών σωματείων, Τοπικής Αυτοδιοίκησης και πολιτών, εξοπλισμένη με όλα τα απαραίτητα τεχνικά μέσα, αντίκριζε τη βραχονησίδα της εγκατάλειψης μέσα από το καΐκι του καπετάν Τάσου.

"Βρεθήκαμε σε έναν άγριο και αφιλόξενο ξερότοπο, όπου με ελάχιστη γνώση για τη μορφολογία του εδάφους ήμασταν προετοιμασμένοι για το χειρότερο, καθώς η μόνη πληροφορία που είχαμε είναι πως έπρεπε να ψάξουμε για περίπου 14 με 15 σκυλιά" εξηγεί ο Δημήτρης Γραμματικάκης, συμπληρώνοντας πως "κανείς δεν ήξερε πόσα από αυτά θα καταφέρουμε να εντοπίσουμε ζωντανά".

Οι τρεις διασώστες χρειάστηκε να περπατήσουν πολύ σε έναν δύσβατο τόπο ώστε να εντοπίσουν 11 από αυτά, ενώ "σε κάποια σημεία του νησιού βρήκαμε και τα πτώματα δύο σκύλων" περιγράφει ο Αλέξης Μαντζώρος.

Anima Libre

Η διάσωση

Ζώα φοβισμένα. Ζώα που είχαν χάσει την εμπιστοσύνη τους στον, υποτίθεται, καλύτερό τους φίλο. Ζώα που έτυχαν μιας φρικτής μεταχείρισης. Ζώα που εξοστρακίστηκαν από τον κόσμο των ανθρώπων και καταδικάστηκαν σε έναν φρικτό θάνατο. "Δεν ήταν ούτε επιθετικά ούτε άγρια" εξηγεί ο Αλέξης Μαντζώρος για την κατάσταση που βρίσκονταν τα σκυλιά όταν ήρθαν σε επαφή με το ανθρώπινο είδος που τα είχε προδώσει με τον πιο φρικτό τρόπο.

"Αυτή τη φορά τα σκυλιά είδαν ένα διαφορετικό πρόσωπο του ανθρώπου" λέει ο Πέτρος Μπολιεράκης, που μαζί με τους δύο έμπειρους διασώστες κατάφεραν, χρησιμοποιώντας τον ειδικό εξοπλισμό παγίδευσης που είχαν μαζί τους, να βάλουν σε ειδικά κλουβιά τους τετράποδους εξόριστους χαρίζοντάς τους την ευκαιρία να επιστρέψουν σε ένα πιο φιλικό περιβάλλον.

"Ξέραμε πως για κάποια σκυλιά δεν θα φτάναμε έγκαιρα. Ξέραμε πως θα βρούμε και νεκρά ζώα. Οφείλαμε όμως να προσπαθήσουμε γι’ αυτά, οφείλαμε να παλέψουμε να τα βρούμε και να τα πάρουμε από εκεί με κάθε τρόπο" μας λένε οι τρεις διασώστες περιγράφοντας το περιεχόμενο, αλλά και την ουσία μιας δύσκολης και επίπονης προσπάθειας εξιλέωσης του ανθρώπινου είδους για τα όσα συχνά επιφυλάσσει στους τετράποδους συγκάτοικους του πλανήτη.

"Σε μια μισογκρεμισμένη παράγκα ψαράδων και ανάμεσα σε ξεσκισμένα κουφάρια από πλαστικές βάρκες, είχε γεννήσει μια σκυλίτσα πέντε νεαρά κουταβάκια, τα οποία και καταφέραμε να τα βρούμε ανάμεσα σε πουρνάρια και να τα ασφαλίσουμε σχετικά γρήγορα" συνεχίζουν τη διήγησή τους οι τρεις διασώστες συμπληρώνοντας πως η μητέρα τους κατέληξε στο ξερονήσι επειδή γεννούσε ενοχλητικά για τον ιδιοκτήτη της συχνά.

Anima Libre

Η επιστροφή στον κόσμο των ανθρώπων

"Εμφανώς αδυνατισμένα όλα τους, μας κοιτούσαν με απορία χωρίς να ξέρουν τι πρόκειται να ακολουθήσει. Στα μάτια τους βασίλευε ο φόβος. Ο φόβος αυτός, όμως, σύντομα θα σβήσει και τη θέση του θα πάρει η ελπίδα".

Με αυτά τα λόγια οι τρεις διασώστες μετέφεραν τα σκυλιά μακριά από τον τόπο του μαρτυρίου οδηγώντας τα σε ένα ασφαλέστερο περιβάλλον που τους περίμενε σε κτηνιατρεία της Χίου, ώστε να στειρωθούν και να τους προσφερθεί η κατάλληλη περίθαλψη και στη συνέχεια να βρεθούν σε οικογένειες που θα τους δώσουν όλα όσα στερήθηκαν.

Μέσω ανακοινώσεων και μηνυμάτων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν άργησε να ολοκληρωθεί με επιτυχία και η επιχείρηση ανεύρεσης σπιτιών για τα 11 σκυλιά καθώς σε χρόνο ρεκόρ βρέθηκαν άνθρωποι που ανέλαβαν να χαρίσουν τους μια καλύτερη ζωή.

"Πλέον αυτές οι ψυχές θα έχουν την αγάπη και τη ζεστασιά που τους αξίζει. Τέλος το άγχος, οι κακουχίες, ο φόβος και ο αγώνας για επιβίωση. Μόνο αγάπη πλέον χαμόγελα και ξεγνοιασιά" είναι το μήνυμα που μεταφέρει μετά την ολοκλήρωση της αποστολής ο πρόεδρος του φιλοζωικού συλλόγου Οινουσσών.  Όπως η Μαστίχα, που λίγα μόλις εικοσιτετράωρα μετά τη διάσωσή της μπήκε στο πλοίο της γραμμής και ταξίδεψε για Πειραιά, όπου την υποδέχθηκε η οικογένεια που θα της προσφέρει αυτό που της αξίζει.

Όπως και τα πέντε κουτάβια που επίσης ταξίδεψαν για την Αθήνα, όπου τα περίμενε η δημοσιογράφος και μέλος της οργάνωσης Zero Stray Pawject, η οποία και ανέλαβε τη νόμιμη διαδικασία υιοθεσίας τους με τα νεογέννητα σκυλιά να δοθούν εμβολιασμένα, αποπαρασιτωμένα, τσιπαρισμένα και φυσικά με βιβλιάριο υγείας.

Anima Libre

Τα ξερονήσια της εγκατάλειψης

"Η συγκεκριμένη αποστολή δεν ήταν η πρώτη που συμμετείχα" λέει ο Αλέξης Μαντζώρος εξηγώντας πως και στο παρελθόν έχει πάρει μέρος στη διάσωση εγκαταλειμμένων ζώων από βραχονησίδες και ξερονήσια. "Πριν από τρία χρόνια είχαμε κάνει μια παρόμοια επιχείρηση σε νησίδα του Παγασητικού όπου είχαμε σώσει σκύλους και γάτες. Αντίστοιχες περιπτώσεις έχει να θυμηθεί και ο Πέτρος Μπολιεράκης σε ξερονήσια κοντά στη Μήλο και στη Σαντορίνη.

"Κάποιοι πετάνε νεογέννητα ζώα στα σκουπίδια, άλλοι τα αφήνουν σε βουνά και ερημιές και ορισμένοι επιλέγουν τα έρημα αυτά νησιά ώστε να μην υπάρχει περίπτωση τα ζώα να επιστρέψουν κοντά τους" εξηγεί ο Δημήτρης Γραμματικάκης περιγράφοντας την ακραία αυτή μορφή εγκατάλειψης που συναντάται σιωπηλά αλλά πολύ συχνά στο Αιγαίο, με τον πρόεδρο του "Συζώ" να συμπληρώνει πως "πριν περίπου από δέκα χρόνια είχαμε κάνει και πάλι προσπάθεια διάσωσης σκύλων από βραχονησίδες της περιοχής μας, καθώς το φαινόμενο δεν είναι κάτι νέο".

Anima Libre

Ο νόμος

"Όποιος αφήσει ξανά ζώο στη ‘γνωστή’ βραχονησίδα ή σε οποιαδήποτε άλλη αντιμετωπίζει πρόστιμο 30.000 ευρώ και κινδυνεύει με φυλάκιση" είναι το μήνυμα του προέδρου του "Συζώ" από τις ακριτικές Οινούσσες, καθώς η εγκατάλειψη ζώων, είτε αυτά είναι ενήλικα είτε είναι κουτάβια, ανάγεται πλέον με το πρόσφατο νομοσχέδιο σε κακούργημα.  Ένα μήνυμα που ζητάει να μεταφέρουμε και στα γειτονικά νησιά, αφού δεν είναι λίγα τα σκυλιά που φτάνουν εκεί ακόμα και από τη Χίο.
Σύμφωνα με τον Κώστα Ντουσλάζη τόσο το Πολεμικό Ναυτικό όσο και το Λιμενικό που περιπολούν στην ευρύτερη περιοχή έχουν ενημερωθεί και έχουν δεσμευθεί πως θα συνδράμουν μελλοντικά στην καταπολέμηση του φαινομένου ώστε, όπως συμπληρώνει, να "κρατήσουμε τα ξερονήσια άδεια από ψυχές - φαντάσματα που κάποιοι τα πετάνε σαν να είναι σκουπίδια".

Anima Libre

Ο καπετάν Τάσος

Ένας ντόπιος ψαράς ήταν αυτός που μετέφερε τους διασώστες στη βραχονησίδα του θανάτου.  Ένας άνθρωπος της θάλασσας, που, όπως εκμυστηρεύτηκε στους "ήρωες" της επιχείρησης, τα τελευταία χρόνια έχει βγάλει από τα νερά της περιοχής και έχει μεταφέρει με το βαρκάκι του πάνω από 2.000 πρόσφυγες που πάλευαν με τα κύματα του Αιγαίου.

Ο καπετάν Τάσος, που μοιράστηκε μαζί με τους τρεις νέους από την Αθήνα ιστορίες για ανθρώπους παρατημένους σαν τα σκυλιά στα βράχια, για παιδιά που θαλασσοπνίγονταν στη μέση του πελάγους και για τους αλήτες που τους άφηναν αβοήθητους. Και κάπως έτσι μπλέκονταν στο ίδιο κουβάρι και στην ίδια μοίρα άνθρωποι κατατρεγμένοι και ζώα σε αργό θάνατο καταδικασμένα. Και κάπως έτσι ξεδιπλώθηκε μια ιστορία ανθρώπινη ιστορία αλληλεγγύης μέσα σε έναν απάνθρωπο κόσμο.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL