Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.7°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.7°C24.9°C
1 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C21.6°C
4 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
3 BF 33%
Ζακ Κωστόπουλος / Επιχείρηση τρομοκράτησης κατά μάρτυρα δημοσιογράφου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ζακ Κωστόπουλος / Επιχείρηση τρομοκράτησης κατά μάρτυρα δημοσιογράφου

ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
EUROKINISSI

Συνεχίστηκε σήμερα η όγδοη μέρα της ακροαματική διαδικασία για την δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου με εντάσεις κατά την κατάθεση του μάρτυρα πολιτικής αγωγή, και δημοσιογράφου Λ. Σταμμέλος (omnia.tv). Αποκορύφωμα ήταν να κατατεθεί μήνυση από τον συνήγορο υπεράσπισης του κατηγορούμενου μεσίτη, κατά του μάρτυρα.

Η ένταση ξεκίνησε αρχικά από την κατάθεση αναλυτή ψηφιακών πειστηρίων και διδάσκοντα στην Εθνική Σχολή Δικαστών, που αναφέρθηκε σε στοιχεία που έχει εντοπίσει κατά την εξέταση του οπτικοακουστικού υλικού που καταγράφηκε λίγο πριν ξεψυχήσει αιμόφυρτος ο 33χρονος στον πεζόδρομο της οδού Γλάδστωνος. Κορυφώθηκε δε, με την κατάθεση δημοσιογράφου του οποίου την «παραπομπή επί ψευδούς καταθέσεως» ζήτησε συνήγορος ενός εκ των πολιτών κατηγορουμένων, με το δικαστήριο να απορρίπτει το αίτημα του.

Ο μάρτυρας είπε στο δικαστήριο ότι η δυνατότητα προβολής του υλικού με μεγαλύτερη ευκρίνεια θα καταδείξει στιγμιότυπα από την ώρα πριν την είσοδο του Ζακ Κωστόπουλου στο κοσμηματοπωλείο μέχρι τη στιγμή που ο 33χρονος βγήκε έξω από την κάτω προθήκη της τζαμαρίας. Είπε επίσης πως δεν μπορεί να αποσαφηνίσει αν ο Ζακ Κωστόπουλος κρατούσε μαχαίρι, ενώ τόνισε πως από το βίντεο προκύπτει ότι το θύμα δεν φαίνεται να είχε «φυσική δύναμη για να οδηγηθεί σε συνθήκες πάλης, ούτε φαίνεται να υπήρξε αντίσταση από την πλευρά του 33χρονου κατά τη σύλληψη».

Η κατάθεση του μάρτυρα προκάλεσε ένταση στο δικαστήριο με τον συνήγορο υπεράσπισης να αναφέρεται σε «ψευδορκία» και την Πολιτική Αγωγή να ζητά να μην απειλούνται οι μάρτυρες. Παράλληλα οι συνήγοροι της οικογένειας του θύματος ζήτησαν να προβληθεί το βίντεο καρέ- καρέ σε αργή κίνηση, προβολή που το δικαστήριο έκρινε πως θα μπορεί να λάβει χώρα στο στάδιο των αναγνωστέων εγγράφων.

Κατά την κατάθεση του δεύτερου μάρτυρα, δημοσιογράφου, φορτίστηκε και πάλι το κλίμα στο δικαστήριο. Η ένταση προκλήθηκε όταν ο δημοσιογράφος Λ. Σταμμέλος αναφέρθηκε στον κατηγορούμενο μεσίτη, τον οποίο συνέδεσε με λογαριασμό στο twitter στον οποίο υπήρχαν συνεχείς απαξιωτικές αναρτήσεις για το θύμα. Αναφέρθηκε επίσης ο μάρτυρας σε δηλώσεις του εν λόγω κατηγορούμενου, που παραπέμπουν σε ρητορική μίσους της άκρας δεξιάς.

Ο μάρτυρας συνέδεσε λογαριασμό του Twitter με το όνομα «snake» με τον κατηγορούμενο μεσίτη, επισημαίνοντας ότι οι αναγνώστες μπόρεσαν να ταυτοποιήσουν ότι το προφίλ ανήκει στον κατηγορούμενο, καθώς ο λογαριασμός του συνδεόταν με το κινητό τηλέφωνο του μεσιτικού γραφείου. Πρόκειται για το λογαριασμό που στρεφόταν κατά της υπόθεσης του Ζακ Κωστόπουλου με συνεχείς αναρτήσεις.

Ο δικηγόρος του μεσίτη, μέσα σε κλίμα έντασης, υποστήριξε ότι ο δημοσιογράφος Λ. Σταμμέλος ψεύδεται κατά την κατάθεση του, καθώς απέδωσε στον εντολέα του δηλώσεις ακροδεξιού κόμματος. Σύμφωνα με τον μάρτυρα υπήρξε δημοσιεύμα από το οποίο φαίνεται να υπήρχαν δηλώσεις ρητορικής μίσους του κατηγορούμενου.

Όπως υποστήριξε ο δικηγόρος Ορφέας Φίλος, «υποβάλω αίτημα κατά το άρθρο 337ΚΠΔ, να παραπεμφθεί επί ψεύδους καταθέσεως γιατί επιχειρεί να του αποδώσει φράσεις που δεν του αντιστοιχούν σύμφωνα με το άρθρο. Του απέδωσε σαφές κίνητρο διαπράξει ενός ειδεχθούς εγκλήματος για το οποίο κατηγορείται» .

Ωστόσο, ο εισαγγελέας του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου πρότεινε να απορριφθεί το αίτημα του συνηγόρου για ψευδή κατάθεση, υποστηρίζοντας ότι δεν προκύπτουν υπόνοιες ψεύδους κατάθεσης. Το δικαστήριο υιοθετώντας την εισαγγελική εισήγηση απέρριψε το αίτημα, με το σκεπτικό ότι δεν προκύπτουν επαρκή στοιχεία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL