Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.1°C24.7°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
22.5°C24.6°C
4 BF 48%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
22 °C
21.6°C23.0°C
3 BF 62%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C22.1°C
2 BF 70%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
24 °C
23.9°C23.9°C
2 BF 46%
Παραλλαγή Όμικρον / Πολύ πιο μεταδοτική - Τι προβληματίζει τους επιστήμονες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Παραλλαγή Όμικρον / Πολύ πιο μεταδοτική - Τι προβληματίζει τους επιστήμονες

Κορωνοϊός
πηγή pixabay

«Τα δεδομένα αποδεικνύουν αυτό που φοβόμασταν, ότι δηλαδή το νέο στέλεχος είναι πολύ πιο ικανό στο να διαφεύγει της προσοχής των αντισωμάτων που ήδη έχουμε χτίσει είτε από εμβολιασμό είτε από φυσική νόσηση. Τα αντισώματα είναι 40 φορές λιγότερο αποτελεσματικά». 

Αυτό τόνισε ο διδάκτωρ Μοριακής Βιολογίας στο πανεπιστήμιο του Τορόντο Ιωάννης Πρασσάς παρουσιάζοντας στον ΣΚΑΪ τα πρώτα εργαστηριακά δεδομένα για την παραλλαγή Όμικρον από τη Νότια Αφρική, τα οποία δημοσιεύτηκαν πριν από λίγες ώρες.

Όπως εξήγησε, η ανοσία δεν είναι ένα πράγμα. «Είναι όπως η εθνική άμυνα» σημείωσε. «Έχουμε την αεροπορία που είναι τα αντισώματα, το πεζικό και το ναυτικό, όπως είναι η αναμνηστική β’ άμυνα και τα Τ λεμφοκύτταρα» συμπλήρωσε. 

Σύμφωνα με τον Ιω. Πρασσά, αυτή τη στιγμή κανένα στέλεχος, μεταξύ των οποίων και το Όμικρον, δεν μπορεί να σβήσει με τη μία και τις τρεις γραμμές άμυνας. «Αυτό που ξέρουμε είναι ότι το συγκεκριμένο στέλεχος είναι πολύ πιο αποτελεσματικό στο να σπάει την αεροπορική γραμμή άμυνας που είναι υπεύθυνη στο να μη μολυνθούμε καν από τον ιό. Άρα, αυτό το στέλεχος είναι πολύ πιο μεταδοτικό. Αυτό που είναι πολύ ενθαρρυντικό είναι ότι οι άλλες δύο γραμμές άμυνας δείχνουν να κρατάνε πολύ γερά, που σημαίνει ότι η προστασία έναντι σε βαριά νόσηση δείχνει να κρατάει πολύ ψηλά ακόμα και απέναντι στην Όμικρον», τόνισε. 

Ο διδάκτωρ Μοριακής Βιολογίας πρόσθεσε ότι από τα νέα δεδομένα προκύπτει ότι ασθενείς, οι οποίοι έχουν νοσήσει μια φορά κι έχουν κάνει τη διπλή δόση του εμβολίου, έχουν πολύ σημαντική ενίσχυση των αντισωμάτων τους σε σημείο που ούτε και η Όμικρον μπορεί να σπάσει την προστασία από μόλυνση. Μάλιστα, εκτίμησε ότι είναι πολύ πιθανό αυτή η τριπλή έκθεση στο αντιγόνο που δείχνει να ενισχύει τόσο πολύ την άμυνά του οργανισμού  να ισχύει και με την τριπλή εμβολιαστική δόση.    

«Το κουδουνάκι χτυπάει πάλι πολύ έντονα για όσους είναι ανεμβολίαστοι» συνέχισε ο Ιω. Πρασσάς παρά το γεγονός ότι η Όμικρον δεν δείχνει βαριές νοσήσεις. «Θα πρέπει να το δούμε προσεκτικά γιατί είναι πολύ πιθανό οι συγκεκριμένοι πληθυσμοί να είναι μαζικά εκτεθειμένοι στον ιό προηγουμένως και αυτό απλά να αποδεικνύει αυτό που ξέραμε, ότι η πρώτη έκθεση στον ιό είναι και η πιο επικίνδυνη. Γι’ αυτό θα πρέπει να τρέξουν γρήγορα να εμβολιαστούν γιατί ο χρόνος για αυτούς “καίει”. Οι υπόλοιποι θα πρέπει να κάνουμε την τρίτη δόση, να ενισχύσουμε την άμυνά μας και να περιμένουμε εκ του ασφαλούς όσο πιο έτοιμοι γίνεται σε περίπτωση που έρθει η Όμικρον», επισήμανε ο διδάκτωρ Μοριακής Βιολογίας.  

Σε ό,τι αφορά την εξέλιξη του ιού που θεωρείται ότι δίνει πιο ήπιες νοσήσεις, ο ίδιος εμφανίστηκε πολύ επιφυλακτικός υποστηρίζοντας ότι είναι κάτι αβάσιμο. «Αν ισχύσει εν τέλει ότι η παραλλαγή προκαλεί λιγότερο βαριές νοσήσεις, θα είναι απλά συγκυριακό θέμα», ανέφερε.  

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι με τα νέα δεδομένα γίνεται ακόμα πιο σίγουρο ότι η Όμικρον μάλλον θα επικρατήσει παντού μέσα στους επόμενους 2-3 μήνες

Ερωτηθείς αν μπορούμε να μιλάμε για σταδιακή εξασθένηση του ιού, ο Ιω. Πρασσάς είπε ότι πρέπει να τη δούμε σε μεγάλους χρόνους. «Ο συγκεκριμένος ιός μεταδίδεται κατά βάση προσυμπτωματικά ή ασυμπτωματικά. Δεν τον ενδιαφέρει τι θα γίνει ο ασθενής αφού θα έχει προλάβει να τον μεταδώσει. Υπό αυτή την έννοια δεν υπάρχει μεγάλη πίεση εξέλιξης ώστε αυτός ο ιός να γίνει πιο ήπιος. Αν τύχει να γίνει, θα είναι απλά μια πολύ ευτυχής συγκυρία», επισήμανε. 

Πολύ πιθανόν αποτελεσματικά τα εμβόλια και στην Όμικρον

Σε ό,τι αφορά τα εμβόλια, ο ίδιος είπε ότι αν και είχαν σχεδιαστεί για το αρχικό στέλεχος της Γουχάν, είναι πάρα πολύ αποτελεσματικά κι έναντι στη Δέλτα και είναι πάρα πολύ πιθανό να είναι πολύ αποτελεσματικά έναντι βαριάς νόσησης και για την Όμικρον. «Αν δούμε ότι η μείωση της αποτελεσματικότητας είναι σημαντική, μέσα σε 4-6 μήνες θα έχουμε νέα εμβόλια», πρόσθεσε. 

Στο πλαίσιο αυτό κατέστησε σαφή την ανάγκη να εμβολιαστούν, πρωτίστως οι ηλικιωμένοι τονίζοντας ότι «κάθε εμβολιασμός ενός ηλικιωμένου αντιστοιχεί σε εκατοντάδες εμβολιασμούς μη ηλικιωμένων, καθώς κατά βάση οι ηλικιωμένοι καταλήγουν στη ΜΕΘ».  

Τέλος, αναφερθείς σε ενδεχόμενες παρενέργειες των εμβολίων, είπε ότι είναι εξαιρετικά ελάχιστες και έχουν καταγραφεί. «Το επιχείρημα ότι θα περιμένω λίγο ακόμη δεν έχει κανένα νόημα. Όταν φτάνεις τα 7 δισ. εμβολιασμούς, δεν υπάρχει κάτι που να σου έχει ξεφύγει», κατέληξε. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL