Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.7°C25.1°C
4 BF 45%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.4°C19.6°C
4 BF 42%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.9°C
4 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.9°C22.2°C
4 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
21.9°C22.3°C
3 BF 26%
Κορωνοϊός / Στο βαθύ κόκκινο η Ελλάδα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κορωνοϊός / Στο βαθύ κόκκινο η Ελλάδα

ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ

Δεν θεωρώ ότι η πανδημία έχει ξεφύγει» δήλωνε στις 3 Νοεμβρίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο Mega. Μία προσέγγιση που δεν συμβάδιζε με τα τότε επιδημιολογικά στοιχεία, ενώ αν συνυπολογιστεί η πορεία της πανδημίας, έκτοτε επίσης η κατάσταση έχει ξεφύγει για τα καλά.

Η ζοφερή εικόνα αποτυπώνεται με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο στον δείκτη των θανάτων, ειδικά αν συγκριθεί με τις χώρες του λεγόμενου δυτικού πολιτισμού. Η Ελλάδα στον κυλιόμενο επταήμερο μέσο όρο απωλειών ανά εκατομμύριο κατοίκους, σύμφωνα με το Our World in Data, έχει την αρνητική πρωτιά με 8,51. Ακολουθεί η Αυστρία, η οποία μπήκε σε καθολικό lockdown, με 5,21. Το Βέλγιο καταγράφει 3,28 θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκους και οι Ηνωμένες Πολιτείες 3,05. Από εκεί και πέρα οι υπόλοιπες χώρες βρίσκονται κάτω από το 3.

Στον νέο αναθεωρημένο χάρτη του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) με τον αριθμό των νέων κρουσμάτων τις τελευταίες 14 ημέρες ανά 100.000 πληθυσμού, η Ελλάδα βρίσκεται στο βαθύ κόκκινο -με εξαίρεση τα Δωδεκάνησα και τις Κυκλάδες (κόκκινο)-, ενώ στο κόκκινο είναι σχεδόν όλη η Ευρώπη.

Ο συγκεκριμένος χάρτης δεν καταγράφει τους θανάτους ή τις σοβαρές νοσηλείες, ούτε και τα επίπεδα εμβολιασμού, αλλά μόνο τον αριθμό των νέων κρουσμάτων τις τελευταίες 14 ημέρες ανά 100.000 πληθυσμού.

Απελπισία στα νοσοκομεία

Την ίδια ώρα, η κατάσταση στο ΕΣΥ δεν βελτιώνεται. Αντιθέτως, χειροτερεύει μέρα με τη μέρα. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών με κορωνοϊό ξεπερνάει κατά πολύ τις διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ Covid. Επομένως, επιβεβαιώνεται ότι δεκάδες ασθενείς βρίσκονται εκτός Εντατικής, όσο κι αν επιχειρήθηκε αρχικά να διαψευστεί και στη συνέχεια να υποβαθμιστεί. Ωστόσο, περίπου το 80% των θανάτων αφορά ασθενείς που διασωληνώθηκαν όπως-όπως σε απλές κλίνες. Συνεπώς, αυτή η κατάσταση δεν είναι τόσο «ψευδοπρόβλημα», όπως τη χαρακτήρισε ο Μπάμπης Παπαδημητρίου.

Στη Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος μετέφερε τη δραματική κατάσταση. «Δύο χρόνια τώρα είχαμε το περιθώριο και τα εφόδια, όπως είναι τα εμβόλια, η εμπειρία στη διαχείριση της πανδημίας και τον μακρύ χρόνο επίσης να οργανώσουμε το σύστημα προκειμένου να είναι καλύτερη η αντιμετώπιση και να χάνονται λιγότερες ανθρώπινες ζωές. Αυτό δυστυχώς δεν το πράξαμε» ανέφερε και τόνισε ότι σήμερα τα νοσοκομεία είναι σε χειρότερη λειτουργική κατάσταση απ’ ό,τι ήταν τον περασμένο χειμώνα, καθώς λειτουργούν μόνο 620 κλίνες ΜΕΘ Covid, από 973 που λειτουργούσαν τον περασμένο Απρίλιο σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας. Παράλληλα, τα νοσοκομεία δεν έχουν επάρκεια σε οξυγόνο, δεν έχουν μηχανήματα High Flow, με αποτέλεσμα να υπάρχουν προβλήματα και λίστες αναμονής σε ασθενείς.

Επιπλέον, πίεση στο σύστημα Υγείας ασκείται εξαιτίας των αναστολών 7.000 υγειονομικών που δεν εμβολιάστηκαν και των 2.000 εργαζομένων που συνταξιοδοτήθηκαν. «Το προσωπικό αυτό δεν αποπληρώθηκε. Σήμερα φοράνε τη στολή υψηλής προστασίας και τη βγάζουν σε οκτώ ώρες, δεν προλαβαίνουν να πάνε ούτε τουαλέτα, χωρίς ρεπό, χωρίς άδειες, έχουν περικοπεί για τρίτη φορά με συνεχείς μετακινήσεις από τμήμα σε τμήμα. Λιποθυμούν στην κυριολεξία και λύση δεν βρίσκουν» υπογράμμισε ο Μ. Γιαννάκος ζητώντας από την κυβέρνηση να στελεχώσει το σύστημα.

Εκτός πραγματικότητας ο Πλεύρης

Απαντώντας στην κριτική που ασκεί στην κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, ο Θάνος Πλεύρης ισχυρίστηκε ότι το ΕΣΥ εν μέσω πανδημίας έχει ενισχυθεί και ότι το υπουργείο έχει προβεί σε επίταξη υπηρεσιών γιατρών όπου κρίθηκε απαραίτητο. Ωστόσο, όπως τονίζουν οι ομοσπονδίες των υγειονομικών, η επιστράτευση που έχει κάνει η κυβέρνηση με μερικές δεκάδες υγειονομικούς δεν λύνει το πρόβλημα και απαιτείται επίταξη μεγάλων ιδιωτικών κλινικών.

Ο υπουργός Υγείας καλεί τον Αλέξη Τσίπρα να δει τη στελέχωση των νοσοκομείων στη Θεσσαλία, χωρίς όμως να απαντάει γιατί, αφού αυξήθηκε -κατά τα λεγόμενά του- το προσωπικό, δεκάδες διασωληνωμένοι ασθενείς νοσηλεύονται εκτός ΜΕΘ σε Βόλο και Λάρισα.

Τέλος, ο Θάνος Πλεύρης κατηγορεί την αξιωματική αντιπολίτευση ότι επιθυμεί να καταρρεύσει το ΕΣΥ για μικροπολιτικά οφέλη, κάνοντας λόγο για «εμφανή» και «προκλητική» στάση.

Στο μικροσκόπιο οι ταξιδιώτες από Νότια Αφρική

Ραγδαίες εξελίξεις έφερε η εμφάνιση της νέας αφρικανικής μετάλλαξης της Μποτσουάνα. Η επιτροπή εμπειρογνωμόνων πραγματοποίησε χθες έκτακτη συνεδρίαση και ζήτησε πολύ αυστηρό υγειονομικό πρωτόκολλο για τους ταξιδιώτες από χώρες της Νότιας Αφρικής που έρχονται στην Ελλάδα. Οι ταξιδιώτες από τη Νότια Αφρική, το Λεσότο, την Μποτσουάνα, τη Ζιμπάμπουε, τη Ναμίμπια και το Εσουατίνι θα μπορούν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα μόνο για σοβαρούς λόγους και εφόσον έχουν εξασφαλίσει ειδική άδεια. Θα πρέπει να είναι εμβολιασμένοι και να έχουν τριπλό αρνητικό τεστ PCR, ένα πριν ταξιδέψουν, ένα μόλις φτάσουν και τρίτο μετά από δεκαήμερη καραντίνα.

Νωρίτερα ο Θάνος Πλεύρης, σε συνομιλία που είχε με κοινοβουλευτικούς συντάκτες, τόνισε ότι η Ελλάδα θα υιοθετήσει σκληρή γραμμή στις ταξιδιωτικές οδηγίες, αλλά θα πρέπει πρώτα οι επιστήμονες να έχουν καθαρή εικόνα.

Δεκαπλάσια ταχύτητα μετάδοσης

Γράφημα στα social media από συντάκτη των Financial Times παρουσιάζει το μέγεθος της ταχύτητας μετάδοσης του νέου στελέχους. Σύμφωνα με αυτό, η μεταδοτικότητά του είναι δέκα φορές μεγαλύτερη της Δέλτα.

ΓΙΑΤΡΟΙ

ΣΥΡΙΖΑ: Με υπογραφή Μητσοτάκη το έγκλημα στο ΕΣΥ

Τελευταίο επεισόδιο στην κατάρρευση του κυβερνητικού success story είναι το εξώδικο των 36 γιατρών, που στην ουσία επιβεβαιώνουν τις εδώ και καιρό επισημάνσεις του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ότι τη νοσηλεία ασθενών με κορωνοϊό αναλαμβάνουν μη εξειδικευμένοι στην απαιτούμενη φροντίδα γιατροί άλλων ειδικοτήτων

 

Ανυπεράσπιστους και στο έλεος του τέταρτου φονικού κύματος του κορωνοϊού αφήνει η κυβέρνηση τους πολίτες, όπως αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία σε ανακοίνωσή του. Αφορμή στάθηκε το δημοσίευμα της εφημερίδας Δημοκρατία για το εξώδικο 36 γιατρών του Νοσοκομείου «Παπανικολάου» στη Θεσσαλονίκη προς τη διοίκηση, που αποκαλύπτουν την απίστευτη απόφαση να αναλαμβάνουν τη νοσηλεία ασθενών με κορωνοϊό γιατροί άλλων ειδικοτήτων.

Σύμφωνα με την Κουμουνδούρου, η κατάρρευση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και οι μαρτυρίες των ανθρώπων του δείχνουν ότι η τραγωδία που ζει η χώρα μας για τέταρτη συνεχή φορά έχουν την υπογραφή του Κυριάκου Μητσοτάκη. Μάλιστα, τελευταίο επεισόδιο στην κατάρρευση του κυβερνητικού success story είναι το εξώδικο των 36 γιατρών, που στην ουσία επιβεβαιώνουν τις εδώ και καιρό επισημάνσεις του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ότι τη νοσηλεία ασθενών με κορωνοϊό αναλαμβάνουν μη εξειδικευμένοι στην απαιτούμενη φροντίδα γιατροί άλλων ειδικοτήτων. Λόγω έλλειψης ειδικοτήτων, η διοίκηση του Νοσοκομείου ορίζει υπεύθυνους παρακολούθησης ασθενών με Covid χειρουργούς και οφθαλμιάτρους!

Η αξιωματική αντιπολίτευση επισημαίνει ότι το «Παπανικολάου», δυστυχώς, δεν είναι η εξαίρεση. «Αλλά αυτά συμβαίνουν όταν τα βολεμένα κυβερνητικά στελέχη και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης αντιμετωπίζουν την ενίσχυση του ΕΣΥ ως πολυτέλεια. Αρνούνται να εφαρμόσουν ένα σχέδιο αξιοποίησης όλων των δομών Υγείας της χώρας (δημόσιων, ιδιωτικών, στρατιωτικών), αρνούνται να θεσμοθετήσουν ένα σοβαρό πλαίσιο κινήτρων για τη στελέχωση του ΕΣΥ και εξαντλούν τον 'τσαμπουκά' τους στην επιστράτευση μερικών δεκάδων ελευθεροεπαγγελματιών γιατρών, στην πλειονότητά τους χωρίς επαρκή νοσοκομειακή πείρα». Καταλήγοντας, ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζει τον πρωθυπουργό «ανάλγητο», καθώς δεν συγκινείται από την εικόνα κατάρρευσης του ΕΣΥ.

Διασωληνωμένοι στο πάρκινγκ για να θορυβηθεί η κυβέρνηση;

«Θα θρηνήσουμε πολλά θύματα μέχρι τα Χριστούγεννα» προειδοποίησε για άλλη μια φορά ο διευθυντής ΜΕΘ του Νοσοκομείου «Παπανικολάου» στη Θεσσαλονίκη Νίκος Καπραβέλος.

«Η πανδημία έχει ξεφύγει» σημείωσε μιλώντας στο Open και επανέλαβε ότι είναι λάθος η στρατηγική της κυβέρνησης, που δεν επέβαλε υποχρεωτικότητα στον εμβολιασμό. «Δεν μπορεί η κυβέρνηση να πατάει σε δύο άλογα. Δεν μπορεί να επιλέγει μια στρατηγική που λέει 'θα επιτρέψω την έξαρση της πανδημίας' και από την άλλη μεριά να μην παίρνει μέτρα δρακόντεια να περιορίσει την έξαρση της πανδημίας. Θα χρεωθεί πολλούς θανάτους».

Ο διευθυντής ΜΕΘ του «Παπανικολάου» εξέφρασε την αγωνία του για την εξέλιξη του τέταρτου κύματος της πανδημίας. «Θα δούμε ασθενείς διασωληνωμένους στο πάρκινγκ του νοσοκομείου για να θορυβηθεί η κυβέρνηση;» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Ν. Καπραβέλος υπογράμμισε την ανάγκη να ληφθούν αυστηρά μέτρα που θα αφορούν τόσο τους εμβολιασμένους όσο και τους ανεμβολίαστους, ενώ ζήτησε να αλλάξει το πρωτόκολλο 50%+1 στα σχολεία.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL