Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.2°C21.9°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
16.9°C21.7°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
24 °C
20.5°C32.0°C
3 BF 54%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
27 °C
23.8°C32.7°C
3 BF 49%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
16.9°C18.0°C
2 BF 72%
Πειραιάς / «Ένα ακόμη προαναγγελθέν εργατικό δυστύχημα» στην προβλήτα της Cosco
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πειραιάς / «Ένα ακόμη προαναγγελθέν εργατικό δυστύχημα» στην προβλήτα της Cosco

Πειραιάς cosco
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Σοκαρισμένοι είναι οι εργαζόμενοι από το τραγικό εργατικό δυστύχημα που σημειώθηκε τη Δευτέρα και είχε σαν αποτέλεσμα να βρει το θάνατο ο 40χρονος λιμενεργάτης Δημήτρης Δαγκλής, που εργαζόταν στην προβλήτα 2 στο Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά, όταν υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες χτυπήθηκε θανάσιμα από γερανογέφυρα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το τμήμα Ναυτιλίας του ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για ένα ακόμη προαναγγελθέν εργατικό δυστύχημα καθώς καταγράφονται σοβαρά προβλήματα στις συνθήκες εργασίας που επικρατούν. Όπως αναφέρει οι αιτίες έχουν όνομα και υπευθύνους και συγκεκριμένα:

-Οι διαρκείς εξοντωτικοί ρυθμοί δουλειάς στο τέρμιναλ της ΣΕΠ/Cosco που προξενούν μακροχρόνια κόπωση και  επαγγελματικές ασθένειες στους εργαζόμενους.

-Οι υπεργολαβίες και οι επισφαλείς σχέσεις εργασίας επιτρέπουν στην εργοδοσία να εκβιάζει τους εργαζόμενους και με το φόβητρο της απόλυσης επιβάλλουν τις άθλιες συνθήκες εργασίας. 

-Οι ελλιπείς ομάδες εργασίας εξυπηρετούν μόνο την αύξηση των κερδών και παράλληλα θέτουν σε κίνδυνο την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων. 

-Η επιλογή της εργοδοσίας να στέλνει εργαζόμενους με ελλιπή εκπαίδευση στο χώρο δουλειάς και η  συνεχής «ανανέωση» του προσωπικού έχει κάνει τα μικροατυχήματα καθημερινότητα, που σημαίνει επιπλέον εργασιακό stress του συνόλου των εργαζομένων και άρα και την επικινδυνότητα στο χώρο εργασίας σε έναν ήδη επιβαρυμένο και δύσκολο χώρο εργασίας.

ανύπαρκτη επιτροπή Υγείας και Ασφάλειας και τα ελλιπή μέτρα ασφάλειας στο τέρμιναλ.

-Η απόφαση της κυβέρνησης Μητσοτάκη να υποβαθμίσει την Επιθεώρηση Εργασίας και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς. 

Η  απόφαση της κυβέρνησης Μητσοτάκη να καταργήσει την συνευθύνη αναθέτοντος και εργολάβου της εταιρείας σε περίπτωση υπεργολαβίας, έχει σαν αποτέλεσμα η κάθε ΣΕΠ/Cosco να είναι έξω από το κάδρο και η ευθύνη να περιορίζεται μόνο στις εργολαβικές εταιρείες.  

Όπως επισημαίνει το τμήμα Ναυτιλίας του ΣΥΡΙΖΑ, πρέπει να διερευνηθούν οι συνθήκες του δυστυχήματος και να αποδοθούν άμεσα οι ευθύνες και παράλληλα:

-Να σταματήσουν οι υπεργολαβίες.  Οι εργαζόμενοι να προσληφθούν απευθείας από την ΣΕΠ/Cosco με συμβάσεις πλήρους εργασίας

-Να υπάρξει Γενικός Κανονισμός Προσωπικού που να οριοθετεί και να ρυθμίζει τις εργασιακές σχέσεις και τις συνθήκες εργασίας στο τέρμιναλ

-Να λειτουργήσει Επιτροπή Υγείας και Ασφάλειας από εργαζόμενους.

-Η Επιθεώρηση Εργασίας και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί να επιτελέσουν το ρόλο τους που είναι η προστασία των εργαζομένων από την εργοδοτική αυθαιρεσία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL