Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.6°C18.7°C
1 BF 65%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.3°C16.7°C
2 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
13.7°C16.6°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.4°C16.8°C
2 BF 72%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.9°C14.5°C
2 BF 71%
Κορωνοϊός / Πέντε ημέρες στη λίστα αναμονής για τη ΜΕΘ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κορωνοϊός / Πέντε ημέρες στη λίστα αναμονής για τη ΜΕΘ

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

Η υποβάθμιση της σημασίας της εισαγωγής διασωληνωμένου ασθενούς σε ΜΕΘ που έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαψεύδεται καθημερινά τόσο από έρευνες όσο και από την ίδια την εμπειρία. Χαρακτηριστική περίπτωση, αυτή του μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας Κοσμά. Ο ιερέας, ο οποίος στο παρελθόν έχει τοποθετηθεί κατά του εμβολίου, νόσησε σοβαρά από κορωνοϊό και ήταν ανάγκη να εισαχθεί άμεσα σε ΜΕΘ. Η κινητοποίηση που έγινε ήταν μεγάλη και σωστά μερίμνησαν οι αρχές για να βρεθεί μια κλίνη, καθώς το σύστημα Υγείας πρέπει να φροντίζει όλους τους πολίτες, χωρίς διακρίσεις.

Ωστόσο, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, ο μητροπολίτης μεταφέρθηκε διασωληνωμένος στη ΜΕΘ του «Ευαγγελισμού» την ώρα που στο Νοσοκομείο Αγρινίου υπάρχει 50χρονος ασθενής στη λίστα αναμονής για πέντε ημέρες! Είναι διασωληνωμένος σε απλό κρεβάτι κλινικής, εμβολιασμένος, έχοντας σοβαρά υποκείμενα νοσήματα.

Παράλληλα, όπως αναφέρει ο Μιχάλης Γιαννάκος, πάνω από 120 διασωληνωμένοι ασθενείς με κορωνοϊό βρίσκονται εκτός ΜΕΘ σύμφωνα με τα στοιχεία του ίδιου του υπουργείου Υγείας. Μάλιστα, δεν νοσηλεύονται σε Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας, όπως ισχυρίζονται, αλλά οι περισσότεροι εξ αυτών σε απλούς θαλάμους κλινικών κορωνοϊού μαζί με ασθενείς με άλλα νοσήματα. Επίσης, οι ηλικιωμένοι διασωληνωμένοι ασθενείς δεν μεταφέρονται ποτέ.

Ο Μιχάλης Γιαννάκος αναφέρει ότι δεν υπάρχουν κενές ΜΕΘ όχι μόνο για τον συγκεκριμένο 50χρονο, αλλά και για δεκάδες άλλους, ειδικά ηλικιωμένους. «Έχουμε πει, μπορεί να υπάρχουν λίγα διαθέσιμα κρεβάτια, δεν διατίθενται όμως για όλους και με σειρά προτεραιότητας. Φυσικά γιατί δεν φθάνουν» επισημαίνει, προσθέτοντας ότι «ο μητροπολίτης, κοντά στα 80 του έτη -του ευχόμαστε περαστικά ολόψυχα-, ανεμβολίαστος και πολέμιος του εμβολίου και του κορωνοϊού, μπήκε στο νοσοκομείο το μεσημέρι της Τετάρτης και το ίδιο βράδυ βρήκε ΜΕΘ, και μάλιστα από τις πιο οργανωμένες. Πού τέτοια τύχη οι άλλοι διασωληνωμένοι ασθενείς που βρίσκονται εκτός ΜΕΘ!».

Ψάχνοντας τις λέξεις

Την εικόνα στα νοσοκομεία μεταφέρει η εντατικολόγος Χριστίνα Κυδώνα. Μέσω ανάρτησης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης περιγράφει την εφημερία στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης. «Πώς να περιγράψεις αυτό που αισθάνεσαι όταν βγαίνεις από το νοσοκομείο μετά από 26 ώρες εφημερίας, όταν πέρασες μια επίπονη μέρα και μια δραματική νύχτα, όπου έπρεπε να ανακοινώσεις τον θάνατο δύο διασωληνωμένων εκτός Εντατικής μέσα στα μαύρα μεσάνυχτα, που σηκώνεις το τηλέφωνο και λες με σιγανή φωνή ‘πρέπει να σας ενημερώσω...’ κι ακούς σιωπή και μετά φωνές και κλάματα και μετά ‘τι έγινε, γιατρέ; Μια χαρά ήταν ο άνθρωπος’. Πώς να απαντήσεις σε αυτό το ‘μια χαρά ήταν ο άνθρωπος’ όταν σου τον έχουν φέρει με 60% κορεσμό οξυγόνου» αναφέρει, μεταξύ άλλων, στη συγκλονιστική ανάρτηση η Χριστίνα Κυδώνα.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL