Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.2°C23.5°C
2 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
20 °C
16.6°C22.9°C
2 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C21.5°C
2 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.1°C
1 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
0 BF 59%
Ανασκόπηση / 2021, έτος μετακανονικότητας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ανασκόπηση / 2021, έτος μετακανονικότητας

Στις 3 Αυγούστου, μέρα με άπνοια, ένα μικρό μέτωπο φωτιάς μέσα σε μερικές ώρες καταπίνει τη Βαρυμπόμπη καίγοντας δασική έκταση και σπίτια. Έκτοτε κάθε μέρα ένα πύρινο μέτωπο ξεπηδούσε στην Αττική, στη Μάνη, μα κυρίως στη Βόρεια Εύβοια, που μέσα σε δύο εβδομάδες έγινε στάχτη. Οι εικόνες Αποκάλυψης έγιναν πρώτο θέμα στα διεθνή Μέσα.

Το 2021 είναι μια χρονιά που αποχαιρετούμε με ανακούφιση. Το δεύτερο έτος που η ανθρωπότητα έζησε στη σκιά της πανδημίας, σε μια νέα συνθήκη. Αυτή της “μετα-κανονικότητας”, αφού το “σωτήριο” έτος 2021 ήρθε φέρνοντας την ελπίδα των εμβολίων, όμως φεύγει με την ανασφάλεια και τον φόβο της νέας υπερμεταδοτική μετάλλαξης Όμικρον. Τις τελευταίες μέρες άλλωστε, στη χώρα μας, ο αριθμός των κρουσμάτων αυξάνεται κατακόρυφα στα 30.000 σπάζοντας κάθε ρεκόρ.

Ακόμα μια κρίση όμως σημάδεψε τον πλανήτη και την Ελλάδα και αυτή είναι η κλιματική. Η Εύβοια και η Αττική έζησαν έναν άνευ προηγουμένου πύρινο εφιάλτη. 1.200.000 στρέμματα γης έγιναν στάχτη. Οι πνεύμονες πρασίνου της Αττικής, μα κυρίως η Βόρεια Εύβοια, καταστράφηκε ολοσχερώς. Και στον υπόλοιπο πλανήτη όμως, ιστορικής έκτασης και έντασης πυρκαγιές υπενθυμίζουν πως η κλιματική κρίση βρίσκεται στην πόρτα μας. Οι ηγέτες του κόσμου δεν κατάφεραν ούτε αυτή την κρίσιμη στιγμή να συμφωνήσουν σε ένα ρεαλιστικό σχέδιο για τη σωτηρία της Γης.

Το 2021 ήταν όμως και η χρονιά που σημαδεύτηκε από ιστορικής σημασίας παγκόσμια γεγονότα. Το τέλος της παράνοιας της Προεδρίας Τραμπ, τα κινηματογραφικά γεγονότα όπως η έφοδος των ακροδεξιών τραμπικών στο Καπιτώλιο αλλά και το φινάλε της Άνγκελα Μέρκελ από την καγκελαρία. Και, φυσικά, ήταν μια χρονιά που εκατομμύρια Έλληνες ξενύχτησαν για να δουν τον Γιάννη Αντετοκούνμπο να μπαίνει στο πάνθεον κατακτώντας το δαχτυλίδι του πρωταθλητή στο ΝΒΑ.

Στις 20 Ιανουαρίου 2021 η Σοφία Μπεκατώρου πέρασε το κατώφλι του εισαγγελέα και κατήγγειλε τον βιασμό της, πριν από 23 χρόνια, από αθλητικό παράγοντα. Ακολουθεί κύμα καταγγελιών σεξουαλικής κακοποίησης και παρενόχλησης γυναικών σε αθλητικούς, επαγγελματικούς, καλλιτεχνικούς, εκπαιδευτικούς χώρους. Το ελληνικό me too είναι γεγονός.
Στις 26 Φεβρουαρίου κρίνεται προφυλακιστέος και οδηγείται στις φυλακές Τρίπολης ο Δημήτρης Λιγνάδης. Ο πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου κατηγορείται για βιασμό κατά συρροή. Η υπόθεση προκαλεί πολιτική θύελλα, καθώς ο κατηγορούμενος είχε αποτελέσει προσωπική επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη για να αναλάβει το τιμόνι του Εθνικού.
Είναι 21 Ιουλίου και ο Γιάννης Αντετοκούνμπο είναι ο νέος βασιλιάς του NBA. Πρωταθλητές οι Μπακς, με 50 πόντους του Greek freak.
Στις 11 Μαΐου η 20χρονη Καρολάιν Κράουτς δολοφονείται στην οικία της στα Γλυκά Νερά. Η υπόθεση συγκλονίζει την κοινή γνώμη και, έναν μήνα μετά, αποκαλύπτεται ότι δράστης του εγκλήματος είναι ο σύζυγός της Μπάμπης Αναγνωστόπουλος
Στις 2 Σεπτεμβρίου φεύγει από τη ζωή σε ηλικία 96 ετών ο Μίκης Θεοδωράκης. Εκτενείς αναφορές στον θάνατο του σπουδαίου μας μουσικοσυνθέτη κάνουν τα μεγαλύτερα ειδησεογραφικά Μέσα του πλανήτη, ενώ πλήθος κόσμου τον αποχαιρετά με υψωμένες γροθιές και κόκκινες σημαίες στη Μητρόπολη Αθηνών.
Στις 25 Οκτωβρίου η Ελλάδα συγκλονίζεται από τον απροσδόκητο θάνατο της Φώφης Γεννηματά. Πολιτικός και δημοσιογραφικός κόσμος αλλά και χιλιάδες πολίτες αποχαιρετούν με λόγια σεβασμού μια γενναία πολιτικό.
Την 1η Ιουλίου και γύρω στις 9 το βράδυ συλλαμβάνεται έπειτα από επιχείρηση της Αντιτρομοκρατικής στου Ζωγράφου ο υπαρχηγός της Χρυσής Αυγής Χρήστος Παππάς. Ο Χρήστος Παππάς είχε εξαφανιστεί από την 1 Οκτωβρίου 2020, λίγο πριν την απόφαση του δικαστηρίου που τον καταδίκασε σε ποινή κάθειρξης 11 ετών και 9 μηνών, για διεύθυνση
Στις 27 Σεπτεμβρίου 2021, στις 9.17 π.μ. τοπική ώρα, έγινε σεισμός μεγέθους 6,0 βαθμών στο Αρκαλοχώρι, του Δήμου Μινώα Πεδιάδος, στην Κρήτη. Ο σεισμός προκάλεσε τεράστιες υλικές καταστροφές στο Αρκαλοχώρι και τα γύρω χωριά. Ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του όταν κατέρρευσε ο ναός του Προφήτη
Στις 16 Ιουλίου η 26χρονη Γαρυφαλλιά βρήκε μαρτυρικό θάνατο από τα χέρια του 30χρονου γυναικοκτόνου, στο έγκλημα της Φολεγάνδρου, που πάγωσε τη χώρα. Μια ακόμη γυναικοκτονία προστέθηκε στον θλιβερό κατάλογο του 2021.
Στις 4 Δεκεμβρίου φτάνει στην Αθήνα ο Πάπας Φραγκίσκος. Είναι η πρώτη φορά που ο Προκαθήμενος
της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας επισκέπτεται την ελληνική πρωτεύουσα και η πρώτη επίσκεψη Πάπα
στην Αθήνα μετά από το ιστορικό ταξίδι του Ιωάννη Παύλου Β’ τον Μάιο του 2001. «Θα ήθελα να ανανεώσω την εκτίμησή μου για τη δύσκολη διαδρομή που οδήγησε στη Συμφωνία των Πρεσπών που υπεγράφη μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας» δήλωσε ο Πάπας Φραγκίσκος από το Προεδρικό Μέγαρο προκαλώντας αίσθηση.
Στις 3 Αυγούστου, μέρα με άπνοια, ένα μικρό μέτωπο φωτιάς μέσα σε μερικές ώρες καταπίνει τη Βαρυμπόμπη καίγοντας δασική έκταση και σπίτια. Έκτοτε κάθε μέρα ένα πύρινο μέτωπο ξεπηδούσε στην Αττική, στη Μάνη, μα κυρίως στη Βόρεια Εύβοια, που μέσα σε δύο εβδομάδες έγινε στάχτη. Οι εικόνες Αποκάλυψης έγιναν πρώτο θέμα στα διεθνή Μέσα.
Στις 29 Δεκεμβρίου καταγράφηκε ρεκόρ κρουσμάτων για τη χώρα μας. 28.882 κρούσματα, ενώ 72 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Η Όμικρον επικρατεί με ραγδαία ταχύτητα. Νέα μέτρα, κυρίως για τη διασκέδαση, εφαρμόζονται εκτάκτως από την επομένη. Κανένα μέτρο για την ενίσχυση του ΕΣΥ. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης διέκοψε τις χειμερινές του διακοπές στην Ήπειρο.

 

Ανασκόπηση
Στις 21 Ιανουαρίου ο Τζο Μπάιντεν ορκίζεται 46ος Πρόεδρος των ΗΠΑ, κλείνοντας τον κύκλο της παράνοιας της Προεδρίας Τραμπ. Δίπλα του η Κάμαλα Χάρις, πρώτη γυναίκα αντιπρόεδρος. Την παράσταση στην ορκωμοσία δεν έκλεψε τόσο η Lady Gaga όσο ο Μπέρνι Σάντερς με την... επίσημη ενδυμασία του Βερμόντ.
Ανασκόπηση
Μετά από συγκέντρωση με σύνθημα «Σώστε την Αμερική», όπου μίλησε ο Ντόναλντ Τραμπ, ο γιος του και ο Κάρλος Τζουλιάνι, πλήθος οπαδών του πρώην Προέδρου, ακροδεξιοί, εξτρεμιστές της QAnnon, πολλοί εκ των οποίων οπλισμένοι, εισέβαλαν στο Καπιτώλιο με αίτημα τη μη επικύρωση της εκλογής Μπάιντεν. Το ημερολόγιο έγραφε 6 Ιανουαρίου.
Ανασκόπηση
Τον Ιούλιο η Καλιφόρνια φλέγεται. Πάνω από 2,5 εκατομμύρια στρέμματα δασών καίγονται για τρεις μήνες. Η πυρκαγιά «Dixie» καταγράφεται ως η δεύτερη πιο καταστροφική στην ιστορία της Καλιφόρνια. Μικρές πόλεις γίνονται στάχτη με την τέφρα και τους καπνούς να είναι ορατοί ακόμα και στον ουρανό της Νέας Υόρκης
Ανασκόπηση
Σεπτέμβριος. Παραμονές της παρουσίασης της στρατηγικής της Ε.Ε. για την περιοχή του ΙνδοΕιρηνικού ωκεανού, η Ουάσιγκτον ανακοινώνει τον σχηματισμό νέας τριμερούς συμμαχίας ασφαλείας μεταξύ των ΗΠΑ, της Αυστραλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, που περιλαμβάνει πυρηνικά υποβρύχια. «Μαχαιριά στην πλάτη» χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας τη συμφωνία λίγο πριν ανακαλέσει τους πρέσβεις σε ΗΠΑ και Αυστραλία, η οποία ακύρωσε στο παρά πέντε τη σύμβαση προμήθειας γαλλικών υποβρυχίων.
Ανασκόπηση
17 Αυγούστου έγραφε το ημερολόγιο όταν μερικές δεκάδες μαχητές των Ταλιμπάν μπήκαν χωρίς αντίσταση στην Καμπούλ. Είκοσι χρόνια μετά την εισβολή στο Αφγανιστάν, οι αμερικανικές και συμμαχικές δυνάμεις εγκατέλειψαν όπως - όπως τη χώρα, αφήνοντάς την όπως τη βρήκαν το 2001. Στα χέρια των Ταλιμπάν
Ανασκόπηση
Αν και χαρακτηρίστηκε ως «η τελευταία ευκαιρία» για συμφωνία που θα περιορίσει την υπερθέρμανση του πλανήτη και τη χρήση άνθρακα, η σύνοδος των G20 και η μετέπειτα σύνοδος του ΟΗΕ στη Γλασκώβη δεν κατέληξαν σε αισιόδοξα συμπεράσματα και δράσεις. Δεκάδες χιλιάδες ακτιβιστές συγκεντρώθηκαν τον Νοέμβριο στη Γλασκώβη. «Η Cop26 τελείωσε. Εδώ είναι μια γρήγορη περίληψη: Μπλα, μπλα, μπλα» έγραψε η Γκρέτα Τούνμπεργκ στο Twitter.
Ανασκόπηση
Στις 26 Σεπτεμβρίου τελειώνει μια εποχή για τη Γερμανία αλλά και την Ευρώπη. Το SPD κερδίζει τις εκλογές με 25,7%. Έπειτα από 16 χρόνια η Άνγκελα Μέρκελ αποχωρεί από την καγκελαρία. Ένα μήνα μετά ανακοινώνει η συμφωνία Σοσιαλδημοκρατών - Πρασίνων - Ελεύθερων Δημοκρατών για τη συγκρότηση κυβέρνησης υπό τον Όλαφ Σολτς.
Ανασκόπηση
Κι όσο ο πλανήτης βαδίζει προς την καταστροφή, οι πλούσιοι ετοιμάζουν τη... μετακόμισή τους. Στις 11 Ιουλίου ο κροίσος Ρίτσαρντ Μπράνσον με δύο πιλότους και τρεις επιβάτες ταξιδεύει 88 χιλιόμετρα πάνω από τη Γη με το Virgin Galactic. Η πρώτη επιβατική πτήση έξω από τη στρατόσφαιρα είναι γεγονός. Δέκα μέρες αργότερα ο δισεκατομμυριούχος Τζεφ Μπέζος θα μπει και αυτός σε... τροχιά.
Ανασκόπηση
Το «χρυσό παιδί» της Ευρωπαϊκής Δεξιάς Σεμπάστιαν Κουρτς παραιτείται από την καγκελαρία της Αυστρίας, έπειτα από καταγγελίες για χειραγώγηση δημοσκοπήσεων με κρατικό χρήμα. Λίγους μήνες νωρίτερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης απηύθυνε την πανηγυρική ομιλία στη βράβευση Κουρτς για την ελευθερία του Τύπου.
Ανασκόπηση
Για πρώτη φορά μετά τον Αλιέντε η Χιλή εκλέγει αριστερό Πρόεδρο. Ο 35χρονος Μπόριτς μαζί με μια ομάδα νέων, της γενιάς της εξέγερσης του 2019, κερδίζει στις εκλογές τον 70χρονο ακροδεξιό νοσταλγό του Πινοσέτ σκορπίζοντας ενθουσιασμό και ελπίδα στη Λατινική Αμερική και σε όλο τον προοδευτικό κόσμο.
Αυγό δεινοσαύρου με τέλεια διατηρημένο έμβρυο ανακάλυψαν για πρώτη φορά στην Ιστορία Κινέζοι και Βρετανοί επιστήμονες στην Κίνα. Το 66 εκατομμυρίων ετών εύρημα πυροδότησε τη φαντασία των ανθρώπων, μα κυρίως τον ενθουσιασμό των ειδικών

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL