Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.2°C21.2°C
3 BF 71%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
17 °C
13.6°C19.4°C
2 BF 78%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.4°C
3 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.7°C24.8°C
6 BF 33%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.8°C18.5°C
0 BF 82%
Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης / Το μέλλον με προβλήματα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης / Το μέλλον με προβλήματα

Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο

Το ΔΠΘ συμπληρώνει σε δύο χρόνια μισό αιώνα ζωής. Πριν από 48 χρόνια λειτούργησε η πρώτη σχολή του, η Νομική Κομοτηνής. Από τότε, κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι, το πανεπιστήμιο επεκτάθηκε στις τρεις πρωτεύουσες των νομών της Θράκης και στην Ορεστιάδα.

Πλην όμως, σήμερα, οι άνθρωποι που μιλούν στην ΑΥΓΗ, τρεις διακεκριμένοι πανεπιστημιακοί, συμφωνούν πως αυτή η πολυδιάσπαση, που προφανώς εξυπηρετούσε άλλες λογικές και σκοπιμότητες, εντέλει δεν βοήθησε το πανεπιστήμιο. Μπορεί να στήριξε το εισόδημα σε τέσσερις πόλεις, μπορεί να αυξήθηκαν οι γκαρσονιέρες και τα μαγαζιά, αλλά επί της ουσίας το ΔΠΘ δεν βοηθήθηκε. Μπορεί π.χ. να έπρεπε το Πολυτεχνείο να γίνει στην Ξάνθη ή η Νομική στην Κομοτηνή, ακόμη και η Ιατρική στην Αλεξανδρούπολη, πλην όμως δεν έχει καμία λογική το να είναι οι ανθρωπιστικές σχολές σε δύο πόλεις.

Σήμερα το ΔΠΘ έχει γύρω στους 28.000 φοιτητές, προπτυχιακούς, μεταπτυχιακούς και υποψήφιους διδάκτορες. Πολλοί από τους φοιτητές αναγκάστηκαν τον καιρό της πανδημίας να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, να γυρίσουν στα πατρικά τους. Πρακτικά αυτό σήμαινε πως μια πόλη σαν την Κομοτηνή έχασε από το τοπικό ΑΕΠ γύρω στα 60.000.000 ευρώ τη χρονιά. Εδώ φαίνεται πως σε καιρούς κρίσης οι "μονοκαλλιέργειες" δεν βοηθούν τις κοινωνίες.

Ελλείψεις προσωπικού

Σήμερα, το μεγαλύτερο πρόβλημα του ΔΠΘ είναι η έλλειψη διοικητικού, αλλά και διδακτικού προσωπικού, μας λέει η αντιπρύτανης ακαδημαϊκών υποθέσεων και φοιτητικής μέριμνας Ζωή Γαβριηλίδου. Παράλληλα, σημειώνει, ακόμη ένα πρόβλημα είναι και η απόσταση από το κέντρο. Η γενιά που διορίστηκε το 1990 σήμερα βγαίνει στη σύνταξη και τα κενά δεν καλύπτονται. Το ίδιο μας λέει τόσο ο Βασίλης Δαλκαβούκης, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Ιστορίας Εθνολογίας, όσο και ο Γιώργος Μαυρομμάτης, αναπληρωτής καθηγητής στη Σχολή Επιστημών της Προσχολικής Αγωγής. Μάλιστα ο ίδιος προσθέτει ότι δεν τηρείται το 1 προς 1.

Να θυμίσουμε ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε κατοχυρώσει το 1 προς 1, αλλά η σημερινή το ξέχασε. Υπάρχουν τμήματα που έχουν ένα άτομο ως γραμματεία και κάποια δεν έχουν καθόλου γραμματεία. Μαζί τους συμφωνεί και ο φοιτητής Ιάσονας Δουμπής. Ο ίδιος σημειώνει ότι το τμήμα του, των Πολιτικών Επιστημών, δεν έχει κτήρια και αναγκάζονται να κάνουν μαθήματα σε άλλη σχολή.

Μειωμένοι προϋπολογισμοί

Το δεύτερο μεγάλο πρόβλημα είναι τα χρήματα. Οι προϋπολογισμοί είναι εξαιρετικά μειωμένοι, με αποτέλεσμα οι μικρότερες, κυρίως, σχολές να αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα, ακόμη και για τη διοργάνωση ενός συνεδρίου. Όπως μας λέει ο Δαλκαβούκης, το 2012 ο προϋπολογισμός του τμήματός του ήταν γύρω στις 80.000 ευρώ και σήμερα μετά βίας είναι 12.000 ευρώ. Για κάθε πρόγραμμα που χρειάζεται να γίνει, η έγκριση περνά από τον ΕΛΚΕ, ο οποίος παρακρατεί και ένα ποσό. Όσον αφορά το θέμα της φοιτητικής στέγης, σήμερα υπάρχουν 1.400 κλίνες και αναμένεται να διπλασιαστούν, μας λέει η Γαβριηλίδου. Αλλά το θέμα της φοιτητικής στέγης παραμένει ως σημαντικό πρόβλημα.

Παράλληλα, η Γαβριηλίδου επισημαίνει ότι οι χαμηλοί προϋπολογισμοί εμποδίζουν το ίδρυμα να στηρίξει τους φοιτητές του και με άλλους τρόπους, όπως π.χ. υποτροφίες ή αγορά υπολογιστών. Να φανταστείτε, μας λέει, ότι υπάρχουν αρκετοί φοιτητές που δεν έχουν υπολογιστή, άρα δείτε πόσο δύσκολη κατάσταση αντιμετώπισαν κατά τη διάρκεια της πανδημικής κρίσης.

Από τη μεριά του, ο Ιάσονας Δουμπής επισημαίνει ότι μπορεί τα λεωφορεία να έρχονται ανά τέταρτο από την πόλη, όμως είναι εντελώς γεμάτα, με ό,τι αυτό σημαίνει για την υγειονομική ασφάλεια των φοιτητών.

Και οι τέσσερις συνομιλητές μας εκφράζουν την πλήρη διαφωνία τους με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, υπάρχει μάλιστα το παράδειγμα της Αρχιτεκτονικής Ξάνθης, το οποίο δεν έχει κανέναν πρωτοετή φοιτητή. Παράλληλα, διαφωνούν με την κατάργηση του ασύλου και με την είσοδο της αστυνομίας στα ιδρύματα. Μπορεί στο Δημοκρίτειο τα πράγματα να είναι ήσυχα, για σχολειοποίηση των φοιτητών κάνει λόγο ο Δαλκαβούκης, αλλά η Γαβριηλίδου επισημαίνει πως και η Σύγκλητος του ιδρύματος καταδίκασε τα γνωστά νομοθετήματα της υπουργού Παιδείας.

Ο "γενέθλιος μύθος" του ΔΠΘ και το σήμερα

Το μακρινό 1974, οι λόγοι που ιδρύθηκε το ΔΠΘ ήταν οι περίφημοι εθνικοί λόγοι. "Εχθρός" ήταν, όχι μόνο η Ανατολή, αλλά και η μειονότητα. Άλλωστε στην Κομοτηνή η πανεπιστημιούπολη χτίστηκε πάνω σε γη μειονοτικών που απαλλοτριώθηκε. Ένας παλιός πρύτανης έλεγε ότι "το Δημοκρίτειο ισοδυναμεί με δύο εξοπλισμένες μεραρχίες στον Έβρο".

Στα χρόνια του σημιτικού εκσυγχρονισμού, ο εθνικός λόγος ήταν η γιγάντωση του ΔΠΘ και ήταν τέτοια που ένας παλιός αντιπρύτανης σημείωνε με περηφάνια πως το ΔΠΘ είναι ο μεγαλύτερος εργοδότης της Θράκης. Μάλιστα, στα δημοσιογραφικά πηγαδάκια μιλούσαν για ΔΠΘ Α.Ε. Αλλά, παράλληλα, υπήρχαν και θετικά σημάδια, όπως μας λένε οι συνομιλητές μας. Το πρόγραμμα εκπαίδευσης μουσουλμανοπαίδων, το γνωστό πρόγραμμα Φραγκουδάκη - Δραγώνα, το οποίο διήρκεσε περίπου 20 χρόνια, αλλά και η ποσόστωση, οδήγησαν πολλά παιδιά από τη μειονότητα να γίνουν φοιτητές στο Δημοκρίτειο.

Μάλιστα, μας λέει η Γαβριηλίδου, από το 2000 έχουμε και υποψήφιους διδάκτορες από τη μειονότητα. Υπάρχουν και αρκετοί μεταπτυχιακοί φοιτητές. Και σταδιακά, σημειώνει, ο αριθμός των μειονοτικών φοιτητών αυξάνεται. "Η τοπική κοινωνία άλλαξε όσον αφορά τα της μειονότητας" μας λέει ο Μαυρομάτης, "και παρέσυρε και το πανεπιστήμιο. Το πανεπιστήμιο περπατά ακόμη σε συντηρητικές ράγες", συμπληρώνει, "παρ' όλα αυτά υπάρχει στήριξη των παιδιών της μειονότητας". Ο Δαλκαβούκης μάς θυμίζει μια όχι παλιά ιστορία. Πριν από λίγα χρόνια, εισαγγελέας Πρωτοδικών στη Ροδόπη διέταξε έρευνα με το ερώτημα "αν χρησιμοποιείται ο όρος 'τουρκική μειονότητα' σε διαλέξεις, έρευνες, εισηγήσεις μελών ΔΕΠ του Δημοκρίτειου".

"Ο πρώτος που έπρεπε να υπερασπιστεί την ακαδημαϊκή ελευθερία ήταν ο πρύτανης. Αυτός όμως ρώτησε τους προέδρους των τμημάτων και οι πρόεδροι των τμημάτων ρώτησαν τα μέλη ΔΕΠ". Η υπόθεση είχε ξεσηκώσει αντιδράσεις και, μεταξύ αυτών, και του ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης. Μα το κράτος πάντα έριχνε τη σκιά του πάνω στο ΔΠΘ, στο όνομα των γνωστών "εθνικών λόγων", επομένως ένας "δραστήριος" εισαγγελέας θα έκανε τέτοια έρευνα.

Οι εργολαβικοί εργαζόμενοι

Οι εργαζόμενοι στη φύλαξη και την καθαριότητα είναι εργολαβικοί. Το πανεπιστήμιο δεν εμπλέκεται καθόλου στην πρόσληψή τους. Δεν έχουν συνδικαλιστική κάλυψη, φοβούνται να απεργήσουν γιατί κινδυνεύουν με απόλυση, προτιμούν τις συμβάσεις, θα ήθελαν την ύπαρξη σωματείου, που δεν υπάρχει, και αγωνιούν μην αρρωστήσουν γιατί είναι σχεδόν βέβαιο πως θα χάσουν τη δουλειά τους. Οι της καθαριότητας πληρώνονται για τετράωρη εργασία γύρω στα 360 με 400 ευρώ. Και όπως γίνεται αντιληπτό, καλύπτονται ασφαλιστικά με το χαμηλότερο ένσημο, δεδομένου ότι δουλεύουν τετράωρο. Φανταζόμαστε ότι αυτό συμβαίνει για να έχουν ελεύθερο χρόνο να μαζεύουν τις ελιές τους, όπως έλεγε και ο Κ. Χατζηδάκης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL