Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.7°C
4 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.6°C15.7°C
3 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.3°C16.5°C
3 BF 78%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.8°C
3 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
12.9°C16.9°C
4 BF 82%
Άδεια Ειδικού Σκοπού / Με αναδρομική ισχύ για τους εργαζόμενους γονείς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Άδεια Ειδικού Σκοπού / Με αναδρομική ισχύ για τους εργαζόμενους γονείς

ΣΧΟΛΕΙΟ

Την ερχόμενη Τετάρτη 19 Ιανουαρίου θα κατατεθεί, σύμφωνα με κυβερνητικές διαρροές, η (επικαιροποιημένη) νομοθετική ρύθμιση για την Άδεια Ειδικού Σκοπού που αφορά τις άδειες των εργαζόμενων γονέων με παιδιά - μαθητές που νοσούν από κορωνοϊό.

Η παρατεταμένη ασυνεννοησία των συναρμόδιων υπουργείων Εργασίας, Παιδείας και Υγείας -που αποτελεί άλλη μια απόδειξη για το πόσο πρόχειρα άνοιξαν τα σχολεία μετά τις γιορτές- οδηγεί σε αυτή την καθυστέρηση, την ώρα που τα σχολεία έχουν ανοίξει από την περασμένη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου και καθημερινά καταγράφουν χιλιάδες κρούσματα μαθητών και εκπαιδευτικών.

Σύμφωνα με τις ίδιες διαρροές, η σχετική ρύθμιση αναμένεται να έχει αναδρομική ισχύ ώστε σε αυτήν να συμπεριληφθούν και οι γονείς που αναγκάστηκαν ήδη να χρεωθούν ημέρες από την τακτική άδειά τους.

Η Άδεια Ειδικού Σκοπού θα προσαρμοστεί στα νέα υγειονομικά δεδομένα και θα αφορά 5 ημέρες απουσίας του εργαζόμενου γονέα, και όχι 14 ημέρες όπως ήταν η αρχική πρόβλεψη το 2020 (άρθρο 16 του Ν. 4722/2020).

Τη νέα αυτή τουλάχιστον πενθήμερη άδεια θα δικαιούνται γονείς: α) βρεφών, β) προνηπίων και νηπίων, γ) μαθητών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Δημοτικό και Γυμνάσιο) και, τέλος, παιδιών που φοιτούν σε ειδικά σχολεία ή σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης, ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας, καθώς και ατόμων με αναπηρία.

Τέλος, όσον αφορά τη χρηματοδότηση της άδειας, σύμφωνα με πληροφορίες, θα είναι μεικτή στον ιδιωτικό τομέα, καθώς τα 2/3 θα καλύπτονται από τον εργοδότη και το 1/3 από τον κρατικό προϋπολογισμό, ενώ εξετάζεται αν θα υπάρχει και συνεισφορά του εργαζόμενου με τμήμα της άδειας αναψυχής του (μία ημέρα στις πέντε).

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL