Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.3°C19.6°C
3 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.4°C16.2°C
4 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
15.0°C17.1°C
4 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
16.1°C17.7°C
3 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.0°C18.0°C
3 BF 61%
Θεσσαλονίκη / Μεγάλη κορωνοσύναξη η λιτανεία του Αγ. Δημητρίου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Θεσσαλονίκη / Μεγάλη κορωνοσύναξη η λιτανεία του Αγ. Δημητρίου

λιτανεία

Σε μια μεγάλη κορωνοσύναξη εξελίχθηκε, όπως εξάλλου και αναμενόταν, η χθεσινή λιτανεία των εικόνων της Παναγίας Πορταΐτισσας και των λειψάνων και της εικόνας του Αγίου Δημητρίου, στη Θεσσαλονίκη. Η συντριπτική πλειονότητα των πιστών δεν φορούσε μάσκες, παρά τον μεγάλο συνωστισμό που επικρατούσε καθ' όλη τη διάρκεια της ιερής τελετής, ενώ τα ίδια αναμένεται να επαναληφθούν και σήμερα στη δοξολογία που θα γίνει στον Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου, αλλά και στις μαθητικές παρελάσεις και στη στρατιωτική παρέλαση για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.

Όπως ακριβώς και πέρυσι στις 25 Οκτωβρίου, έτσι και χθες το πρωί έξω από την εκκλησία του Αγίου Δημητρίου είχε συγκεντρωθεί πλήθος πιστών, προκειμένου να προσκυνήσουν και να συμμετέχουν στην καθιερωμένη εδώ και χρόνια λιτανεία των ιερών εικόνων.

Ούτε μάσκες ούτε αποστάσεις

Περίπου οι οκτώ στους δέκα από τους συγκεντρωμένους δεν φορούσαν μάσκες, ενώ όσοι/σες ρωτήθηκαν σχετικά έδιναν την ίδια απάντηση, ότι δηλαδή στον οίκο του Θεού δεν κολλάς κορωνοϊό και ότι είναι «αμαρτία» να ασπάζεσαι τις εικόνες φορώντας μάσκα. Οι περισσότεροι/ρες δεν δήλωναν αρνητές του κορωνοϊού και ας μην είχαν αρκετοί/τές από όσους/σες ρωτήσαμε κάνει το εμβόλιο. Υπήρχαν όμως και ουκ ολίγοι οπαδοί ακραίων συνωμοσιολογικών «θεωριών» και υποστήριζαν ότι ο κορωνοϊός δεν υπάρχει και ότι το εμβόλιο είναι «πράμα του διαβόλου» που έχει ως στόχο να καταστρέψει την Ορθοδοξία. Στους σκληρούς αρνητές της μάσκας απαγορεύτηκε από αστυνομικούς να εισέλθουν στον ναό κατά τη θεία λειτουργία. Ωστόσο, μετά τη λιτανεία, στην οποία δεν τηρήθηκε κανένα μέτρο προστασίας, δεν τηρήθηκε, δυστυχώς, ούτε και ο έλεγχος στις εισόδους της εκκλησίας, με αποτέλεσμα να μπουν στο εσωτερικό της πάρα πολλοί προσκυνητές που δεν φορούσαν μάσκες. Επίσης ελάχιστοι/στες διατηρούσαν τις μάσκες όταν προσκυνούσαν τη λειψανοθήκη του Αγ. Δημητρίου και τις εικόνες.

Στο κόκκινο η πόλη και η ανησυχία

Η ανησυχία των ειδικών επιστημόνων έχει χτυπήσει κόκκινο, καθώς όλα δείχνουν ότι η Θεσσαλονίκη θα ζήσει ακόμη έναν «μαύρο Νοέμβριο», ενώ ήδη η πίεση στα δημόσια νοσοκομεία είναι ασφυκτική εξαιτίας της ανεξέλεγκτης διασπορά του SARS-CoV2. Το ιικό φορτίο στα λύματα της ΕΥΑΘ πέρασε πλέον στην κόκκινη ζώνη και στα νοσοκομεία «Παπανικολάου» και «Ιπποκράτειο», που εφημέρευαν τις προηγούμενες ημέρες, οι εισαγωγές ασθενών Covid-19 διπλασιάστηκαν σε σχέση με τις προηγούμενες εφημερίες, ξεπερνώντας τις 40. Ωστόσο, στο ΑΧΕΠΑ, η εφημερία έκλεισε χθες το πρωί με περίπου 22 εισαγωγές. Γιατροί και ειδικοί επιστήμονες, βλέποντας ότι οι κυβερνώντες αποφάσισαν να μη λάβουν κανένα μέτρο και να γίνουν όλες οι εορταστικές εκδηλώσεις κανονικά, στρέφουν τις εκκλήσεις τους προς τους πολίτες. Συστήνουν στους άνω των 60 ετών και όσους/σες ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες να μην συμμετέχουν σε «πανηγύρια» και παρελάσεις και καλούν όσους/σες αποφασίσουν να τις παρακολουθήσουν να φοράνε απαραίτητα μάσκες και να κρατάνε αποστάσεις.

Ματαιώθηκαν οι παρελάσεις και στην Πέλλα

Μετά την Ημαθία και την Πιερία και οι δήμοι της Πέλλας αποφάσισαν να ματαιώσουν τις παρελάσεις της 28ης Οκτωβρίου, εξαιτίας του αυξημένου ιικού φορτίου που υπάρχει στην περιοχή και με στόχο να αποτραπεί εκτίναξη κρουσμάτων. Οι αποφάσεις για τη ματαίωση των παρελάσεων στις τρεις αυτές περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας ελήφθησαν από τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και σχολιάστηκαν θετικά από τον ιατρικό κόσμο και τους ειδικούς επιστήμονες. Ωστόσο, στη Θεσσαλονίκη, οι τοπικοί άρχοντες δεν φαίνεται να στέκονται στο ύψος που απαιτεί η κρίσιμη επιδημιολογική εικόνα της περιοχής και ουδείς ματαίωσε μαθητική παρέλαση. Ο δε δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κ. Ζέρβας βγήκε να υπερασπιστεί την κυβερνητική απόφαση να γιορταστεί το τριήμερο της 26ης - 28ης Οκτωβρίου ωσάν να έχουμε τελειώσει με τον κορωνοϊό στην πόλη. Μάλιστα, με δηλώσεις του, είπε ότι τυχόν ματαίωση των εκδηλώσεων θα έκανε τα πράγματα χειρότερα εξαιτίας των αντιδράσεων...

Τέλος, να σημειωθεί ότι η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, εξαιτίας του θανάτου της Φώφης Γεννηματά, δεν παρέστη χθες στην εκδήλωση που διοργάνωσε αργά το απόγευμα το ΑΠΘ με θέμα τη συμμετοχή της Κύπρου στην Εθνική Παλιγγενεσία και ομιλητή τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη. Και οι δύο ωστόσο θα παραστούν στη σημερινή δοξολογία στον Άγιο Δημήτριο.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL