Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.2°C25.8°C
2 BF 33%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.4°C26.8°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.0°C24.8°C
2 BF 49%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.0°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.0°C24.9°C
2 BF 33%
Μυτιλήνη / Η Δικαιοσύνη αργεί χρόνια για το πογκρόμ της πλατείας Σαπφούς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μυτιλήνη / Η Δικαιοσύνη αργεί χρόνια για το πογκρόμ της πλατείας Σαπφούς

Μυτιλήνη

Τρία χρόνια συμπληρώνονται αυτόν τον μήνα από την ώρα που η Ασφάλεια διαβίβασε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Μυτιλήνης τη δικογραφία με τους 26 ταυτοποιηθέντες για το ρατσιστικό πογκρόμ της πλατείας Σαπφούς στη Μυτιλήνη. Οι εν λόγω 26 είναι εκείνοι που η Ασφάλεια Μυτιλήνης ταυτοποίησε, μετά από μήνες, πως είτε συμμετείχαν ενεργά είτε είχαν παρακινήσει και οργανώσει το πογκρόμ εναντίον των οικογενειών προσφύγων από το Αφγανιστάν που βρίσκονταν στην πλατεία Σαπφούς στις 22 Απριλίου 2018.

Τρία χρόνια και η υπόθεση ακόμα δεν έχει προχωρήσει. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές της ΑΥΓΗΣ της Κυριακής, δεν έχει γίνει εξατομίκευση ακόμα του κατηγορητηρίου, ενώ μέχρι και την προηγούμενη εβδομάδα δεν έχει κληθεί για απολογία κανένας από τους 26 ταυτοποιηθέντες. Η μόνη όχληση που είχαν μέχρι στιγμής οι 26 είναι ότι κατέθεσαν ως ύποπτοι στην αστυνομία στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης. Ο κίνδυνος πλέον για τα πλημμελήματα είναι να παραγραφούν μέσα στα επόμενα δύο χρόνια εάν δεν προχωρήσει άμεσα η κύρια ανάκριση.

«Έχει δημιουργηθεί ένα κλίμα ατιμωρησίας στο νησί. Ακούμε συχνά ότι είναι περιορισμένο το προσωπικό της Εισαγγελίας ή του γραφείου του ανακριτή αλλά είναι φοβερό πως όταν πρόκειται για δικογραφίες κατά μεταναστών ή κατά αλληλέγγυων προχωράνε πολύ γρηγορότερα και δίνεται μεγάλη δημοσιότητα με συνεντεύξεις Τύπου από την αστυνομία σε σχέση με αυτές τις υποθέσεις» επισημαίνει στην ΑΥΓΗ της Κυριακής η Έλλη Κριωνά - Σαράντη, δικηγόρος της HIAS, η οποία είχε εκπροσωπήσει θύματα του ρατσιστικού πογκρόμ της πλατείας Σαπφούς που βρέθηκαν κατηγορούμενοι.

Μυτιλήνη

Συνέλαβαν τα θύματα, άφησαν τους δράστες

Γιατί σε αυτή την υπόθεση είχαμε και το εξής παράδοξο, τα θύματα να συλληφθούν και να έχει γίνει ήδη η δίκη τους, ενώ η αστυνομική και ποινική εξέλιξη για τους δράστες της ρατσιστικής επίθεσης να χρειάζεται μήνες και χρόνια.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Στις 22 Απριλίου του 2018 ομάδες με ακροδεξιά στοιχεία περικυκλώνουν και προχωρούν εν μέσω ρατσιστικών κραυγών και απειλών σε επιθέσεις εναντίον ομάδας περίπου 200 προσφύγων που διαμαρτύρονταν στην πλατεία Σαπφούς για ανεπαρκή ιατρική περίθαλψη στη Μόρια μετά τον πρόσφατο θάνατο Αφγανού αιτούντα άσυλο. Η περικύκλωση κράτησε σχεδόν μια νύχτα και τα ξημερώματα σε αστυνομική επιχείρηση προσήχθησαν 120 από τα περικυκλωμένα θύματα, εκ των οποίων 12 παιδιά, καθώς και δύο Έλληνες αλληλέγγυοι και κανένας εκ των επιτιθέμενων!

Στις 23 Απριλίου, δηλαδή την επομένη, ασκήθηκε ποινική δίωξη κατά των προσαχθέντων με της κατηγορίες της στάσης από κοινού, αντίστασης κατά της αρχής και παράνομης κατάληψης δημοσίου κτήματος.

Τον Νοέμβριο του 2018 η αστυνομία ανακοινώνει ότι σχημάτισε δικογραφία εις βάρος 26 ατόμων, η οποία περιελάμβανε αδικήματα πλημμεληματικού αλλά και κακουργηματικού χαρακτήρα: τα αδικήματα της αντίστασης, της στάσης, της διατάραξης κοινής ειρήνης, της επικίνδυνης σωματικής βλάβης τετελεσμένης και σε απόπειρα, της απόπειρας πρόκλησης βαριάς σωματικής βλάβης, της πρόκλησης διακεκριμένων περιπτώσεων φθοράς, του εμπρησμού, καθώς και της παράνομης κατοχής και χρήσης όπλων, κροτίδων και βεγγαλικών, αλλά και τριών για ηθική αυτουργία. Πρέπει να σημειωθεί ότι στη ρατσιστική επίθεση κατά των αιτούντων άσυλο στην πλατεία Σαπφούς εκείνη τη νύχτα δεν συμμετείχαν μόνο 26 άτομα αλλά σημαντικά περισσότεροι. Μάλιστα οι ανταποκρίσεις έκαναν λόγο για δεκάδες άτομα τα οποία συμμετείχαν στις πολύωρες επιθέσεις που κράτησαν από το απόγευμα της 22ας Απριλίου μέχρι τα ξημερώματα της 23ης Απριλίου 2018, με άλλους να φεύγουν, άλλους να έρχονται.

Η ποινική δίωξη κατά των 26 ταυτοποιηθέντων τελικά ασκήθηκε τον Φεβρουάριο του 2019, με τον εισαγγελέα να προσθέτει την επιβαρυντική περίσταση του ρατσιστικού κινήτρου και να παραπέμπει την υπόθεση σε κύρια ανάκριση. Έκτοτε τα πράγματα, σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, παραμένουν στάσιμα, χωρίς καμία εξέλιξη.

Μυτιλήνη

Ευτυχώς, αθωώθηκαν τα θύματα

Η εξέλιξη η οποία υπήρξε είναι ότι τον Μάιο του 2019 έγινε η δίκη των 108 θυμάτων και δύο Ελλήνων αλληλέγγυων για παράνομη κατάληψη δημόσιου κτήματος, στάση από κοινού και αντίσταση κατά της αρχής. Τα παιδιά που είχαν επίσης προσαχθεί τα ξημερώματα της 23ης Απριλίου 2018 δεν δικάστηκαν. Στη δίκη αυτή και οι 110 αθωώθηκαν πανηγυρικά για τα πλημμελήματα από το Πλημμελειοδικείο της Μυτιλήνης.

Ο ακροδεξιός πυρήνας συνεχίζει τη δράση του

Ταυτόχρονα, αυτό που συνεχίζεται είναι και η δράση ορισμένων εκ των 26 της δικογραφίας. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα γνωστού επιχειρηματία, ο οποίος έχει υπάρξει και στο Δ.Σ. του Εμπορικού Συλλόγου και είναι πια εκλεγμένο μέλος της κοινότητας Μυτιλήνης με την παράταξη των Ελεύθερων Πολιτών, ο οποίος περιλαμβάνεται στους 26, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές. Ο συγκεκριμένος, πριν έναν χρόνο, τον Οκτώβριο του 2020, είχε χτυπήσει μια νεαρή περαστική γυναίκα που τον κατέγραψε στο κινητό της να βάφει με σπρέι στα μεταλλικά πάνελ που καλύπτουν το εργοτάξιο της ΔΕΥΑΛ στην πλατεία Κυπρίων Πατριωτών συνθήματα και σταυρούς πάνω στο σύνθημα ΤΣΑΚΙΣΤΕ ΤΟΥΣ ΝΑΖΙ. Για το περιστατικό το θύμα τον μήνυσε και αυτός μήνυσε το θύμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε εκδώσει μάλιστα σχετική ανακοίνωση καλώντας τη Ν.Δ. να απαντήσει αν ο συγκεκριμένος δράστης ήταν και παραμένει μέλος της, όπως ο ίδιος φέρεται να υποστήριζε.

Όμως δεν είναι καν ο μόνος της παράταξης των Ελεύθερων Πολιτών που το όνομά του βρίσκεται στη δικογραφία των 26, ούτε ο μόνος που η δράση του έχει απασχολήσει τις αρχές και μετά την πλατεία Σαπφούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μια μικρή ομάδα από τους 26 έχει απασχολήσει την αστυνομία και στη συνέχεια και εμφανίζονται και σε άλλες μετέπειτα δικογραφίες, όπως, για παράδειγμα, την επίθεση σε Ιταλούς αλληλέγγυους τον Φεβρουάριο του 2020.

Μυτιλήνη

Ο ανθός της Ακροδεξιάς στους 26

Άλλωστε, ήδη από τον Νοέμβριο του 2018, όταν και διαβιβάστηκε από την αστυνομία στον εισαγγελέα η δικογραφία, είχε αποκαλυφθεί το προφίλ των 26 ταυτοποιημένων. Ανάμεσα σε αυτούς υπήρχαν, σύμφωνα με πληροφορίες, ένας υπαξιωματικός του στρατού, πέντε γνωστά και ιδρυτικά μέλη της Πατριωτικής Κίνησης Μυτιλήνης, που εμπλέκονταν και σε άλλες υποθέσεις απειλών ή επεισοδίων ήδη από τότε, στελέχη της Χρυσής Αυγής, τα οποία επίσης είχαν τότε βρει πολιτική στέγη στην Πατριωτική Κίνηση Μυτιλήνης, και "συνδεσμίτες" ποδοσφαιρικών ομάδων.

Μάλιστα στους κατηγορουμένους για ηθική αυτουργία συγκαταλέγεται, κατά τις ίδιες πηγές, και ο πρωτεργάτης της Πατριωτικής Κίνησης Μυτιλήνης, ο οποίος το 2018 φέρεται να υποστήριζε και τη συγκρότηση δημοτικής παράταξης νεοδημοκράτη υποψηφίου στη Μυτιλήνη.

Στη δικογραφία των 26 εμφανιζόταν και ο υπαξιωματικός ΕΠΟΠ ο οποίος είχε πρωταγωνιστήσει, κατά άλλες πηγές, και σε επεισόδιο κατά προσφύγων τον Νοέμβριο του 2017, αλλά ήταν και ένας από αυτούς που έχουν συμμετάσχει στις διαδικτυακές απειλές και τη συκοφάντηση του δημοσιογράφου του ΑΠΕ Στρατή Μπαλάσκα, υπόθεση για την οποία είχαν γίνει συλλήψεις και μηνύσεις.

Ανάμεσα στους "γνωστούς" της δικογραφίας ήταν, σύμφωνα με πηγές, και ένας εκ των πρωταγωνιστών των επεισοδίων κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα στο νησί της Λέσβου για το περιφερειακό συνέδριο τον Μάιο του 2018. Ο ίδιος είχε επιτεθεί και σε δημοσιογράφο του τοπικού Τύπου, τον Θρ. Αβραάμ.

Αξιοσημείωτη ήταν και η παρουσία των "συνδεσμιτών" ποδοσφαιρικών ομάδων -πλην του ΠΑΟΚ- αλλά και πολύ νεαρών ατόμων -τότε, το 2018- ανάμεσα στους 26 ταυτοποιημένους της δικογραφίας.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL