Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.2°C22.9°C
3 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
14 °C
11.3°C16.6°C
1 BF 88%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
18.8°C28.2°C
6 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
28 °C
26.1°C27.8°C
6 BF 26%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.0°C
4 BF 94%
Κορωνοϊός / Λίαν... κακώς για την κυβέρνηση την πρώτη εβδομάδα των σχολείων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κορωνοϊός / Λίαν... κακώς για την κυβέρνηση την πρώτη εβδομάδα των σχολείων

μαθητές σχολείο τσάντα μάσκες κορωνοϊός
INTIME

Σε... κορωνοκλοιό διεξήχθη η πρώτη εβδομάδα επαναλειτουργίας των σχολείων, καθώς χιλιάδες ήταν τα κρούσματα που ανιχνεύθηκαν από τα self tests, ενώ σε πολύ υψηλά επίπεδα κυμάνθηκαν και τα κρούσματα στους ανήλικους, σύμφωνα με τις εκθέσεις του ΕΟΔΥ.

Συνολικά, από τη διαδικασία ελέγχου μέσω self test επιβεβαιώθηκαν 15.547 θετικοί τη Δευτέρα, 9.688 την Τρίτη και 6.364 την Πέμπτη. Δηλαδή, μετά από τους τρεις αυτοδιαγνωστικούς ελέγχους που έγιναν με βάση το πρωτόκολλο, 31.599 εκπαιδευτικοί και μαθητές βγήκαν θετικοί!

Σύμφωνα με τις εκθέσεις του ΕΟΔΥ, την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας των σχολείων, 10-14 Ιανουαρίου, είχαμε 29.872 κρούσματα στις ηλικίες 0-17 ετών. Τις αντίστοιχες ημέρες της προηγούμενης εβδομάδας οι λοιμώξεις ήταν λίγο περισσότερες, συγκεκριμένα 30.226. Ως απόλυτοι αριθμοί, αυτό σημαίνει πως το άνοιγμα των σχολείων ήταν ασφαλές. Ωστόσο, υπάρχουν παράμετροι που πρέπει να μπουν για να γίνει σωστή ανάγνωση των δεδομένων.

Η πρώτη παράμετρος είναι το γεγονός ότι το διάστημα 3-7 Ιανουαρίου είχαμε απανωτά αρνητικά ρεκόρ κρουσμάτων, ξεπερνώντας μάλιστα τις 50.000 μολύνσεις σε μία ημέρα. Δηλαδή, είχαμε πολύ μεγαλύτερο αριθμό συνολικών κρουσμάτων. Αυτό μας οδηγεί στη δεύτερη παράμετρο, το ποσοστό των κρουσμάτων που αφορούν τα παιδιά σε σχέση με το σύνολο. Το διάστημα πριν ανοίξουν τα σχολεία, τα κρούσματα στις ηλικίες 0-17 ήταν κατά μέσο όρο 15,62% των συνολικών λοιμώξεων. Την πρώτη εβδομάδα της εκπαιδευτικής διαδικασίας το ποσοστό αυτό εκτοξεύθηκε στο 24,1%! Δηλαδή, σήμερα περίπου 1 στα 4 κρούσματα αφορά παιδιά...

Αυτή η ανοδική τροχιά φαίνεται και στα στοιχεία του ΕΟΔΥ, καθώς από την έκθεση της Τετάρτης προέκυπτε ότι η καθοδική πορεία που κατέγραφαν τα παιδικά κρούσματα από τις 20 Δεκεμβρίου -όταν και το ποσοστό τους επί των συνολικών κρουσμάτων είχε μειωθεί από το 27% στο 22% και στο 16% την αμέσως επόμενη (27.12 - 02.01)- πλέον ανακόπτεται και εισέρχεται ξανά σε ανοδική τάση, με τα 43.386 κρούσματα ηλικίας 4-18 ετών την εβδομάδα 3-9 Ιανουαρίου να αποτελούν το 18%.

Όπως τονίζει, πάντως, μιλώντας στο σημερινό φύλλο της ΑΥΓΗΣ ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος, μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, τα αποτελέσματα από το άνοιγμα των σχολείων θα αποτυπωθούν εμφανώς από αύριο. Σε κάθε περίπτωση, η αναπόφευκτη άνοδος των κρουσμάτων στις μικρές ηλικίες ήδη έχει αρχίσει να αποτυπώνεται, την ώρα που η κυβέρνηση δεν άλλαξε τα πρωτόκολλα, παρά τα χιλιάδες κρούσματα πριν και μετά το άνοιγμα των σχολείων.

Υπολειτουργούν τα σχολεία

Σε όλο αυτό το επιδημιολογικό πλαίσιο, η εκπαιδευτική διαδικασία γίνεται με αρκετά εμπόδια, παρότι η κυβέρνηση έβαλε υψηλά το όριο των κρουσμάτων για το κλείσιμο των τμημάτων.

Το ποσοστό των μαθητών που λείπουν από τα σχολεία υπολογίζεται στο 10-20%, ανάλογα την περιοχή και το κάθε εκπαιδευτικό ίδρυμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι αυτοί νοσούν. Παιδιά απέχουν από τα μαθήματα είτε επειδή νοσούν είτε επειδή νοσεί κάποιο μέλος από την οικογένεια. Επίσης, σύμφωνα με εκπαιδευτικούς που μίλησαν στην ΑΥΓΗ, στα τμήματα που εντοπίστηκαν κρούσματα απουσιάζει μεγάλο ποσοστό μαθητών, οι οποίοι δεν έχουν κορωνοϊό. Οι γονείς φοβούνται να στείλουν τα παιδιά τους σε τάξη που ήδη έχει βρεθεί κρούσμα, υπό τον φόβο να μεταφέρει τον ιό στα μέλη της οικογένειας. Αποτέλεσμα είναι να απουσιάζει πάνω από το μισό τμήμα, το οποίο όμως δεν κλείνει, καθώς το πρωτόκολλο προβλέπει ότι το 50%+1 ενεργοποιείται εάν έχει να κάνει με μολύνσεις. Συνεπώς, τα τμήματα υπολειτουργούν, τα παιδιά χάνουν μαθήματα, ενώ -κυρίως στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση- οι μαθητές μετά από τρεις ώρες σχολάνε.

Παράλληλα, το υπουργείο Παιδείας δεν έχει κάνει ακόμα τις απαραίτητες προσλήψεις, την ώρα που αρκετοί εκπαιδευτικοί απουσιάζουν. Τα σχολεία καλούνται να καλύψουν τα κενά εκ των έσω, με αποτέλεσμα άλλοι τομείς της εκπαίδευσης να μένουν πίσω, όπως η παράλληλη εκπαίδευση.

Τέλος, οι συνθήκες γίνονται πολύ δύσκολες και από άλλα μικρά προβλήματα που προκύπτουν στη σχολική κοινότητα. Για παράδειγμα, τις τελευταίες ημέρες, που οι θερμοκρασίες έπεσαν, τα μαθήματα διεξάγονταν σε… πολικές θερμοκρασίες, λόγω των ορθάνοιχτων παραθύρων για τον αερισμό των τάξεων. «Προφανώς είναι αναγκαίο εξαιτίας της πανδημίας, αλλά, στη συνολική κατάσταση, το μικρό πρόβλημα γίνεται μεγάλο», λέει εκπαιδευτικός στην ΑΥΓΗ. Τονίζουν δε ότι σε καμία περίπτωση δεν είναι λύση να μείνουν κλειστά τα σχολεία, αλλά η πολιτική ηγεσία της Παιδείας δεν έχει κάνει τίποτα για να συνεχίσουν να λειτουργούν με ασφάλεια. «Σαν να μην έχει αλλάξει τίποτα τα δύο χρόνια πανδημίας», υπογραμμίζουν και καταλήγουν αναφέροντας ότι έχουμε φτάσει στα μισά της σχολικής χρονιάς, χωρίς ακόμα να έχουν καλυφθεί όλες οι θέσεις εκπαιδευτικών.

Αδιάβαστος ο Μητσοτάκης για τα πρωτόκολλα

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση όχι μόνο δεν προσανατολίζεται σε αλλαγές των υγειονομικών πρωτοκόλλων στα σχολεία, αλλά μεταφέρει τις ευθύνες της στους επιστήμονες - για ακόμα μία φορά. Μιλώντας στο "Ενώπιος Ενωπίω" και στον Νίκο Χατζηνικολάου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι η επιτροπή εμπειρογνωμόνων υπέδειξε το 50%+1. «Αν η επιτροπή μάς έλεγε 25, θα λέγαμε 25. Η επιτροπή έκρινε ότι όταν έχουμε ένα πρωτόκολλο αυστηρών τεστ για όλο το τμήμα, δεν χρειάζεται».

Σήμερα, μέσω της ΑΥΓΗΣ, ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος ξεκαθαρίζει για ακόμα μια φορά ότι το συγκεκριμένο μέτρο δεν ήταν απόφαση των επιστημόνων. Τόνισε δε ότι είχε τεθεί από τον Σεπτέμβριο ως ένα όριο, πέραν του οποίου για εκπαιδευτικούς λόγους δεν μπορεί να λειτουργήσει το σχολείο. Μάλιστα, ανέφερε ότι αυτό το πρωτόκολλο δεν είναι απαραίτητο να είναι ενιαίο σε όλη την Ελλάδα. Επίσης, στις 3 Ιανουαρίου, στην εκπομπή Kontra24 με την Αναστασία Γιάμαλη, ακόμα ένα μέλος της επιτροπής, ο Τάκης Παναγιωτόπουλος, είχε δηλώσει ότι «το 50%+1 δεν ήταν εισήγηση των επιστημόνων». Όπως αποκάλυψε τότε ο καθηγητής Δημόσιας Υγείας, συζητήθηκε αλλά δεν έγινε ποτέ εισήγηση. Συμπλήρωσε, μάλιστα, ότι «το 50%+1 δεν έχει επιδημιολογική λογική».

Σε όλες τις εκφάνσεις της πανδημίας η κυβέρνηση και ο Κυριάκος Μητσοτάκης ακολουθούν το ίδιο μοτίβο. Οι επιτυχίες ανήκουν στην κυβέρνηση, οι αποτυχίες και οι αποφάσεις που συγκεντρώνουν την κριτική των πολιτών είναι εισηγήσεις της επιτροπής εμπειρογνωμόνων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL