Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.5°C17.0°C
2 BF 73%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
11.0°C16.5°C
1 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.0°C14.9°C
2 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
15 °C
13.8°C16.0°C
5 BF 79%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.9°C12.3°C
1 BF 83%
Κορωνοϊός / Μαύρη παρακαταθήκη σε κρούσματα, θανάτους και νοσηλείες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κορωνοϊός / Μαύρη παρακαταθήκη σε κρούσματα, θανάτους και νοσηλείες

ΜΕΘ
Eurokinissi

Δραματική κληρονομιά αφήνει ο Οκτώβριος στο πεδίο της πανδημίας, καθώς είναι ένας από τους χειρότερους μήνες, με πολύ υψηλά επιδημιολογικά δεδομένα. Σε απόλυτο αριθμό κρουσμάτων είναι ο δεύτερος χειρότερος μήνας, πίσω μόνο από τον περασμένο Αύγουστο. Μάλιστα, το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος μήνας μετράει τα περισσότερα κρούσματα αναδεικνύει το γεγονός ότι ο τουρισμός άνοιξε χωρίς κανένα σχέδιο από την κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, ο Οκτώβριος συνολικά είχε 86.403 κρούσματα, περισσότερα δηλαδή από κάθε άλλο μήνα, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που βρίσκονταν στην καρδιά των μεγάλων εξάρσεων της πανδημίας σε δεύτερο και τρίτο κύμα. Ενδεικτικό είναι ότι το Σάββατο 30 Οκτωβρίου είχαμε και νέο αρνητικό ρεκόρ μολύνσεων (4.696) έως τότε, το οποίο κρατούσε από τις 24 Αυγούστου, όταν είχαν εντοπιστεί 4.608 λοιμώξεις.

Παράλληλα, από το σύνολο των κρουσμάτων Οκτωβρίου, τα 22.685 αφορούν παιδιά 0-17 ετών, που μεταφράζεται σε 26,3%. Αποτυπώνονται, επομένως, οι συνέπειες από την έλλειψη μέτρων κατά της διασποράς του ιού στα σχολεία.

Ο νέος Γολγοθάς που ανεβαίνει η χώρα φαίνεται και στη σύγκριση με τον Σεπτέμβριο, οπότε διαγνώστηκαν 67.803 μολύνσεις, δηλαδή είχαμε άνοδο της τάξεως του 27,5%.

Νοσοκομεία στο κόκκινο

Τα κρούσματα πάντως είναι η μία όψη του νομίσματος της πανδημίας, καθώς οι υπόλοιποι επιδημιολογικοί δείκτες συμπληρώνουν το παζλ της κατάστασης στην οποία βρισκόμαστε.

Ο Οκτώβριος ξεκίνησε με 329 διασωληνωμένους και μας άφησε με 421, άνοδο 92 ασθενών σε μόλις έναν μήνα, κάτι που μεταφράζεται σε αύξηση κατά 29%. Μια λογική εξέλιξη αν συνυπολογιστεί η διαφορά Σεπτεμβρίου - Οκτωβρίου στις εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία της επικράτειας. Τον Οκτώβριο αυτός ο αριθμός σκαρφάλωσε στους 6.631 από 6.033. Ακόμα πιο διαφωτιστικός για την τάση των ροών στις εισαγωγές είναι ο μέσος όρος της τελευταίας εβδομάδας κάθε μήνα. Το τελευταίο επταήμερο του Σεπτεμβρίου είχαμε 177,4 εισαγωγές την ημέρα, ενώ στο αντίστοιχο διάστημα του επόμενου μήνα αυτές ανέβηκαν στις 272,9.

ΠΙΝΑΚΑΣ

Έρχεται ακόμα πιο μαύρος Νοέμβριος

Ο τραγικός απολογισμός των θανάτων του Οκτωβρίου σταμάτησε στις 1.110 απώλειες, παρουσιάζοντας μείωση σε σχέση με τον Σεπτέμβριο, όταν κατέληξαν 1.137 συμπολίτες μας. Ωστόσο, η μικρότερη καταγραφή δεν αφήνει περιθώρια εφησυχασμού. Αφενός λόγω του μεγάλου αριθμού απωλειών, αφετέρου για το γεγονός ότι αυτό εξηγείται λόγω των κρουσμάτων Σεπτεμβρίου. Συνεπώς, αναμένεται σημαντική άνοδος των θανάτων τον Νοέμβριο...

Η ανοδική καμπύλη των κρουσμάτων επαναφέρει μνήμες των προηγούμενων δραματικών κυμάτων στη χώρα. Χαρακτηριστικά, παρόμοια απότομη άνοδο είχαμε τον Οκτώβριο του 2020, λίγο πριν ξεσπάσει το δεύτερο κύμα. Επίσης, ανάλογη αυξητική τάση είδαμε τον Μάρτιο με το τρίτο κύμα. Ωστόσο, σήμερα υπάρχει μια σημαντική διαφορά. Τα φετινά κρούσματα του Οκτωβρίου είναι υπερτετραπλάσια από τα περσινά και περίπου 14.000 περισσότερα από τον Μάρτιο. Μ’ αυτό το δεδομένο, η ιστορία όχι μόνο επαναλαμβάνεται σαν τραγωδία, αλλά γίνεται και με χειρότερους όρους, προμηνύοντας έναν εφιαλτικό Νοέμβριο.

Επαληθεύτηκαν οι φόβοι

Η προδιαγεγραμμένη αρνητική εξέλιξη της πανδημίας δυστυχώς επιβεβαιώθηκε με τον χειρότερο τρόπο στη χθεσινή ανακοίνωση του ΕΟΔΥ. Ο πήχης του αρνητικού ρεκόρ κρουσμάτων ανέβηκε στα 5.449, ενώ πραγματοποιήθηκαν μόλις 82.593 τεστ, διαμορφώνοντας τη θετικότητα στο 6,6%!

Οι διασωληνωμένοι αυξήθηκαν εκ νέου στους 430, εκ των οποίων το 84,65% παραμένει ανεμβολίαστο ή μερικώς εμβολιασμένο. Τέλος, ακόμα 52 συμπολίτες μας κατέληξαν, ανεβάζοντας τον τραγικό απολογισμό της πανδημίας στους 15.990 νεκρούς...

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL