Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C20.7°C
4 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.5°C21.9°C
2 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.5°C
3 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.4°C
5 BF 44%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.9°C19.5°C
2 BF 45%
Κορωνοϊός / Θερίζει τα νοσοκομεία η Όμικρον
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κορωνοϊός / Θερίζει τα νοσοκομεία η Όμικρον

ΕΝΤΑΤΙΚΗ

Στον αστερισμό της  Όμικρον βρίσκονται και τα νοσοκομεία της χώρας, καθώς -πέρα από την επιδημιολογική επικράτηση της παραλλαγής- η πίεση που αυτή ασκεί αποτυπώνεται πλέον έντονα στο ΕΣΥ. Αφενός στο κομμάτι των ασθενών με τις αυξημένες εισαγωγές, αφετέρου στο υγειονομικό προσωπικό, καθώς χιλιάδες είναι αυτοί που νοσούν.

Μπορεί τα έως τώρα δεδομένα της παραλλαγής  Όμικρον να δείχνουν ότι είναι ηπιότερη σε σχέση με τη νοσηρότητα της Δέλτα, ωστόσο ο πολύ μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων συνεπάγεται και αύξηση των εισαγωγών που βαραίνουν το ΕΣΥ. Είναι ενδεικτικό ότι τις τελευταίες ημέρες του 2021 παρατηρήθηκε η πρώτη ραγδαία άνοδος εισαγωγών -οι οποίες κυμαίνονταν με μέσο όρο τις 373 τον Δεκέμβριο-, ενώ φτάσαμε τις 641 στις 5 Ιανουαρίου.

Αυτή η καταγραφή είναι και η χειρότερη από την προηγούμενη άνοιξη και την κορύφωση του τρίτου κύματος, όταν οι διασωληνωμένοι είχαν ξεπεράσει τους 800.

Χάος στα επείγοντα

Ακόμα και σήμερα, μετά από τόσα καταστροφικά κύματα, οι εικόνες ντροπής συνεχίζουν να είναι καθημερινό φαινόμενο στα νοσοκομεία. Χαρακτηριστικές είναι οι εικόνες από τις εφημερίες στα μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής, όπου, σύμφωνα με υγειονομικούς και πολίτες, ασθενείς σε απόγνωση -με συμπτωματολογία ή χωρίς- επισκέπτονται για εξέταση τις μονάδες Υγείας, στις οποίες υπερδιπλασιάστηκε η επισκεψιμότητα στα ιατρεία κορωνοϊού.

Σύμφωνα με καταγγελίες που έχουν φτάσει στην ΑΥΓΗ, ύποπτα κρούσματα περιμένουν στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών των εφημερευόντων νοσοκομείων να εξετασθούν. Συγκεκριμένα, στις 3 Ιανουαρίου στο Αττικόν δεκάδες άτομα επί ώρες ανέμεναν στους διαδρόμους, με κίνδυνο ο ένας να κολλήσει τον άλλον.  Άλλωστε, κάθε εφημερία στο συγκεκριμένο νοσοκομείο είναι ένα στοίχημα για γιατρούς και ασθενείς, αφού τα ράντζα στους κοινόχρηστους χώρους είναι μόνιμη συνθήκη.

Λιγότερο προσωπικό από πέρσι

Παρά τα προηγούμενα καταστροφικά κύματα, η κυβέρνηση δεν ενίσχυσε το Εθνικό Σύστημα Υγείας και, σαν να μην έφτανε αυτό, χιλιάδες υγειονομικοί είναι εκτός μάχης σε σχέση με πέρσι. Οι υγειονομικοί που βρίσκονται σε αναστολή επειδή δεν εμβολιάστηκαν είναι 7.000, οι νοσούντες με κορωνοϊό -μέχρι την Παρασκευή- είναι 2.500 και αυτοί που συνταξιοδοτήθηκαν 2.000. Συνολικά, εκτός μάχης 11.500 υγειονομικοί σε σύγκριση με τα προηγούμενα κύματα!

Ακόμα υπάρχουν διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ

Την ίδια ώρα οι κλίνες ΜΕΘ παραμένουν γεμάτες, με τον ΕΟΔΥ να δίνει ποσοστό κάλυψης άνω του 90%. Ωστόσο αρκετοί είναι οι διασωληνωμένοι που παραμένουν εκτός εντατικής, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη Θεσσαλονίκη. Η εβδομάδα ξεκίνησε με 7 διασωληνωμένους ασθενείς σε κοινούς θαλάμους στο ΑΧΕΠΑ χωρίς ιδιαίτερη παρακολούθηση, 4 διασωληνωμένους στις χειρουργικές αίθουσες του Ιπποκράτειου και πάνω από 10 σε Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας στο «Παπαγεωργίου».

Δεν είναι πανάκεια η επιστράτευση

Μπροστά στη συνεχιζόμενη κατάρρευση του ΕΣΥ, η κυβέρνηση αρκείται στη γνώριμη τακτική των επιστρατεύσεων μερικών ιδιωτών γιατρών. Η πρόσφατη εμπειρία δείχνει, όμως, ότι η συγκεκριμένη πρωτοβουλία σε καμία περίπτωση δεν είναι η λύση που αρμόζει στις απαιτήσεις της εποχής. Τόσο στο τρίτο κύμα, όσο και στο τέταρτο, η κλήση των ιδιωτών γιατρών δεν άλλαξε τις τραγικές εικόνες στα νοσοκομεία.

Αυτό που απαιτείται, σύμφωνα με τις ενώσεις των νοσοκομειακών γιατρών, είναι η επίταξη των μεγάλων ιδιωτικών κλινικών και η ουσιαστική εμπλοκή των στρατιωτικών νοσοκομείων. Τομείς που είτε δεν έχουν συνεισφέρει είτε έχουν ασχοληθεί επιδερμικά με τη μάχη κατά της πανδημίας.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL