Live τώρα    
28°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
28 °C
26.0°C29.8°C
3 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
27 °C
25.2°C27.5°C
3 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
29 °C
27.0°C33.2°C
2 BF 46%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
27 °C
24.9°C27.7°C
3 BF 54%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
27 °C
26.7°C26.7°C
3 BF 52%
Κορωνοϊός / Οι αριθμοί που τρομάζουν την κυβέρνηση και φέρνουν νέα μέτρα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κορωνοϊός / Οι αριθμοί που τρομάζουν την κυβέρνηση και φέρνουν νέα μέτρα

Άκης Σκέρτσος, Σωτήρης Τσιόδρας και Κυριάκος Μητσοτάκης
(ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ)

Με την πλάτη στον τοίχο βρίσκεται η κυβέρνηση Μητσοτάκη μετά το νέο θλιβερό ρεκόρ στην πανδημία κορωνοϊού καθώς επιβεβαιώθηκαν οι εκτιμήσεις των ειδικών, με αποτέλεσμα τα κρούσματα - εξαιτίας και της κυβερνητικής αδράνειας - να ξεπεράσουν για πρώτη φορά τα 5.000, φτάνοντας τα 5.449. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, προγραμματίζεται νέα σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη την Τρίτη όπου θα εξεταστούν όλα τα νέα μέτρα.

Ωστόσο τα κρούσματα κορωνοϊού το μοναδικό στοιχείο που προβληματίζει και κάνει την κυβέρνηση να τρέχει εκ των υστέρων να φέρει νέα μέτρα. Συγκεκριμένα, ο δείκτης θετικότητας τη Δευτέρα εκτινάχθηκε στο 6,6%, δηλαδή δύο φορές πάνω από το όριο συναγερμού που κυμαίνεται γύρω στο 3%. Και αυτό γιατί έγιναν μόλις 82.593 τεστ (6.090 μοριακά και 76.503 rapid), όταν ο μέσος όρος της προηγούμενης εβδομάδας ήταν γύρω στα 19.000 τεστ.

Οι 52 νεκροί του τελευταίου 24ωρο ήρθαν να προστεθούν στην εκατόμβη θυμάτων του Οκτωβρίου και του Σεπτεμβρίου. Συγκεκριμένα, μέσα σε μόλις δύο μήνες έχασαν τη ζωή τους 2.247 ασθενείς (1.110 τον Οκτώβριο και 1.137 τον Σεπτέμβριο), έναντι 1.017 που είχαν πεθάνει το αντίστοιχο δίμηνο του 2020.

Αναφορικά με τους διασωληνωμένους, η αύξηση συνεχίστηκε και έφτασαν τους 430, ο υψηλότερος αριθμός από τις 4 Ιουνίου (445 διασωληνωμένοι).

Τα δε κρούσματα έφτασαν τον Οκτώβριο τα 86.403, δηλαδή κατά μέσο περίπου 2.800 την ημέρα.

Τρέχουν για νέα μέτρα

Η αμηχανία στο Μέγαρο Μαξίμου είναι έκδηλη και σε αυτό το πλαίσιο διαρρέουν ότι στα σκαριά βρίσκονται νέα μέτρα. Άλλωστε το πρωί της Δευτέρας πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη με τη συμμετοχή του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη, της αναπληρώτριας υπουργού Μίνας Γκάγκα και των υπουργών Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη και Άκη Σκέρτσου. Στην τηλεδιάσκεψη έλαβαν επίσης μέρος οι περιφερειάρχες και εκπρόσωποί τους, καθώς και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου.

Ακολούθησε δεύτερη σύσκεψη, στο Μαξίμου, όπου εκτός από τους Γ. Γεραπετρίτη και Άκη Σκέρτσο, και τη συμμετοχή περιφερειαρχών και εκπροσώπων τους, καθώς και του προέδρου της ΚΕΔΕ, Δημήτρη Παπαστεργίου, κλήθηκε εκτάκτως και ο επικεφαλής της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων, Σωτήρης Τσιόδρας.

Στην κυβέρνηση κατόπιν εορτής αναφέρουν τα νέα μέτρα αποσκοπούν στην ενίσχυση των περιφερειακών νοσοκομείων, την τόνωση των ελέγχων για την τήρηση των μέτρων, καθώς και για την αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης.

Παράλληλα, στην πρωινή σύσκεψη, συζητήθηκε η θέσπιση περαιτέρω κινήτρων για την ένταξη γιατρών σε νοσοκομεία της περιφέρειας, δεδομένων των αυξημένων αναγκών που υπάρχουν, όπως και η δυνατότητα αναδιάταξης του ιατρικού προσωπικού που υπηρετεί σε Κέντρα Υγείας και εμβολιαστικά κέντρα. Επισημάνθηκε η σημασία της συμμετοχής της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην προσπάθεια να πειστούν οι πολίτες που διστάζουν να εμβολιαστούν, περιλαμβανομένης της δυνατότητας ενημέρωσης των πολιτών σε προσωπικό επίπεδο και σε περιβάλλον εμπιστοσύνης, μέσω εξατομικευμένων εκστρατειών ενημέρωσης. Επιπλέον, υπογραμμίστηκε η σημασία των ελέγχων, όχι μόνο όσον αφορά την είσοδο εμβολιασμένων πολιτών σε αμιγείς χώρους αλλά και για την επιβεβαίωση της ταυτοπροσωπίας.

Την ίδια στιγμή στην κυβέρνηση φαίνεται να εξετάζουν περαιτέρω μέτρα για τους ανεμβολίαστους, μεταξύ των οποίων καλύτερη ιχνηλάτηση, περισσότερα διαγνωστικά τεστ, αλλά και αποκλεισμός από περισσότερους χώρους.

Έτσι, έχουν πέσει στο τραπέζι τα εξής ενδεχόμενα:

  • Να μεγαλώσουν οι αποστάσεις στους μεικτούς χώρους, από 1,5 μέτρο στα 2 μέτρα
  • Μειωθεί ο αριθμός των ατόμων που θα κάθονται σε κάθε τραπέζι, από 10 άτομα σε 6.
  • Υποχρεωτικά τρία rapid test την εβδομάδα στους ανεμβολίαστους εργαζόμενους σε εστίαση και ψυχαγωγία, πάντα με δική τους επιβάρυνση
  • Διακοπή της μουσικής στους εξωτερικούς χώρους
  • Διαμόρφωση των εξωτερικών χώρων εστίασης χωρίς προστατευτικά πλαϊνά

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL