Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.6°C16.5°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
11.1°C14.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
8.0°C14.4°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C14.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
5 °C
4.9°C11.8°C
0 BF 100%
Κορωνοϊός / Προελαύνει ο ιός αφήνοντας πίσω του εκατοντάδες νεκρούς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κορωνοϊός / Προελαύνει ο ιός αφήνοντας πίσω του εκατοντάδες νεκρούς

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΜΕΘ
ΤΣΑΚΑΛΙΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ / INTIME

Με τη χειρότερη επίδοση από τις 24 Αυγούστου, όταν είχαν καταγραφεί 4.608 κρούσματα κορωνοϊού, και της επιστροφής σε αριθμούς άνω των 4.000 μολύνσεων σφραγίζεται η επιδημιολογική άνοδος που παρατηρείται εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα και μας οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε ακόμη έναν δύσκολο χειμώνα.

Παράλληλα, η πίεση που ασκείται στο Εθνικό Σύστημα Υγείας αποτυπώνεται στην αύξηση των διασωληνωμένων κατά 26 ασθενείς σε μόλις ένα εικοσιτετράωρο, αλλά και στις νέες εισαγωγές, οι οποίες έφτασαν τις 261, παρουσιάζοντας άνοδο 19,18%.

Αμείλικτη η σύγκριση

Μάλιστα, αν συγκρίνουμε τους φετινούς δείκτες με τους περσινούς την ίδια εποχή, η έξαρση που έχουμε αυτή τη στιγμή ξεδιπλώνεται σε όλο της το φάσμα. Συγκεκριμένα, τον Οκτώβριο έχουμε ήδη 68.748 κρούσματα. Το 2020 είχαμε την ίδια περίοδο 13.042 μολύνσεις, δηλαδή 55.706 λιγότερες! Ο μέσος όρος Οκτωβρίου ήταν στα 501,62 κρούσματα, ενώ σήμερα έχουμε 2.644,15. Επίσης, το αρνητικό ρεκόρ ήταν οι 935 λοιμώξεις στις 24 Οκτωβρίου, το οποίο ήταν και συνολικά η χειρότερη καταγραφή έως τότε. Τον φετινό μήνα ακόμα και η πιο χαμηλή επίδοση -1.165 στις 3 Οκτωβρίου- είναι υψηλότερη από το περσινό ρεκόρ.

Παράλληλα, οι απώλειες ανθρώπινων ζωών είναι σήμερα σε τραγικά επίπεδα. Τη χρονική περίοδο 1-26 Οκτωβρίου 2020 είχαν χάσει τη ζωή τους από επιπλοκές του κορωνοϊού 190 συμπολίτες μας, κάτι που μεταφράζεται σε 7,31 θανάτους την ημέρα. Το ίδιο διάστημα φέτος έχουν καταλήξει 867 άτομα, με τον ημερήσιο μέσο όρο να είναι στο 33,35. Η χειρότερη επίδοση ήταν οι 15 θάνατοι, στις 22 Οκτωβρίου. Η «καλύτερη» φετινή ημέρα ήταν η 6η Οκτωβρίου, όταν η χώρα μέτρησε 21 απώλειες...

Τέλος, η πίεση στο σύστημα Υγείας τώρα είναι πολύ μεγαλύτερη από το 2020, καθώς οι ασθενείς που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι ακριβώς οι τετραπλάσιοι, 380 έναντι 95.

Επομένως, με τα δεδομένα να είναι σε ύφεση και τα επιδημιολογικά στοιχεία πολύ χειρότερα από πέρυσι, η επανάληψη των ίδιων λαθών προεξοφλεί ακόμα ένα δύσκολο κύμα. Εξάλλου, είναι νωπές ακόμα οι μνήμες από τις καταστροφικές συνέπειες του δεύτερου κύματος, το οποίο βλέπουμε παραπάνω ότι «πάτησε» σε πολύ ηπιότερες επιδημιολογικά συνθήκες.

Εφιαλτικές προβλέψεις

Με τα δεδομένα την παρούσα χρονική κατάσταση να κινούνται σε υψηλά επίπεδα, οι επιστήμονες κρούουν καμπανάκι για το άμεσο μέλλον. Σύμφωνα με τον καθηγητή Πνευμονολογίας Νίκο Τζανάκη, μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 3.000 συμπολίτες μας.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο Ν. Τζανάκης εξήγησε ότι κάθε 1.000 κρούσματα που ανεβαίνουμε καθημερινά θα μεταφράζεται σε άνοδο κατά μέσο όρο και 10 θανάτων. Με βάση δε τους αριθμούς κρουσμάτων και θανάτων που ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα, την υπόλοιπη εβδομάδα αναμένονται σημαντικά υψηλότερα δεδομένα. Μάλιστα, τόνισε ότι με τους τρέχοντες αριθμούς έως το τέλος του έτους θα έχουν χαθεί πάνω από 3.200 ζωές ακόμη.

Παράλληλα, ο καθηγητής Πνευμονολογίας υπογράμμισε την ανάγκη -ειδικά στις μεγάλες ηλικίες άνω των 80 ετών- να αλλάξει άμεσα η προσέγγιση του εμβολιαστικού προγράμματος. Ο Ν. Τζανάκης ανέφερε ότι είναι πολύ χαμηλό το ποσοστό εμβολιασμού στην πλέον ευπαθή ηλικιακή ομάδα, αυτή των 80 ετών και άνω: «Στις ηλικίες αυτές οι εμβολιασμένοι είναι γύρω στο 73%. Είναι τραγικό, πρέπει να τους βρούμε και να τους εμβολιάσουμε προσωπικά. Οι γιατροί να πάνε να τους βρουν».

Εμβόλιο
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)

Ανεπαίσθητη η άνοδος των εμβολιασμών

Tην τελευταία εβδομάδα κάτι κινείται και αυτό οφείλεται κυρίως στους εμβολιασμούς των ανηλίκων, ενώ πλήρως εμβολιασμένο είναι μόλις το 60,5% του γενικού πληθυσμού

 

Σχεδόν... ακλόνητα παραμένουν τα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης στη χώρα, σύμφωνα με όσα είπε χθες, στην ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους. Πλήρως εμβολιασμένο είναι μόλις το 60,5% του γενικού πληθυσμού, παρουσιάζοντας άνοδο μόνο μίας μονάδας την τελευταία εβδομάδα. Μάλιστα, στους ενήλικες είχαμε αύξηση μόλις 0,8% -φτάνοντας στο 69,8%-, στοιχείο που δείχνει ότι η πλειονότητα των εμβολιασμών αφορά ανήλικους. Αυτό γίνεται ακόμα πιο κατανοητό από τα ποσοστά πρώτης δόσης, καθώς για τους πολίτες άνω των 18 ετών είχαμε άνοδο μόλις 0,1%, ενώ στον γενικό πληθυσμό μίας ποσοστιαίας μονάδας, με τα άτομα που έχουν λάβει έστω μία δόση του εμβολίου να είναι στο 63%. Συνεπώς αυτό είναι και το ταβάνι της γραμμής άμυνας, πολύ μακριά από το επιθυμητό.

Σε όλους τους δείκτες υπολειπόμαστε από τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό μέσο όρο, κάτι που είναι λογικό από τη στιγμή που, στην καλύτερη περίπτωση, είμαστε στη 17η θέση στους ευρωπαϊκούς πίνακες εμβολιαστικής κάλυψης.

H αναμνηστική του Johnson & Johnson

Στις 5 Νοεμβρίου ανοίγει η πλατφόρμα για 2η δόση του εμβολίου Johnson & Johnson, όπως ανακοίνωσε ο Μάριος Θεμιστοκλέους. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι οι πολίτες να έχουν συμπληρώσει δύο μήνες από τη χορήγηση της πρώτης δόσης. Όπως εξήγησε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, όσοι έχουν εμβολιαστεί με μια δόση Johnson & Johnson θα μπορούν να κάνουν δεύτερη δόση με το ίδιο και με mRNA εμβόλια.

Παράλληλα, ανακοίνωσε μια αλλαγή στα ραντεβού, σημειώνοντας ότι δίπλα από το εμβολιαστικό κέντρο θα αναγράφεται το είδος του εμβολίου που διενεργείται. Αυτό θα γίνει από την Παρασκευή 29 Οκτωβρίου.

Εκρηκτικό κοκτέιλ γρίπης και Covid-19

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου ανέφερε ότι αυτό που θα κρίνει τη νοσηρότητα το επόμενο διάστημα είναι το ποσοστό εμβολιασμένων, η συμπεριφορά των πολιτών και οι καιρικές συνθήκες.

Αναφερόμενη στην κυκλοφορία του ιού της γρίπης και της Covid-19 είπε ότι αυξάνει τη θνητότητα κατά 20% η συν-λοίμωξη των δύο ιών, σύμφωνα με μελέτη από τη Μ. Βρετανία.

Σχετικά με τον αντιγριπικό εμβολιασμό, ανέφερε ότι μέχρι στιγμής έχουν γίνει πάνω από 1 εκατ. δόσεις. Αναφερόμενη στα μικρά ποσοστά εμβολιασμού με το εμβόλιο της γρίπης σε εγκύους, περίπου 5.000, σε παχύσαρκους, περίπου 4.000, και σε υγειονομικούς, περίπου 20.000, η Μ. Θεοδωρίδου επισήμανε ότι το μήνυμα του αυξημένου κινδύνου για ορισμένες ομάδες ευάλωτων ομάδων δεν πρέπει να έχει φτάσει.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL