Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
17.6°C22.0°C
1 BF 66%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
14.7°C18.8°C
2 BF 75%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
22 °C
19.4°C24.3°C
4 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
27 °C
24.1°C31.1°C
2 BF 48%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
16.9°C18.0°C
3 BF 72%
Ζακ Κωστόπουλος / «Δέχτηκε 14 κλωτσιές - Τρία βίντεο λείπουν από τη δικογραφία»
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ζακ Κωστόπουλος / «Δέχτηκε 14 κλωτσιές - Τρία βίντεο λείπουν από τη δικογραφία»

Πανό για τον Ζακ Κωστόπουλο
(EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)

Το άγρια λιντσάρισμα που δέχτηκε ο Ζακ Κωστόπουλος το μεσημέρι της 21ης Σεπτεμβρίου 2018 περιέγραψε ερευνήτρια της ομάδας Forensic Architecture στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο. Η ίδια εξέφρασε την εκτίμηση ότι υπάρχουν βίντεο που δεν έχουν περιληφθεί στη δικογραφία, ενώ αναφέρθηκε και σε ένα άτομο με κίτρινο μπλουζάκι που φαίνεται να αποτελεί πρόσωπο κλειδί στην υπόθεση.

Όπως μεταδίδει το Παραρητήριο ZackieOh Justice Watch, η μάρτυρας σημείωσε ότι «το πρώτο κομμάτι με το οποίο ασχολήθηκαμε έχει να κάνει με τη μελέτη των διαθέσιμων συσκευών που μπορούσε να καταγράφει βίντεο, αυτά που υπήρχαν στη δικογραφία και άλλα που υπήρχαν στον τύπο. Κάναμε, λοιπόν, αυτή την έκθεση την οποία σας έχουμε παραδώσει κιόλας και στην οποία είδαμε ότι υπάρχουν βίντεο από έξι κάμερες. Αυτά υπάρχουν μέσα στην δικογραφία αλλά υπάρχουν επιπλέον τρία βίντεο τα οποία δεν συμπεριλαμβάνονται στη δικογραφία, αλλά δημοσιεύτηκαν στον Τύπο. Συγκεκριμένα ένα βίντεο που λήφθηκε από τον πρώτο όροφο της καφετέριας "Άρωμα" που είναι κρίσιμο και έχει καταγράψει τη σκηνή. Υπάρχει στη δικογραφία αλλά είναι ελλιπές. Έχουμε παρατηρήσει ότι κανάλια όπως η ΕΡΤ έχουν συνέχεια των βίντεο αλλά το παίζουν μονταρισμένο και να πούμε ότι δεν είμαστε σίγουροι αν είναι ένα αρχείο που το κόβουν ή περισσότερα αλλά συμπεραίνουμε ότι υπάρχει υλικό που δεν συμπεριλαμβάνεται στη δικογραφία. Επίσης μελετήσαμε οτι υπάρχουν 12 συσκευές οι οποίες έχουν τη δυνατότητα να καταγράψουν βίντεο ή φωτογραφίες. Τρεις-τέσσερις από αυτές φαίνονται να καταγράφουν.  Υπάρχουν αυτές οι 12 συσκευές που εν δυνάμει θα μπορούσαν να έχουν καταγράψει κάτι σημαντικό, που βλέπουμε ότι υπάρχουν και καταγράφουν και καταλήγουμε ότι η διαδικασία συλλογής του υλικού ήταν ελλιπής. Και εδώ είναι τα κενά που συζητούσαμε».

«Το δεύτερο κομμάτι που μελετήσαμε έχει να κάνει με την ταυτότητα ενός πολύ συγκεκριμένου μάρτυρα που είναι κομβικής σημασίας. Εκεί παρατηρούμε τον άνδρα με το κίτρινο μπλουζάκι που βρίσκεται εκεί από την αρχή μέχρι το τέλος. Και για να μελετήσουμε αυτόν τον μάρτυρα, διότι η οικογένεια είχε ζητήσει από τις αρχές να βρεθεί αυτός ο μάρτυρας και είχε πάρει απάντηση ότι δεν γίνεται, τοποθετήσαμε τα διάφορα βίντεο με χώρο και χρόνο μέσω ενός τρισδιάστατου μοντέλου και παρατηρήσαμε ότι αυτός ο άνδρας ήταν εκεί από την αρχή. Τη στιγμή που ήταν ο Ζακ εκεί, στον Βενέτη, τον εμπόδισε από το να μπει στον Βενέτη, έχει στοιχεία από την πολύ αρχή. Μετά από 20'' περίπου τον βλέπουμε να είναι στο κοσμηματοπωλείο από την πολύ αρχή, και μιλάει στο τηλέφωνο, εξηγεί στους αστυνομικούς για τα διάφορα τραύματα και τα λοιπά. Και τη στιγμή της σύλληψης αυτός είναι πολύ κοντά και φαίνεται να κρατάει αστυνομικό γκλοπ. Και εκεί διερωτηθήκαμε γιατί ένας απλός πολίτης επιτρέπεται να βρίσκεται τόσο πολύ κοντά στη σκηνή. Και αυτό δεν μπορούμε να το απαντήσουμε, γι' αυτό και κάναμε μια έκκληση, αν μπορεί να βρεθεί. Αμέσως μετά τη δημοσίευση της έρευνάς μας, τρεις μέρες αργότερα, επικοινώνησαν μαζί μας άνθρωποι που τον ταυτοποίησαν, και στη συνέχεια, αφού ταυτοποιήθηκε, πήγε και ο ίδιος και κατέθεσε στην αστυνομία.

Το τρίτο είναι ότι έχουμε κάνει ένα συγχρονισμό με ό,τι βιντεοληπτικό υλικό έχουμε, και έχω και τις σημειώσεις μαζί μου, αν μου επιτρέπετε οι ώρες που αναγράφονται στις κάμερες ασφαλείας είναι ανακριβείς γιατί π.χ. στις 14:54:08 στην κάμερα του καταστήματος "Βενέτης" φαίνεται ο Ζακ και ο άνδρας με το κίτρινο μπλουζάκι και, παράλληλα, έχει καταγραφεί το ρολόι αστυνομικού, που είναι ψηφιακό, και αυτό είναι τη στιγμή της σύλληψης. Άρα ο Ζαχαρίας δεν μπορεί να είναι και στο Βενέτη και στη στιγμή της σύλληψης,  και εκεί χρειάζεται να γίνει συγχρονισμός».

Στην κατάθεσή της η γυναίκα τόνισε ότι «ο άνδρας με το κίτρινο τον εμποδίζει. Λίγο αργότερα πηγαίνει προς στο κοσμηματοπωλείο. Λίγα, 20''-30'' αργότερα, όλοι οι παριστάμενοι κοιτάζουν προς το κοσμηματοπωλείο, η πρώτη φορά που βλέπουμε το κοσμηματοπωλείο είναι 2:47:45 είναι ήδη μέσα. 2:45:53 ακούμε τον πυροσβεστήρα και 2:48:03 φαίνονται ήδη γυαλιά. Ο κύριος με το ροζ πετάει ένα αντικείμενο. 2:48:26 ανοίγει τη συρόμενη γυάλινη στο κάτω μέρος της βιτρίνας, μετά από 2'' χτυπάει το κεφάλι του στο εσωτερικό, είναι ξεκάθαρο ότι δεν είναι σπασμένη, στις 2:48:30 ο κύριος με το πουκάμισο που μάθαμε αργότερα ότι είναι μεσίτης, ρίχνει την πρώτη κλωτσιά και χτυπάει το κεφάλι του Ζακ. Να σας πω ότι, μέχρι στιγμής, αυτά έχουν απόκλιση 5-8'' αλλά μεταξύ τους έχουν συνέχεια. Για 11'' δέχεται συνολικά 14 κλωτσιές. Στην τελευταία κλωτσιά, από τον ιδιοκτήτη, πέφτει ο Ζακ στο πεζοδρόμιο και εκεί μπαίνει ο αυτόπτης μάρτυρας με την κοτσίδα. Στα επόμενα λίγα δεύτερα ο Ζακ είναι στο πεζοδρόμιο. Στις 2.48.50 ο μεσίτης φαίνεται να χτυπάει άλλη μία φορά. Έπειτα φαίνεται εκεί στο έδαφος, αιμορραγεί, έχει τις αισθήσεις του και ανά στιγμές κουνιέται λίγο. Στις 2.50.59 φαίνεται στο βίντεο πρώτη φορά αστυνομικός. Βέβαια μπορεί να έχει φτάσει και νωρίτερα αλλά είναι η στιγμή που τον βλέπουμε πρώτη φορά στις κάμερες, στις 2:52:55 ο Ζακ σπάει τη βιτρίνα με το πόδι του, παίρνει ένα κομμάτι γυαλί και στις 2:53:08 ο αστυνομικός τον κλωτσάει στη μέση. Στις 2:53:22 ένας αστυνομικός τον χτυπάει με την αστυνομική ράβδο και 5'' αργότερα, στις 2:53:25 πέφτουν πάνω του οι αστυνομικοί».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL