Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
15.6°C18.0°C
3 BF 76%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.1°C14.4°C
2 BF 81%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
12.7°C14.8°C
3 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.2°C20.8°C
3 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.9°C12.4°C
0 BF 94%
Κορωνοϊός / Θα πληρώσει ακριβά τις εορταστικές κορωνοσυνάξεις η Θεσσαλονίκη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κορωνοϊός / Θα πληρώσει ακριβά τις εορταστικές κορωνοσυνάξεις η Θεσσαλονίκη

ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

Σε δεύτερη μαζική κορωνοσύναξη εξελίχθηκε η χθεσινή επίσημη δοξολογία για τον εορτασμό του πολιούχου της Θεσσαλονίκης Αγίου Δημητρίου και την επέτειο της απελευθέρωσης της πόλης από τουε Οθωμανούς, το 1912. Ελέω ρασοφόρων κατέπεσε κάθε μέτρο ασφάλειας και στο εσωτερικό του ναού μπήκαν παραπάνω από τον προβλεπόμενο αριθμό πιστοί, ενώ αρκετοί από αυτούς δεν φορούσαν καν μάσκες. Η κατάσταση ξέφυγε εντελώς μετά το πέρας της δοξολογίας, η οποία έγινε παρουσία των Προέδρων της Κυπριακής και της Ελληνικής Δημοκρατίας, όταν σχηματίστηκαν τεράστιες και πυκνές ουρές προσκυνητών, με τους περισσότερους να μην τηρούν κανένα μέτρο προφύλαξης.

Αν και στις εισόδους στον Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου είχαν τοποθετηθεί άνδρες και γυναίκες της ΕΛ.ΑΣ. για να ελέγχουν την τήρηση των μέτρων ασφάλειας (μάσκες, αριθμός πιστών στο εσωτερικό τον ναού και αποστάσεις), κάποια στιγμή ένας ρασοφόρος, εμφανώς ενοχλημένος, επέβαλε τους δικούς του κανόνες. Μη φορώντας και ο ίδιος μάσκα, όταν είδε μια αστυνομικό να μην επιτρέπει την είσοδο σε δύο γυναίκες που αρνούνταν να φορέσουν μάσκα, με το «έτσι θέλω» τις πέρασε στο εσωτερικό του ναού, ενώ στη συνέχεια βγήκε για να «νουθετήσει» την αστυνομικό, που έκανε μέχρι εκείνη τη στιγμή σωστά τη δουλειά της. Στη συνέχεια και άλλοι ρασοφόροι παραπονέθηκαν για την έντονη παρουσία της αστυνομίας και, ως φαίνεται, οι διαμαρτυρίες τους εισακούστηκαν και οι αστυνομικοί εξαφανίστηκαν από τις εισόδους του ναού, με αποτέλεσμα οι πιστοί να συρρέουν ανεξέλεγκτα, με πολλούς να μην τηρούν καν το μέτρο της μάσκας.

Έως και 1.200 κρούσματα

Το επιδημιολογικό αποτύπωμα από τις «ιερές λαοσυνάξεις» αλλά και από την αυριανή παρέλαση για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου θα φανεί προς τα μέσα Νοεμβρίου στην ήδη κόκκινη Θεσσαλονίκη, που η εμβολιαστική της κάλυψη είναι μόλις στο 52%. Το εθνικό πένθος για τον χαμό της Φώφης Γεννηματά «έσωσε» την πόλη από ακόμα μία μεγάλη «κορωνοσύναξη», τη μαθητική παρέλαση που ήταν να πραγματοποιηθεί σήμερα στην Τσιμισκή, ενώ η εικόνα που παρουσιάζει τις δύο τελευταίες ημέρες είναι αποκαρδιωτική και μόνο δυσοίωνες προβλέψεις επιτρέπει.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Θεσσαλονίκη, που βίωσε πέρυσι τον «μαύρο Νοέμβριο» εξαιτίας και των εορταστικών εκδηλώσεων της 26ης και 28ης Οκτωβρίου, την 26η Οκτωβρίου του 2020 μετρούσε μόλις 84 κρούσματα και στα νοσοκομεία της πόλης και στις ΜΕΘ η κατάσταση ήταν ακόμη πλήρως διαχειρίσιμη. Τις τελευταίες ημέρες η πόλη μετρά σταθερά πάνω από 500 έως και 600+ κρούσματα, κενό κρεβάτι στις ΜΕΘ δεν υπάρχει και, όταν ανοίγει κάποιο, καταλαμβάνεται άμεσα από διασωληνωμένους ασθενείς σε αίθουσες ανάνηψης ή σε απλές κλίνες και καθημερινά θρηνεί ανθρώπινες ζωές.

Ασφυκτιούν τα νοσοκομεία

Την ίδια εικόνα παρουσιάζει, δυστυχώς, όλος ο ελληνικός Βορράς, που χθες μετρούσε μόλις δύο κενά κρεβάτια ΜΕΘ διαθέσιμα για ασθενείς με Covid-19. Παράλληλα, οι καθημερινές εισαγωγές ασθενών με κορωνοϊό έχουν αυξηθεί έως και 50% σε σχέση με το προηγούμενο 15νθήμερο και ειδικοί επιστήμονες προβλέπουν ότι θα έχουμε νέα εκατόμβη νεκρών μέχρι τον Δεκέμβριο. Εκτιμούν επίσης ότι θα χρειαστούν άλλες 270 κλίνες ΜΕΘ για κορωνοϊό, ενώ οι προβλέψεις να καταγράφει μόνο η Θεσσαλονίκη περί τα 1.200 κρούσματα καθημερινά έως το τέλος του χρόνου δεν θεωρούνται πλέον υπερβολικές. Ήδη τις τελευταίες 52 ημέρες στα 14 νοσοκομεία που υπάγονται στην 4η ΥΠΕ άφησαν την τελευταία τους πνοή 340 άτομα χτυπημένα από τον κορωνοϊό, εκ των οποίων τα 299 ήταν ανεμβολίαστα.

Με τα δημόσια νοσοκομεία να είναι ήδη στα όριά τους, το υπουργείο Υγείας δρομολογεί νέες και προφανώς προσοδοφόρες συμφωνίες με ιδιώτες κλινικάρχες για να αναλάβουν τα ελαφρά περιστατικά Covid-19 στη Θεσσαλονίκη, αλλά και στη Λάρισα. Γιατροί και ειδικοί επιστήμονες ζητούν από την κυβέρνηση να πάψει να είναι θεατής και να λάβει μέτρα. Άλλοι ζητούν την επέκταση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών, άλλοι την αύξηση των διαγνωστικών τεστ σε όλο τον πληθυσμό. Υπέρ του διπλασιασμού των τεστ τάσσεται ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης, επισημαίνοντας ότι είναι κομβικό «να είναι υποχρεωτικό ένα τεστ για όλους τους εργαζόμενους, εμβολιασμένους ή όχι». Κατά τον ίδιο, θα πρέπει να γίνεται έλεγχος και στα διόδια για τις διαπεριφερειακές μετακινήσεις, δηλαδή να γίνεται με επίδειξη πιστοποιητικών εμβολιασμού, νόσησης ή με ράπιντ τεστ των τελευταίων 48 ωρών.

Θεσσαλονίκη

ΣΥΡΙΖΑ  - Προοδευτική Συμμαχία: Η κυβέρνηση κάνει τα στραβά μάτια στις εικόνες του Αγίου Δημητρίου

Η κυβέρνηση, αφού πέταξε λευκή πετσέτα στην πανδημία, κάνει πάλι τα στραβά μάτια στς εικόνες του Αγίου Δημητρίου» σχολίασε ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία για τις απαράδεκτες εικόνες «ανεμελιάς» και μη τήρησης των μέτρων ασφαλείας στις ιερές λαοσυνάξεις και κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «με τις επιλογές της για ακόμη μια φορά παίζει με την υγεία των πολιτών».

«Η ανεμελιά που επέδειξε πέρυσι η κυβέρνηση στον εορτασμό του Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη, όπως παραδέχτηκε ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, οδήγησε στο σφοδρό δεύτερο κύμα της πανδημίας» επισημαίνει στη σχετική ανακοίνωση, τονίζοντας ότι «η επανάληψη του ίδιου λάθους φέτος, που, αφού πέταξε λευκή πετσέτα στην πανδημία, κάνει τα στραβά μάτια στις ίδιες εικόνες στον εορτασμό του Αγίου Δημητρίου, καθιστά σαφές ότι έχουμε να κάνουμε με ένα μικροπολιτικό παιχνίδι της Ν.Δ., που είναι όμως κίνηση μεγάλου υγειονομικού ρίσκου και δείχνει τραγική υποτίμηση της επιδημιολογικής κατάστασης της χώρας και των προειδοποιήσεων των ειδικών».

Με την πανδημία ήδη εκτός ελέγχου, ο ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ., αναφερόμενος στα κυβερνητικά αντανακλαστικά, τα χαρακτηρίζει «επικίνδυνα προβληματικά και ανεύθυνα», ειδικά για τη βόρεια Ελλάδα, που εμφανίζει μεγάλη αύξηση κρουσμάτων και έχει πολύ χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL