Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
16.8°C19.1°C
3 BF 86%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
12.5°C17.7°C
2 BF 86%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.0°C
1 BF 89%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
20 °C
17.7°C20.2°C
4 BF 73%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.9°C16.2°C
0 BF 100%
Κυβέρνηση Μητσοτάκη / Καταργεί τη συνταγογράφηση από ιδιώτες γιατρούς σε ανασφάλιστους
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κυβέρνηση Μητσοτάκη / Καταργεί τη συνταγογράφηση από ιδιώτες γιατρούς σε ανασφάλιστους

ΦΑΡΜΑΚΑ
EUROKINISSI

Μόνον στα Δημόσια νοσοκομεία και τις υπόλοιπες δομές Δημόσιες δομές του τομέα Υγείας  θα μπορούν από 1 Ιανουαρίου να λαμβάνουν οι ανασφάλιστοι πολίτες συνταγές για φάρμακα, θεραπευτικές και διαγνωστικές πράξεις, αφού με τροπολογία του υπουργείου Υγείας καταργήθηκε σχετική ρύθμιση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ του Μαρτίου 2019, που προέβλεπε συνταγογράφηση και από σε ιδιώτες γιατρούς.

Με τροπολογία του Θάνου Πλεύρη που ψηφίστηκε στο νομοσχέδιο για την Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας, πλέον οι ανασφάλιστοι πολίτες δεν θα μπορούν να συνταγογραφούν τα φάρμακά τους και τις διαγνωστικές τους εξετάσεις σε ιδιώτες γιατρούς, παρά μόνο σε δημόσιες δομές, δηλαδή σε νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας κ.λ.π.

Όπως προβλέπει η τροπολογία του υπουργείου Υγείας για την υγειονομική κάλυψη των ανασφάλιστων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, πλέον «δικαίωμα να συνταγογραφούν φάρμακα, θεραπευτικές πράξεις και διαγνωστικές εξετάσεις στους ανασφάλιστους και τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες έχουν οι ιατροί των νοσοκομείων του Εθνικού Συστήματος Υγείας και των δημοσίων δομών παροχής υπηρεσιών πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας.

Με την τροπολογία καταργείται από την 1η Ιανουαρίου 2022, η  διάταξη του νόμου 4368/16 της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με την οποία δικαίωμα χορήγησης συνταγής είχαν και πιστοποιημένοι από τον ΕΟΠΥΥ ιδιώτες γιατροί. Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, η κατάργηση της διάταξης, κρίθηκε αναγκαία για τη συγκράτηση της δαπάνης του ελληνικού Δημοσίου, που προκαλείται από τη συνταγογράφηση φαρμάκων, θεραπευτικών πράξεων και διαγνωστικών εξετάσεων σε ανασφάλιστους πολίτες.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε νομοθετήσει το 2016 την πλήρη ιατροφαρμακευτική κάλυψη των ανασφάλιστων, ο αριθμός των οποίων είχε εκτοξευτεί τα μνημονιακά χρόνια 2011-2015. Τον Μάρτιο του 2019, με νέα βελτιωτική ρύθμιση η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, επέτρεψε τη συνταγογράφηση από όλους τους πιστοποιημένους στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης γιατρούς. 

Νίκος Φίλης: Τώρα εμποδίζουν και την φαρμακευτική κάλυψη των ανασφάλιστων!

Σφοδρή ήταν η αντίδραση του Νίκου Φίλη, τομεάρχη Παιδείας και βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ο οποίος μιλά για εμπόδια της κυβέρνησης και στην φαρμακευτική κάλυψη των ανασφάλιστων. Καθώς ο υπουργός Υγείας τους «στέλνει ξανά στα υπερφορτωμένα νοσοκομεία, στερώντας τους στην ουσία την καθολική περίθαλψη! Στην κορύφωση ενός κύματος κορωνοϊού, γνωρίζοντας ότι πολλοί θα το αποφύγουν!».

Ο Νίκος Φίλης επισημαίνει ότι υψώνεται ένα σοβαρό ή και ανυπέρβλητο εμπόδιο σε μια πολύ μεγάλη κατηγορία συμπολιτών μας, «την πιο αδύναμη, την πιο ευάλωτη». Τονίζει ότι «στέλνουν τους ανασφάλιστους για να γράψουν τα φάρμακά τους, να συνωστίζονται στους διαδρόμους των νοσοκομείων εν μέσω πανδημίας! Πόσο πιο τραγική μπορεί να γίνει η υγειονομική διαχείριση από αυτή την κυβέρνηση; Κι αυτό την ίδια μέρα που ο πρωθυπουργός ανακάλυψε περιχαρής ότι «δεν υπάρχει μελέτη που να δείχνει μεγαλύτερη θνησιμότητα εκτός ΜΕΘ» και επέβαλε το πρόστιμο του 100άρικου!».

Ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, καταλογίζει παραλογισμό, αναλγησία στην κυβέρνηση Μητσοτάκη αλλά και σύμπλευση με τα συμφέροντα της φαρμακοβιομηχανίας, καθώς το 2019 οι φαρμακοβιομηχανίες είχαν αντιδράσει έντονα στη ρύθμιση του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς έβλεπαν τις επιστροφές τους προς το κράτος να αυξάνονται και τα κέρδη τους να μειώνονται.

Αναλυτικά η δήλωσή του:

Με τροπολογία που κατέθεσε χτες ο υπουργός Υγείας και ψήφισε η Νέα Δημοκρατία, καταργείται η δυνατότητα συνταγογράφησης για τους ανασφάλιστους συμπολίτες μας από πιστοποιημένους ιδιώτες γιατρούς, υψώνοντας σοβαρό ή και ανυπέρβλητο εμπόδιο σε μια πολύ μεγάλη κατηγορία συμπολιτών μας. Την πιο αδύναμη, την πιο ευάλωτη. Στέλνουν τους ανασφάλιστους για να γράψουν τα φάρμακά τους, να συνωστίζονται στους διαδρόμους των νοσοκομείων εν μέσω πανδημίας! Πόσο πιο τραγική μπορεί να γίνει η υγειονομική διαχείριση από αυτή την κυβέρνηση; Κι αυτό την ίδια μέρα που ο πρωθυπουργός ανακάλυψε περιχαρής ότι «δεν υπάρχει μελέτη που να δείχνει μεγαλύτερη θνησιμότητα εκτός ΜΕΘ» και επέβαλε το πρόστιμο του 100άρικου!

Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε νομοθετήσει το 2016 την πλήρη ιατροφαρμακευτική κάλυψη των ανασφάλιστων, ο αριθμός των οποίων είχε εκτοξευτεί το 2011-2015 λόγω των μνημονίων: απολύσεις, ανεργία 30%, κλείσιμο χιλιάδων μικρών επιχειρήσεων. Είχαν φτάσει τότε οι ανασφάλιστοι τα δυο εκατομμύρια, αφού τα άμεσα οικονομικά «θύματα» των μνημονίων είχαν συμπαρασύρει και πολλαπλασιάσει τα μέλη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων που είχαν μείνει χωρίς φάρμακα: ανήλικοι, έγκυες, άτομα με αναπηρία, οι τοξικοεξαρτημένοι, οι άστεγοι και άλλοι πολλοί, ανάμεσά τους και οι πρόσφυγες.

Το Μάρτιο 2019, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ (παρά τις αντιδράσεις των φαρμακοβιομηχάνων, που έβλεπαν έτσι τις επιστροφές τους προς το κράτος να αυξάνονται και τα κέρδη τους να μειώνονται) βελτίωσε τη ρύθμιση, επιτρέποντας τη συνταγογράφηση φαρμάκων, θεραπευτικών πράξεων και διαγνωστικών εξετάσεων για τους ανασφάλιστους και τις λοιπές ευάλωτες ομάδες, από όλους τους πιστοποιημένους στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης γιατρούς. Λογικό: ό,τι ακριβώς ισχύει για τους ασφαλισμένους. Αλλά από σήμερα ο υπουργός Υγείας τους στέλνει ξανά στα υπερφορτωμένα νοσοκομεία, στερώντας τους στην ουσία την καθολική περίθαλψη! Στην κορύφωση ενός κύματος κορονοϊού, γνωρίζοντας ότι πολλοί θα το αποφύγουν!

Παραλογισμός, αναλγησία αλλά και σύμπλευση με τα συμφέροντα της φαρμακοβιομηχανίας.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL