Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
15.6°C18.8°C
2 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
15 °C
13.0°C16.0°C
3 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.2°C17.1°C
2 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.5°C19.1°C
2 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.9°C15.7°C
0 BF 62%
Κορωνοϊός / Ενεργό το σενάριο του lockdown - Ποιος δείκτης θα το καθορίσει
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κορωνοϊός / Ενεργό το σενάριο του lockdown - Ποιος δείκτης θα το καθορίσει

ΝΙΚΟΣ ΤΖΑΝΑΚΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΙΑΣ

Δυσοίωνες παραμένουν οι προβλέψεις για την πορεία της πανδημίας τουλάχιστον μέχρι τα Χριστούγεννα στη χώρα. Οι επιστήμονες παρακολουθούν με αγωνία τα μοντέλα εστιάζοντας κυρίως στα νούμερα των διασωληνώσεων, των ημερήσιων εισαγωγών και των αριθμό των θυμάτων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Με τις φωνές των στελεχών της κυβέρνησης να επαναλαμβάνουν σε όλους τους τόνους ότι δεν τίθεται θέμα lockdown, οι επιστήμονες εμφανίζονται να έχουν διαφορετική άποψη, αναφορικά με νέα περιοριστικά μέτρα που πιθανόν να χρειαστεί να μπουν σε εφαρμογή.

«Το lockdown είναι πάντα στο πίσω μέρος του κεφαλιού μας», παραδέχθηκε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης συμπληρώνοντας ωστόσο ότι μέχρι η κατάσταση να φτάσει στο «απροχώρητο» υπάρχουν πολλά άλλα μέτρα που μπορούν να εφαρμοστούν και βέβαια πρέπει να τηρηθούν όσα ήδη ισχύουν.

Ορίζοντας το τι σημαίνει το «απροχώρητο» ο καθηγητής εξήγησε ότι τώρα οι εισαγωγές ανέρχονται στις 440 την ημέρα αν φτάσου από 550 θα χρειαστούν ρηξικέλευθες αποφάσεις. Ο Ν. Τζανάκης υπογράμμισε με νόημα ότι με 600 και 700 νέες νοσηλείες, τα νούμερα των διασωληνωμένων θα είναι δύσκολα διαχειρίσιμα.

Ο ίδιος επισήμανε ότι «είναι πολύ υψηλό το επιδημιολογικό φορτίο, το οποίο θα δώσει σίγουρα νεκρούς και διασωληνωμένους, και περιέγραψε ότι «κάθε χίλια κρούσματα επιπλέον πρέπει να περιμένουμε 10 νεκρούς επιπλέον και 40 – 50 διασωληνωμένους επιπλέον.» Οι εκτιμήσεις του δίνουν 75-95 νεκρούς την ημέρα για τις επόμενες 3 εβδομάδες σχεδόν μέχρι τις 25 Δεκεμβρίου έτσι στο σύνολο οι νεκροί θα αγγίξουν τους 1.500 έως 1.800 από κορωνοϊό στη χώρα μας έως τα Χριστούγεννα.

Πάντως ο καθηγητής είπε πως σε αυτή τη φάση «διανύουμε το ευμενές σενάριο» κι ευχήθηκε «να μην έχουμε τριψήφια νούμερα στους νεκρούς για πολλές μέρες».

Τέλος, ο καθηγητής Πνευμονολογίας, παρατήρησε με καυστικό ύφος ότι «παρά το υψηλότατο τίμημα των θανάτων η κοινωνία μας το ανέχεται, και ο κόσμος δεν εμβολιάζεται».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL