Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.4°C22.8°C
3 BF 48%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
15.2°C20.2°C
2 BF 56%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
13.0°C15.4°C
4 BF 87%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.6°C
2 BF 55%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.9°C15.7°C
0 BF 77%
Κυβέρνηση Μητσοτάκη / Το μεγάλο κόλπο για την παράδοση του e-ΕΦΚΑ σε ιδιώτες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κυβέρνηση Μητσοτάκη / Το μεγάλο κόλπο για την παράδοση του e-ΕΦΚΑ σε ιδιώτες

Μητσοτακης Χατζηδάκης
(ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ /EUROKINISSI)

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη μετά την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, προχωρά στην πλήρη ιδιωτικοποίηση του μεγαλύτερου δημόσιου κοινωνικο-ασφαλιστικού οργανισμού της χώρας

Τα πέντε σημεία που προβλέπει το νέο σχέδιο νόμου που προωθεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη δια του υπουργού Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη, παρουσιάζει ο εργατολόγος Διονύσης Τεμπονέρας.

Με ανάρτησή του στο Facebook, εξηγεί ότι οι προβλέψεις του σχεδίου νόμου οδηγούν σε πλήρη ιδιωτικοποίηση του μεγαλύτερου δημόσιου ασφαλιστικού οργανισμού της χώρας και μάλιστα λίγο διάστημα μετά την παράδοση της μεγαλύτερης δημόσιας επιχείρησης της χώρας, της ΔΕΗ, σε ιδιώτες.

Όπως αναφέρει ο Διονύσης Τεμπονέρας το νέο σχέδιο νόμου προβλέπει τα εξής:

1.Επιλογή golden boys  από τον ιδιωτικό τομέα, για την στελέχωση του e-ΕΦΚΑ, με υπέρογκες αμοιβές, εκτός ενιαίου μισθολογίου και εκτός ΑΣΕΠ.

2.Απόσχιση τμημάτων και διευθύνσεων του e-ΕΦΚΑ και παραχώρηση τους, σε ιδιωτικές εταιρίες(τμήμα μηχανογράφησης, πληροφορικής κλπ).

3.Το νέο οργανόγραμμα του e-ΕΦΚΑ, θα ανατεθεί να σχηματιστεί από  ιδιώτες managers

4. Έρχεται fast track διαδικασία απευθείας αναθέσεων για τις προμήθειες και τις δαπάνες  του φορέα, για υλικοτεχνικές υποδομές.

5.Συστήνεται Eταιρία Ειδικού Σκοπού για την αξιοποίηση των ακινήτων του e-ΕΦΚΑ, με στόχο την πώληση περιουσιακών στοιχείων (κτίρια κλπ).

Τα αποτελέσματα αυτών των επιλογών, τα ζήσαμε στην Ολυμπιακή, στον ΟΣΕ, στον ΟΤΕ, τώρα στη ΔΕΗ κλπ.

«Η απαξίωση δια του τεμαχισμού-ακρωτηριασμού, είναι μια παλιά γνώριμη μέθοδος ιδιωτικοποίησης του κράτους, στην οποία προσφεύγουν συχνά, οι οπαδοί του νεοφιλελευθερισμού» αναφέρει ο Διονύσης Τεμπονέρας επισημαίνοντας ότι η μεγάλη διαφορά είναι ότι πλέον ιδιωτικοποιείται ο στενός πυρήνας των αρμοδιοτήτων του κράτους, αρμοδιοτήτων όπως είναι η δικαιοσύνη, η είσπραξη των φόρων, η αστυνομία κλπ.

«Το Σύνταγμα της χώρας (που αν δεν κάνω λάθος είναι σε ισχύ) ορίζει ρητά, στο άρθρο 22 παρ. 5 ότι: «Το Κράτος μεριμνά για την κοινωνική ασφάλιση των εργαζομένων, όπως νόμος ορίζει», καταλήγει στην ανάρτησή του.

Μ. Ξενογιαννακοπούλου: Πρωτοφανής αντικοινωνική και αντισυνταγματική κίνηση

Να σημειωθεί ότι όπως επεσήμανε η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου με ανακοίνωσή της την Τρίτη, ο ΣΥΡΙΖΑ θα βρίσκεται απέναντι στα εν λόγω κυβερνητικά σχέδια υπογραμμίζοντας ότι «θα συνεχίσουμε στο πλευρό των εργαζομένων, των ασφαλισμένων και συνταξιούχων να αγωνιζόμαστε για την κατοχύρωση ενός ισχυρού, σύγχρονου και αποτελεσματικού δημόσιου διανεμητικού συστήματος κοινωνικής ασφάλισης».

Η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ, υπογραμμίζει πως πρόκειται για πρωτοφανή αντικοινωνική και αντισυνταγματική κίνηση, η οποία είναι ταυτόχρονα ατελέσφορη, καθώς δεν αντιμετωπίζει τα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ΕΦΚΑ.  

«Ο Υπουργός Εργασίας δεν αισθάνεται την ανάγκη να απολογηθεί στους συνταξιούχους  και τους ασφαλισμένους γιατί επί δύο χρόνια διακυβέρνησης της ΝΔ δεν έγιναν προσλήψεις στον ΕΦΚΑ και καθυστερεί η αναβάθμιση του πληροφοριακού συστήματος του φορέα».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL