Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.3°C19.8°C
2 BF 67%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
15.6°C17.6°C
1 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.0°C19.4°C
3 BF 83%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.8°C17.8°C
2 BF 85%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.9°C15.1°C
0 BF 94%
Ζακ Κωστόπουλος / «Επιτομή του ρατσιστικού εγκλήματος» - Η κατάθεση του Δημήτρη Χριστόπουλου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ζακ Κωστόπουλος / «Επιτομή του ρατσιστικού εγκλήματος» - Η κατάθεση του Δημήτρη Χριστόπουλου

Ζακ Κωστόπουλος
EUROKINISSI/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Με καταθέσεις μαρτύρων συνεχίστηκε και σήμερα στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο η δίκη των δύο επιχειρηματιών και των τεσσάρων αστυνομικών που κατηγορούνται για τον θάνατο του 33χρονου Ζακ Κωστόπουλου. Ο καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου, Δημήτρης Χριστόπουλος που κατέθεσε ως μάρτυρας, χαρακτήρισε τη δολοφονία του Ζακ ως την «επιτομή του ρατσιστικού εγκλήματος».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας Δημήτρης Χριστόπουλος, αναφέρθηκε σε «πρακτικές βαρβαρότητας εκ μέρους ιδιωτών και οργάνων του κράτους» που θα πρέπει να τιμωρηθούν και να απαξιωθούν από την κοινωνία.

«Είμαι εδώ γιατί αξιολογώ ότι αυτή η υπόθεση είναι σημαντική. Ένα έγκλημα που συγκεντρώνει όλα αυτά τα χαρακτηριστικά για τα οποία η οργανωμένη κοινωνία και η δικαιοσύνη πρέπει να στείλει ένα μήνυμα που δεν είναι ατιμωρησία. Πράξεις βάρβαρες που απαξιώνουν τη ζωή θα πρέπει να αποδοκιμάζονται και να τιμωρούνται» τόνισε ο Δημ. Χριστόπουλος. 

Ο μάρτυρας χαρακτήρισε το έγκλημα ρατσιστικό, αναφέροντας πως «τρία χρόνια είναι αυτή η υπόθεση και σε πειθαρχικό επίπεδο οι αρχές δεν έχουν να πουν κάτι»

Όπως τόνισε «αυτό το παιδί έζησε αυτή τη φρικαλεότητα επειδή θεωρήθηκε και από τους ιδιώτες και από τους αστυνομικούς ότι συμπυκνώνει το περιθώριο», επισημαίνοντας πως θεωρεί ότι οι δράστες στράφηκαν εναντίον του θύματος εξαιτίας των ιδιοτήτων που του απέδωσαν τις οποίες οι ίδιοι αποστρέφονται.

«Το έγκλημα αυτό στα δικά μου μάτια είναι η επιτομή του ρατσιστικού εγκλήματος. Ο δράστης θεωρεί ότι οι ιδιότητες του θύματος συμπυκνώνουν εκείνο που ο δράστης αποστρέφεται. Η ελληνική δικαιοσύνη πρέπει να στείλει το μήνυμα για να κοιμόμαστε και εμείς ήσυχοι. Τρία χρόνια τώρα οι αρχές ερευνούν και ούτε πειθαρχικά δεν έχει γίνει τίποτα. Αυτό το παιδί επειδή θεωρήθηκε ότι συμπυκνώνει όλα όσα εκείνοι αποστρέφονται, είχε αυτή την τύχη».

Τόνισε επίσης ότι ο τρόπος με τον οποίο οι κατηγορούμενοι χειρίστηκαν τον Ζακ Κωστόπουλου, σχετίζεται «με στερεότυπες ιδιότητες που του απέδιδαν όπως ότι ήταν άτομο του περιθωρίου, κλεφτρόνι, πρεζάκι».

«Πιστεύω και εύχομαι όλη αυτή η βαρβαρότητα επιτελέστηκε επειδή αυτός ο άνθρωπος πέθανε χτυπημένος στο ξύλο εξαιτίας αυτών ιδιοτήτων που οι κατηγορούμενοι νόμιζαν ότι είχε. Δεν θεωρώ ότι τσακώθηκαν ούτε για ερωτικά ούτε για πολιτικά ούτε για ποδοσφαιρικά» κατέληξε ο καθηγητής Δημήτρης Χριστόπουλος.

Αναλυτικά η κατάθεση σύμφωνα με το παρατηρητήριο ZackieOh Justice Watch

Πρ: Ορκίζεστε. Είστε καθηγητής; Τι είστε;

Χριστ.: Είμαι κοσμήτορας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Θέλω να πω ότι είμαι εδώ διότι αξιολογώ ότι είναι μια υπόθεση εξαιρετικής σημασίας. Είμαι εδώ γιατί πιστεύω ότι όχι μόνο για τα ποινικά χρονικά, αλλά όταν ένα έγκλημα συμπυκνώνει όλα αυτά τα χαρακτηριστικά, νομίζω, ότι η Δικαιοσύνη πρέπει να στέλνει ένα μήνυμα και αυτό δεν μπορεί να είναι η ατιμωρησία. Πρέπει να σταλεί ένα μήνυμα ότι τέτοιες πράξεις, πρέπει να απαξιώνονται τόσο από την κοινωνία, όσο και από τα δικαστήρια. Όταν πράξεις βάρβαρες, όταν πράξεις όχι μόνο ιδιωτών αλλά και του κράτους, πρέπει να σταλεί ένα μήνυμα. Το έγκλημα αυτό στα δικά μου μάτια είναι η επιτομή του ρατσιστικού, στο οποίο ο δράστης στρέφεται εναντίον γιατί θεωρεί ότι το θύμα, όχι επειδή έχει προηγούμενα αλλά γιατί, για κάποιο λόγο, οι ιδιότητες που έχει συμπυκνώνουν για τον δράστη αυτό που αποστρέφεται. Αν αφήσουμε σαν κοινωνία οι άνθρωποι να στρέφονται εναντίον των άλλων χωρίς να τους έχουν κάνει τίποτα, μόνο και μόνο γι' αυτό που είναι, τότε θα αφήσουμε έναν κόσμο πολύ χειρότερο από αυτόν που βρήκαμε. Τέσσερα χρόνια δεν βρήκαν την ευκαιρία οι Αρχές να πούνε κάτι. Αυτά όλα κατά τη δική εκτίμηση, και όχι μόνο, είναι πράγματα, που πρέπει να τιμωρούνται. Εγώ ο ίδιος αν ήμουν στη θέση αυτή, στη Γλάδστωνος, προφανώς δε θα ήμουν στη θέση αυτού του παιδιού αλλά αυτό το παιδί προφανώς γιατί συμπυκνώνει το περιθώριο, ότι είναι κλεφτρόνι, ότι είναι πρεζάκι.

Πρ: Πιστεύετε ότι γνώριζαν ποιος είναι ο Ζακ Κωστόπουλος;

Χριστ: Θεωρώ ότι ο τρόπος που χειρίστηκαν το θέμα συμπυκνώνει όλα αυτά. Ότι θεώρησαν ότι είναι πρεζόνι, κλεφτρόνι και το θέμα είναι ότι δεν ήξεραν ποιος είναι αυτός ο άνθρωπος. Γι' αυτό και συμπυκνώνει όλα αυτά τα χαρακτηριστικά του ρατσιστικού εγκλήματος.

Αναγν: Είστε δικηγόρος;

Χριστ: Καθηγητής πολιτειολογίας. Δικηγόρος σε αναστολή.

Αναγν: Έχετε γνώση του φακέλου της δικογραφίας; Ποιο τμήμα της δικογραφίας έχετε αναγνώσει;

Χριστ: Τα βίντεο.

Αναγν: Είπατε ότι ήταν ομοφυλόφιλος και ότι αυτό έπαιξε ρόλο;

Χριστ: Είπα ότι πιστεύω ότι όλη αυτή η συμπεριφορά και βαρβαρότητα έγινε γιατί συμπύκνωνε όλη αυτή τη συμπεριφορά. Θεωρώ ότι ο στιγματισμός που υπέστη το συγκεκριμένο πρόσωπο ήταν εξαιτίας των ιδιοτήτων.

Αναγν: Από ποιο στοιχείο προκύπτει ότι ήξεραν οι κατηγορούμενοι ότι είναι ομοφυλόφιλος;

Χριστ: Εγώ είπα "άνθρωπος του δρόμου, του περιθωρίου, κλεφτρόνι, πρεζόνι" ιδιότητες που δεν είχε αλλά θεωρείτο από του δράστες ότι είχε. Δε θεωρώ ότι πήγαν και τσακώθηκαν ούτε για ερωτικά ούτε για ποδοσφαιρικά.

Αναγν: Το ότι είχε μαχαίρι το γνωρίζετε; Αν είχε κάνει κάποια παράνομη πράξη το γνωρίζετε; Αν διέπραξε κάποιο αδίκημα; Δεν έχω άλλη ερώτηση.

Χριστ: Γνωρίζω ότι βρέθηκε μέσα στο κοσμηματοπωλείο ακριβώς γιατί κάτι είχε συμβεί πριν. Δεν είναι γνωστό τι ήταν αυτό, αλλιώς θα το ήξερα.

Φίλος: Ήσασταν υποψήφιος ευρωβουλευτής με κάποιον πολιτικό φορέα;

Χριστ: Ναι, το 2014.

Παπαπαντ: Τι σχέση έχει αυτή η ερώτηση;

Χριστ: Δεν θέλω να εκληφθεί, γιατί αυτό είναι το πόιντ της ερώτησης, ότι έχω κάποια πολιτική ιδεοληψία.

Πατάλας: Κα πρόεδρε, μια ερώτηση. Πρόκειται για καίριο μάρτυρα; Για τα πραγματικά περιστατικά έχετε να καταθέσετε κάτι; Για να καταλάβω, ήρθατε στο δικαστήριο, για να αναπτύξετε μια έκθεση ιδεών;

Χριστ: Ήρθα να σας πω τη δική μου αξιολόγηση, φυσικά.

Βαρελά: Ένας δράστης αυτοφώρου κακουργήματος, είτε είναι ληστεία, είτε είναι απόπειρα ανθρωποκτονίας πρέπει να συλληφθεί;

Χριστ: Αυτή η ερώτηση φαντάζομαι ότι είναι...

Πρ: Με ένα ναι η όχι, ως δικηγόρος, ως νομικός.

Χριστ: Εννοείται ότι ένας δράστης αξιόποινης πράξης πρέπει να συλληφθεί.

Γιαννελάκης: Τον γνωρίζατε προσωπικά τον Κωστόπουλο;

Χριστ: Όχι.

Γιανν: Γνωρίζατε ότι ήταν ομοφυλόφιλος;

Χριστ: Όχι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL