Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.2°C25.1°C
1 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.6°C23.6°C
1 BF 62%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
18.0°C18.0°C
1 BF 40%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.2°C25.2°C
3 BF 35%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.9°C20.9°C
0 BF 49%
Αναστασία Σπηλιοπούλου / Κοινή δράση για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αναστασία Σπηλιοπούλου / Κοινή δράση για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού

Αναστασία Σπηλιοπούλου
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Η επίσκεψη του Πάπα είναι πολύ σημαντική και ιδιαίτερα στη δεδομένη στιγμή, γιατί αναδεικνύει ένα θέμα που δεν είναι τόσο πολύ στα φώτα της δημοσιότητας ή που δεν θέλουν να αναδείξουν οι περισσότεροι, αλλά που πραγματικά υπάρχει και απασχολεί πάρα πολλούς ανθρώπους και με πολλούς τρόπους» τόνισε στην ΑΥΓΗ η Αναστασία Σπηλιοπούλου, υπεύθυνη προγραμμάτων της Κάριτας Ελλάς, που ξεκίνησε να δραστηριοποιείται στις κοινωνικές δράσεις της γνωστής και μεγάλης καθολικής οργάνωσης μέσα στην οικονομική κρίση την περίοδο της προηγούμενης επίσκεψης του Πάπα, το 2016.

«Το μεταναστευτικό υπάρχει και θα υπάρχει σε διεθνές επίπεδο και δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, γιατί είναι ένα παγκόσμιο θέμα, που εξαρτάται όχι μόνο από τις οικονομικές και κοινωνικές καταστάσεις, αλλά και από την κλιματική αλλαγή. Η μετανάστευση υπήρχε από πάντα και θα συνεχίσει να υπάρχει και θα γίνεται ίσως πιο έντονη. Θα πρέπει να επανεξετάσουμε την κατάσταση ως χώρα αλλά και ως Ευρώπη.

Πρέπει να σταθούμε στους πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν μεγάλες ανάγκες. Η Κάριτας Ελλάς, εκτός των άλλων, έχει αναπτύξει δράσεις σε ελληνικά νησιά, με αιχμή τις υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής υποστήριξης στη Λέσβο και τη Χίο, και άλλες πρωτοβουλίες στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη που αφορούν την πρόσβαση σε στέγαση διαμέσου του προγράμματος ‘Εστία’ και της πρόσβασης στην ένταξη διαμέσου του προγράμματος ‘Helios’. Στεκόμαστε δίπλα στους ανθρώπους χωρίς την παραμικρή διάκριση.

Σαν Κάριτας Ελλάς συνυπογράψαμε το κείμενο των 36 συλλόγων και οργανώσεων γιατί θεωρούμε ότι αναδεικνύονται ορισμένα σημαντικά θέματα για τους ανθρώπους που εξυπηρετούμε όσο και για τον τοπικό πληθυσμό και τον Ευρωπαίο πολίτη. Πρέπει να υπάρχει μια κοινή δράση όλων μας για να αντιμετωπίσουμε την τεράστια πρόκληση του μεταναστευτικού και όχι μόνο των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων. Θεωρούμε όμως σημαντικό να αναδεικνύονται τα θέματα.

Η επίσκεψη του Πάπα, που έχει στην καρδιά του τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, αποτελεί μια καλή αφορμή για να ανοίξει ένας διάλογος, να αναδειχθεί το πρόβλημα για να βρεθούν εφικτές λύσεις. Εμείς ζητάμε να αντιμετωπιστούν τα θέματα και να υπάρξουν λύσεις στα προβλήματα των ανθρώπων. Οι στείρες αντιπαραθέσεις δεν βοηθάνε κανέναν.  Έχουμε ανάγκη τον διάλογο και μια διαδικασία συνεργασίας για να λύσουμε θέματα με διαφορετικές μεθόδους».

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL