Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
20.0°C23.2°C
4 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
13.8°C15.9°C
3 BF 82%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
18 °C
17.7°C19.0°C
5 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.9°C22.8°C
6 BF 42%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
20 °C
18.4°C19.9°C
4 BF 40%
«Εσείς είστε το κράτος»
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

«Εσείς είστε το κράτος»

Το αυτοκίνητο στο Πέραμα που ενεπλάκη σε καταδίωξη
(EUROKINISSI/ΤΑΚΗΣ ΣΑΓΙΑΣ )

Σοβαρά ερωτήματα έχουν προκληθεί από το τελευταίο περιστατικό του θανάσιμου τραυματισμού δεκαοκτάχρονου Ρομά από αστυνομικούς της δύναμης ΔΙΑΣ, στο Πέραμα.

Μεμονωμένο περιστατικό ή το τελευταίο από σειρά αυθαιρεσιών και παραβιάσεων των νόμων ως αποτέλεσμα μιας αντίληψης που επικράτησε μετά την κυριαρχία του δόγματος "νόμος και τάξη" από την κυβέρνηση και την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη;

Να θυμηθούμε πως προετοιμαζόταν η κατάσταση που ζούμε σήμερα στη διάρκεια των ετών που η σημερινή κυβέρνηση ήταν αντιπολίτευση; Την παραπληροφόρηση για "ανομία" και "αναρχία". Την καθημερινή κινδυνολογία από κατευθυνόμενα κανάλια και πολιτικούς της συντηρητικής πλευράς, όλων των αποχρώσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Να θυμηθούμε τη στάση των κατευθυνόμενων συνδικαλιστών.

Να θυμηθούμε ότι οι μεγάλες επιτυχίες στην αντιμετώπιση του κοινού εγκλήματος υποβαθμίζονταν προκειμένου να αναδειχθούν προβλήματα των Εξαρχείων ή ανώδυνες ρίψεις προκηρύξεων.

Και τι επικράτησε μετά τις εκλογές; Σκλήρυνση της στάσης των αστυνομικών απέναντι στον πολίτη (κατόπιν εντολών, προφανώς). Επιστροφή τού "το κράτος είστε εσείς" προκειμένου να "λυθούν τα χέρια τους". Προτεραιότητα στο "πολιτικό έγκλημα", δηλαδή στις διαδηλώσεις, τις διαμαρτυρίες, τις καταλήψεις, με στόχο τις εργατικές διεκδικήσεις και τη νεολαία. Με αντίστοιχη μείωση της προσοχής στην αντιμετώπιση της βαριάς εγκληματικότητας.

Οργανώθηκαν ειδικές ομάδες αντιμετώπισης των διαδηλώσεων, ανακοινώθηκε αστυνομία των πανεπιστημίων (ευτυχώς έχει ανασταλεί η εφαρμογή), πρόσληψη 4.500 αστυνομικών, εκ των οποίων 1.500 για την Αθήνα. Δηλαδή, έγιναν πειραματισμοί εις βάρος της κανονικής αστυνομικής δύναμης και των αστυνομικών σχολών, αφού οι νέοι, ελλιπούς εκπαίδευσης προσληφθέντες αστυνομικοί έχουν νοοτροπία καταδρομέα του στρατού παρά αστυνομικού. Με αποτέλεσμα να αυξάνεται η ένταση με τον πολίτη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Από τα παραπάνω φαίνεται η αναπόφευκτη κατάληξη στο περιστατικό του Περάματος. 36 σφαίρες σε ύποπτους κλοπής αυτοκινήτου από κοντινή απόσταση και παρά τις εντολές του Κέντρου Επιχειρήσεων σημαίνει τουλάχιστον αδιαφορία για το νομικό πλαίσιο, αδιαφορία για τη ζωή του πολίτη, έλλειψη επαρκούς εκπαίδευσης, έλλειψη πειθαρχίας και ψευδείς αναφορές.

Σε ό,τι αφορά κάποιους καλοπροαίρετους που ζητούν "εκδημοκρατισμό" χωρίς να ξέρουν τι είναι αυτό και πόσες δεκαετίες παίρνει, τους πληροφορώ ότι οι σκληροί μηχανισμοί ελέγχονται πρώτα με σιδερένια πειθαρχία στους νόμους.

* Ο Ν. Τόσκας είναι πρώην υπουργός και υποστράτηγος ε.α.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL