Live τώρα    
30°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
30 °C
26.8°C31.9°C
3 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
26 °C
23.8°C28.5°C
2 BF 58%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
24.0°C30.9°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
26 °C
21.5°C28.8°C
2 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
29 °C
28.4°C28.9°C
0 BF 45%
Media / Όλο και πιο μακριά από την Ευρώπη οι «Μένουμε Ευρώπη»
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Media / Όλο και πιο μακριά από την Ευρώπη οι «Μένουμε Ευρώπη»

ΜΜΕ

Μακριά από τις ευρωπαϊκές αρχές για την ελευθερία του Τύπου και το κράτος δικαίου, οι πρακτικές της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη έχουν καταφέρει μέσα σε δύο χρόνια να βάλουν στο μικροσκόπιο της Ευρωπαϊκής  Ένωσης τη χώρα μας για θέματα ελευθερίας και πολυφωνίας του Τύπου. Οι κήνσορες του συνθήματος «Μένουμε Ευρώπη» ασκούν ασφυκτικό έλεγχο στον Τύπο και στα ΜΜΕ, με αποτέλεσμα να απομακρύνουν τη χώρα όλο και περισσότερο από τα ευρωπαϊκά ιδεώδη, μετατρέποντάς τη σε μια θλιβερή χώρα της περιφέρειας της Ευρώπης, με χαρακτηριστικά που, παρά την παράδοση κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, πλησιάζουν τα χαρακτηριστικά των δημοκρατιών του πρώην ανατολικού μπλοκ.

Την ώρα που η Ευρωπαϊκή  Ένωση προετοιμάζει θεσμικές πρωτοβουλίες για τη διασφάλιση της πολυφωνίας και της ανεξαρτησίας των μέσων ενημέρωσης στην εσωτερική αγορά, σύμφωνα με ομιλία της Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν για την κατάσταση της  Ένωσης το 2021, πρωτοβουλίες για τις πρακτικές SLAPP, δηλαδή τις προσχηματικές αγωγές εναντίον πολιτών ή δημοσιογράφων προκειμένου να εκφοβίσουν όσους ασκούν κριτική, αλλά και πρωτοβουλίες για τη σεξουαλική κακοποίηση μέσω Διαδικτύου, η Ελλάδα έχει κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να αποτελεί σήμερα το αντικείμενο αυτών των πρωτοβουλιών. Από το καλοκαίρι του 2019, οπότε και ανέλαβε η κυβέρνηση Μητσοτάκη, δεν σταμάτησε να εκπλήσσει δυσάρεστα με τις πρωτοβουλίες της, αρχής γενομένης με την υπαγωγή των δημόσιων ΜΜΕ (ΕΡΤ και ΑΠΕ) στην προεδρία της κυβέρνησης, δηλαδή στο πρωθυπουργικό γραφείο.

Τελευταία πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι η θεσμοθέτηση πλαισίου -μένει να προσδιοριστεί εάν θα γίνει με σύσταση προς τα κράτη-μέλη ή με νομοθετική πράξη- για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού σχεδίου δράσης για τη δημοκρατία. Η αντιπρόεδρος για θέματα αξιών και διαφάνειας Β. Γιούροβα δήλωσε σχετικά: «Κάθε μέρα βλέπουμε απόπειρες διάφορων κυβερνήσεων ή ιδιωτικών ομάδων να ασκήσουν πιέσεις στα μέσα ενημέρωσης. Είναι πια καιρός να συμφωνήσουμε κοινές διασφαλίσεις, σε επίπεδο Ε.Ε., για την προστασία της ανεξαρτησίας και της πολυφωνίας των μέσων ενημέρωσης ώστε οι δημοσιογράφοι να μπορούν να επιτελούν το έργο τους και να ενημερώνουν τους πολίτες χωρίς φόβο ή μεροληψία».

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ελλάδα έχει επικριθεί από την εσωτερική αντιπολίτευση αλλά και από ανεξάρτητα ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης και οργανισμούς για την ελευθερία του Τύπου ότι παραβιάζει τέσσερις στους τέσσερις στόχους που επιδιώκει να επιτύχει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

* Να εξασφαλίσει ότι οι εταιρείες μέσων ενημέρωσης μπορούν να δραστηριοποιούνται στην εσωτερική αγορά σύμφωνα με ενιαία ρυθμιστικά πρότυπα, συμπεριλαμβανομένων αυτών που επικεντρώνονται στην ελευθερία και την πολυφωνία των μέσων ενημέρωσης (ίσοι όροι ανταγωνισμού και εισόδου στην αγορά των ΜΜΕ, διαφάνεια στην αγορά και στο ιδιοκτησιακό καθεστώς).

* Να διασφαλίσει ότι οι πολίτες της Ε.Ε. θα έχουν στη διάθεσή τους μεγάλη ποικιλία διαφορετικών μέσων ενημέρωσης τόσο στο Διαδίκτυο όσο και εκτός αυτού (πολυφωνία).

* Να διαφυλάξει τη συντακτική ανεξαρτησία και την ανεξάρτητη διαχείριση των μέσων, κάτι που αποτελεί προαπαιτούμενο για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και την ακεραιότητα της εσωτερικής αγοράς (ανεξαρτησία από παρεμβάσεις ιδιωτών ή των κυβερνήσεων).

* Να προωθήσει τον ανόθευτο ανταγωνισμό μεταξύ των εταιρειών μέσων ενημέρωσης διασφαλίζοντας διαφανή και δίκαιο καταμερισμό των κρατικών πόρων (κρατική διαφήμιση και άλλες ενισχύσεις).

Ιδιαίτερος προβληματισμός φαίνεται να υπάρχει σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον ρυθμιστικό κατακερματισμό που υπάρχει μεταξύ των κρατών-μελών, πράγμα που αποδυναμώνει την «ασφάλεια δικαίου», αλλά και για τις ανεπαρκείς δομές για τη συνεργασία μεταξύ των ανεξάρτητων ρυθμιστικών αρχών των μέσων ενημέρωσης. Οι αδυναμίες αυτές έχουν άμεσο αντίκτυπο στη λειτουργία της ευρωπαϊκής ενιαίας αγοράς των μέσων ενημέρωσης.

Την περασμένη εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε διαβούλευση σχετικά με την επικείμενη ευρωπαϊκή πράξη για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης με στόχο να συλλεχθούν απόψεις και ιδέες πολιτών, αρχών και φορέων των κρατών-μελών, επιστημόνων, παραγόντων των μέσων ενημέρωσης (ιδιωτικών και δημόσιων) και κεντρικών οργανισμών που εκπροσωπούν οποιοδήποτε από τα ενδιαφερόμενα μέρη. Η Επιτροπή επιδιώκει να συγκεντρώσει όχι μόνο τις απόψεις των ενδιαφερομένων μερών, αλλά και στοιχεία και δεδομένα που θα επιβεβαιώνουν τα προβλήματα που έχουν εντοπιστεί και τις απόψεις των ενδιαφερομένων για τις πολιτικές που μπορούν να εφαρμοστούν. Η ευρωπαϊκή πράξη για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης αναμένεται να εγκριθεί εντός του 2022.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL