Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
22.0°C24.8°C
3 BF 39%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.0°C24.2°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C20.5°C
4 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.3°C19.8°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C24.0°C
3 BF 33%
Επαναπροωθήσεις προσφύγων / Έκθετη η κυβέρνηση μετά τα νέα περιστατικά σε Ικαρία και Σάμο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Επαναπροωθήσεις προσφύγων / Έκθετη η κυβέρνηση μετά τα νέα περιστατικά σε Ικαρία και Σάμο

Άφιξη προσφύγων - μεταναστών στον Αρμενιστή Ικαρίας (Φωτό ΕΡΤ Αιγαίου)

Νέα περιστατικά εγκατάλειψης ανθρώπων σε διασωστικές σχεδίες, που πλέουν ακυβέρνητες μέχρι να εντοπιστούν σημειώθηκαν στην Ικαρία και στη Σάμο. 

Σύμφωνα με πληροφορίες από κατοίκους της περιοχής του Αρμενιστή και του Να Ικαρίας, το πρωί της Κυριακής 17/10/2021 αποβιβάστηκαν από σκάφος στην περιοχή τους πρόσφυγες – μετανάστες Αφρικανικής καταγωγής. Το σκάφος μετέφερε 23 άτομα, 14 άνδρες, 4 γυναίκες και 5 παιδιά, ανάμεσά τους ένα βρέφος τριών ημερών και ένα πέντε βδομάδων.

Το Λιμενικό Σώμα, μόλις ειδοποιήθηκε έφτασε με δύο σκάφη στην περιοχή αλλά και οδικώς. Όταν το τελευταίο έφτασε εκεί, βρήκε 21 άτομα τα οποία επιβίβασε σε σκάφος στην περιοχή του Αρμενιστή, λέγοντας στους ντόπιους ότι θα τους μετέφεραν στη Σάμο, όπως στην αρχή ισχυρίζονταν. Ωστόσο σύμφωνα με τους κατοίκους το περίεργο στην υπόθεση ήταν ότι οι λιμενικοί υποχρέωσαν τους μετανάστες να διαγράψουν όσες φωτογραφίες είχαν προλάβει να τραβήξουν.

Φωτογραφία των προσφύγων και μεταναστών που έφθασαν στην Ικαρία

Την επόμενη μέρα ανακοινώθηκε από την τουρκική Ακτοφυλακή ότι βρήκε να πλέει ακυβέρνητο έξω από το Μεντερές της Τουρκίας, 8 ώρες αργότερα αφότου είχαν αποβιβαστεί στην Ικαρία, 21 πρόσφυγες σε ένα liferaft. 

Από τις φωτογραφίες που έδωσε στη δημοσιότητα το τουρκικό λιμενικό, διακρίνονται καθαρά τα χαρακτηριστικά τουλάχιστον τριών ανθρώπων από το περιστατικό της Ικαρίας, ενώ ακόμα ένας φοράει το ίδιο μπουφάν με έναν εξ αυτών.

Φωτογραφία που έδωσε στη δημοσιότητα η Τουρκική Ακτοφυλακή για ανεύρεση 21 προσφύγων σε liferaft, 8 ώρες μετά την αναχώρησή τους από την Ικαρία

Τη Δευτέρα τα ξημερώματα, σημειώθηκαν ακόμη δύο αφίξεις σκαφών, στη Σάμο, από τα οποία το ένα επαναπροωθήθηκε με συνοπτικές διαδικασίες. Αφορούσε μια ομάδα 27 ατόμων που αποβιβάστηκαν στην παραλία Ασπροχόρτι, ενώ προηγουμένως είχαν προσεγγίσει το νησάκι Διαπόρι στις βορειοανατολικές ακτές της Σάμου. Η άφιξη, που προκύπτει από μαρτυρίες, δεν καταγράφηκε επισήμως πουθενά.

Η δεύτερη άφιξη 27 ατόμων την ίδια μέρα στη παραλία Ποτάμι της Σάμου, κατέληξε στη μεταφορά τους στη δομή καραντίνας της Σάμου όπου φιλοξενούνται συνολικά 51 άτομα.

Αγνοούνται πρόσφυγες στη Χίο

Το πρωί της Πέμπτης 21 Οκτωβρίου, στην περιοχή Δότια, νότια της Χίου, αποβιβάστηκαν 26 πρόσφυγες και μετανάστες, ανάμεσα τους υπήρχαν 12 ανήλικα παιδιά. Ο Παναγιώτης Δημητράς από το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι ενημέρωσε ο ίδιος τις αρμόδιες αρχές για τον εντοπισμό τους και την επιθυμία τους να υποβάλουν αίτημα ασύλου.

Σύμφωνα το λιμεναρχείο Χίου δηλώθηκε άγνοια για το περιστατικό, πλην της ειδοποίησης που είχαν λάβει μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι, το οποίο μάλιστα παρέθεσε και τα ονόματα των 26 ατόμων που είχαν εκφράσει την επιθυμία τους να καταθέσουν αίτημα ασύλου. Το λιμεναρχείο Χίου παρέπεμψε στην αστυνομία για περισσότερες πληροφορίες.

Ωστόσο οι πρόσφυγες και οι μετανάστες αγνοούνται. Το γραφείο Τύπου της γενικής περιφερειακής αστυνομικής διεύθυνσης Βορείου Αιγαίου δήλωσε σε τοπικό site  στις 2 το μεσημέρι τότι ουδείς από τους 26 πρόσφυγες και μετανάστες μέχρι εκείνη την ώρα είχε εντοπισθεί.

Νίκος Φίλης: Είναι σε θέση να διαψεύσουν τη νέα καταγγελία για Push Back;

Στο θέμα με την παράνομη επαναπροώθηση στην Ικαρία αναφέρθηκε και ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ Νίκος Φίλης. Δήλωση Νίκου Φίλη για το νέο περιστατικό push back στην Ικαρία.

Ο Νίκος Φίλης αναφέρεται στην άφιξη των μεταναστών , το πρωί της Κυριακής 17 Οκτωβρίου, στον Αρμενιστή Ικαρίας και στις πληροφορίες που έδωσαν οι λιμενικοί και αστυνομικοί που επιχειρούσαν, στους κατοίκους του νησιού που είχαν προστρέξει, ότι θα μεταφερθούν σε καμπ της Σάμου.

«Λίγες ώρες μετά, η τουρκική ακτοφυλακή ανέβαζε στην ιστοσελίδα της την ακόλουθη είδηση: ''Στις 17.10.21 και ώρα 16:12 σκάφος της ακτοφυλακής κινήθηκε με βάση πληροφορία ότι παράτυποι μετανάστες βρίσκονταν σε σωσίβια λέμβο ανοιχτά του Menderes, αφού είχε σπρωχτεί πίσω στα τουρκικά ύδατα από τις ελληνικές αρχές. Διεσώθησαν 22 παράτυποι μετανάστες'' (πρόχειρη μετάφραση από τα τουρκικά)». Όπως επισημαίνει ο Ν. Φίλης, στις φωτογραφίες της τουρκικής ακτοφυλακής και εκείνες από την Ικαρία εμφανίζονται τα ίδια πρόσωπα

«Δεν παίρνω φυσικά τοις μετρητοίς την ανακοίνωση της τουρκικής ακτοφυλακής. Ας πούμε ότι οι φωτογραφίες που ανέβασε είχαν τραβηχθεί πριν την άφιξη στην Ικαρία. Είναι πολύ εύκολο εξάλλου οι ελληνικές αρχές, το Λιμενικό Σώμα - Ελληνική Ακτοφυλακή, το Υπουργείο Μετανάστευσης & Ασύλου να τη διαψεύσει, παρουσιάζοντας σήμερα σε μια συνέντευξη Τύπου από το καμπ, τους 23 πρόσφυγες / μετανάστες που εμφανίζονται στις φωτογραφίες στην Ικαρία» σημειώνει.

«Θα το πράξει, ώστε να αποφύγει κάθε υπόνοια παράνομου pushback που επιφέρει ποινικές ευθύνες στα διεθνή και τα ελληνικά δικαστήρια για τους ηθικούς και φυσικούς αυτουργούς; Ή διαφορετικά θα επιβεβαιώσει την εγκληματική παρανομία», υπογραμμίζει ο Νίκος Φίλης.

«Να θυμίσω ότι η ιστορία των push back τραβάει σε μάκρος. Μόλις προ μηνός είχαμε ερωτήσεις με καταγγελίες άλλων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για πρόσφυγες που ''εξαφανίζονται'' από Κύθηρα, Καλαμάτα και αλλού, χωρίς η κυβέρνηση να έχει απαντήσει ουσιαστικά», καταλήγει ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ.

.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL