Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.5°C22.4°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.9°C20.3°C
3 BF 48%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C20.4°C
2 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.8°C
5 BF 55%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.4°C19.6°C
1 BF 42%
Κορωνοϊός Εγκυμοσύνη / Γιατί οι έγκυοι πρέπει να εμβολιαστούν - Τι λένε οι επιστήμονες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κορωνοϊός Εγκυμοσύνη / Γιατί οι έγκυοι πρέπει να εμβολιαστούν - Τι λένε οι επιστήμονες

έγκυος εγκυμοσύνη
(pixabay.com)

Την αναγκαιότητα για εμβολιασμό όλων των εγκύων, αλλά και εκείνων που θηλάζουν υπογράμμισαν η καθηγήτρια επιδημιολογίας Αθηνά Λίνου και η διευθύντρια της Γ’ Μαιευτικής Κλινικής του Αττικού Νοσοκομείου Σοφία Καλανταρίδου. Οι δύο ειδικοί επιστήμονες,  μιλώντας στο MEGA, επιχείρησαν να ξεκαθαρίσουν το τοπίο καθώς υπάρχει μεγάλη σύγχυση την ώρα που πληθαίνουν τα περιστατικά εγκύων να διασωληνώνονται ενώ πριν από μερικές ημέρες μία 38χρονη πέθανε.

«Μια ανεμβολίαστη έγκυος αν νοσήσει, υπάρχει μεγαλύτερος από 3 φορές κίνδυνος να έχει σοβαρά προβλήματα τόσο η ίδια, όσο και το μωρό» υπογράμμισε χαρακτηριστικά η Αθηνά Λινού. Τόνισε δε ότι η σύσταση από τον αμερικάνικο ΕΟΔΥ  είναι να εμβολιάζονται όλες οι έγκυοι ανεξαρτήτου εβδομάδας εγκυμοσύνης.

Τόσο η ίδια όσο και η Σ. Καλανταρίδου σημείωσαν ότι η απροθυμία πολλών γυναικών να εμβολιαστούν οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην κακή πληροφόρηση των ιατρών γύρω από το ζήτημα του εμβολιασμού και της εγκυμοσύνης και ειδικά ορισμένων γυναικολόγων. Ανέφεραν ακόμη ότι στη σύγχυση συμβάλλει και το έγγραφο στα εμβολιαστικά κέντρα για αντενδείξεις και προφυλάξεις σε ό,τι αφορά το εμβόλιο, το οποίο δημιουργήθηκε στην έναρξη της πανδημίας  και δεν περιλαμβάνει τις εγκύους ή τις γυναίκες που θέλουν να αποκτήσουν παιδί.

Η Α. Λινού τόνισε πως όλοι οι γιατροί θα έπρεπε να λαμβάνουν συνεχή ενημέρωση σχετικά με τον κορωνοϊό και να επικαιροποιούν τις γνώσεις τους καθώς προκύπτουν καινούρια δεδομένα εβδομαδιαία. Πρόσθεσε δε ότι θα έπρεπε ο ΕΟΔΥ να αλλάζει σε τακτά διαστήματα τις οδηγίες του.

Όπως τόνισε η Σοφία Καλανταρίου, σύμφωνα με έρευνα στην οποία συμμετείχε και το νοσοκομείο «Αττικόν» γίνεται ξεκάθαρο πως πολύ ισχυρούς επιβαρυντικούς παράγοντες για σοβαρή νόσηση αποτελούν για τις εγκύους η μεγαλύτερη ηλικία, ο αυξημένος δείκτης μάζας σώματος και το τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης.

Αντίθετα, όπως σημείωσε, σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει σε διάφορες χώρες, δεν προκύπτει από κανένα στοιχείο αύξηση της πιθανότητας των αυτόματων αποβολών σε εγκύους που έχουν εμβολιαστεί. Παράλληλα, παρατηρήθηκε μια νόσος στον πλακούντα σε γυναίκες που νοσούν από κορωνοϊό, εξαιτίας της οποίας μπορεί να μεταδοθεί η ασθένεια στο μωρό.

«Όσες κοπέλες νοσηλεύσαμε με βαριά συμπτώματα κορωνοϊού στην εγκυμοσύνη, όλες μας είπαν το ίδιο πράγμα. Ότι πρόσεχαν πάρα πολύ. Είναι ένα μήνυμα ότι το να προσέχεις πάρα πολύ σε έναν τόσο μεταδοτικό ιό, δυστυχώς δεν είναι αποτελεσματικό. Αποτελεσματικός είναι ο εμβολιασμός» υπογράμμισε η διευθύντρια της της Γ’ κλινικής του Αττικού νοσοκομείου.
 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL