Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.1°C20.7°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.5°C18.5°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.4°C18.0°C
4 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C19.9°C
3 BF 40%
Υπουργείο Παιδείας / Κύμα συγχωνεύσεων τμημάτων και σχολείων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Υπουργείο Παιδείας / Κύμα συγχωνεύσεων τμημάτων και σχολείων

ΠΑΙΔΕΙΑ

Οι συγχωνεύσεις τμημάτων στις οποίες προχωρά το υπουργείο Παιδείας σαρώνουν σαν χείμαρρος τα σχολεία ολόκληρης της χώρας. Οι διαμαρτυρίες μαθητών, εκπαιδευτικών και γονιών πληθαίνουν και δυναμώνουν. Τα κενά που υπάρχουν σε εκπαιδευτικούς παραμένουν τα ίδια.

Το αναξιολόγητο υπουργείο Παιδείας

Μόλις ενάμιση μήνα μετά το πρώτο κουδούνι, έχουν γίνει περίπου 1.000 συγχωνεύσεις τμημάτων σε σχολεία ολόκληρης της χώρας. Πρόκειται μάλλον για μια... «λύση» του υπουργείου Παιδείας προκειμένου να καλύψει τα τουλάχιστον 6.000 κενά εκπαιδευτικών που υπάρχουν αυτή τη στιγμή. Ωστόσο, αγνοεί επιδεικτικά το γεγονός ότι αυτά τα κενά δεν μπορούν να καλυφθούν με συγχωνεύσεις ούτε εις βάρος της υγείας και της ασφάλειας μαθητών και εκπαιδευτικών. Δεν μπορεί να σωθεί η κατάσταση όταν 27 και 30 μαθητές στοιβάζονται σε τάξεις λίγων τετραγωνικών μέτρων, χωρίς επαρκή εξαερισμό και τακτικούς καθαρισμούς. Τα κενά αυτά θα παραμείνουν.

Το υπουργείο Παιδείας, που σύρει τους εκπαιδευτικούς στα δικαστήρια, ποιος θα το αξιολογήσει; Κλείσιμο τμημάτων, συγχωνεύσεις, συμπτύξεις. Μια πολιτική που από πολλούς χαρακτηρίζεται ως «εγκληματική» και δείχνει την ανεπάρκεια της κυβέρνησης να προστατεύσει την εκπαιδευτική κοινότητα. Γιατί οι ευθύνες για τα χιλιάδες κενά δεν μπορούν να μεταφερθούν στους εκπαιδευτικούς. Γιατί για τις ασφυκτικά γεμάτες τάξεις δεν ευθύνονται οι μαθητές. Γιατί οι συνέπειες της πανδημίας δεν μπορούν να βαρύνουν εκείνους που τόσο καιρό διακινδυνεύουν την υγεία τους για να πραγματοποιηθούν τα μαθήματα.

Πάντως, είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι δυναμώνουν μέρα με τη μέρα οι κινητοποιήσεις γονιών, μαθητών και εκπαιδευτικών ενάντια στις γενικευμένες συγχωνεύσεις τμημάτων. Από πολλές περιοχές της Αθήνας μέχρι τη Χαλκίδα, από την Ηλεία και την Ξάνθη μέχρι την Πάρο, η εκπαιδευτική κοινότητα έχει ξεσηκωθεί πραγματοποιώντας διαμαρτυρίες και στάσεις εργασίας.

Το υπουργείο δείχνει τους εκπαιδευτικούς

Και πρέπει να τονιστεί ότι μιλάμε για συγχωνεύσεις τμημάτων.  Όχι για μια «ορθή διαχείριση προσωπικού», όπως είπε ο γ.γ. του υπουργείου Α. Κόπτσης σε συνέντευξή του. Ο ίδιος μάλιστα δεν δίστασε να ισχυριστεί πως για τα κενά που υπάρχουν ευθύνονται οι άδειες των εκπαιδευτικών(!), αναφέροντας πως «δημιουργήθηκαν πολλά κενά λόγω αδειών ασθένειας και αδειών μητρότητας». Πώς γίνεται να είναι τόσα πολλά τα κενά λόγω αδειών μητρότητας όταν ο μέσος όρος ηλικίας των εκπαιδευτικών είναι 55 έτη; Πώς είναι τόσα πολλά τα κενά λόγω ασθένειας όταν οι ευπαθείς ομάδες και οι εκπαιδευτικοί που έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας κάνουν κανονικά μαθήματα σε τάξεις - υγειονομικές βόμβες χωρίς να τους δίνεται καν η δυνατότητα για μειωμένο ωράριο;

Η πολιτική της κυβέρνησης δείχνει ξεκάθαρα ότι πρόθεσή της δεν είναι ο εξορθολογισμός και η αναβάθμιση. Πρόθεσή της είναι ο αφανισμός τμημάτων, η περαιτέρω υποβάθμιση των δημόσιων σχολείων και η ισοπέδωση των εργασιακών δικαιωμάτων των ίδιων των εκπαιδευτικών μέσα από την επιβολή της τιμωρητικής αξιολόγησης.

Λιγότερες συγχωνεύσεις στη βόρεια Αθήνα

Βέβαια, όπως πληροφορηθήκαμε, υπάρχουν και μερικές -τυχαίες;- φωτεινές εξαιρέσεις στη σαρωτική λογική των συγχωνεύσεων. Αυτές αφορούν τις περιοχές της βόρειας Αθήνας - εκεί έχει γίνει μόλις μία συγχώνευση σε όλη τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση σε ένα ΕΠΑ.Λ. στο Μαρούσι, όπου δύο τμήματα των 13 μαθητών συμπτύχθηκαν σε ένα. Σημειώνεται ότι πρόκειται για την εκλογική περιφέρεια της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως. Μπορεί να είναι και μια απλή σύμπτωση.  Ή μήπως οι συγχωνεύσεις δεν εφαρμόζονται παντού με τον ίδιο τρόπο; Είναι ένα ερώτημα που πρέπει να τεθεί. Την απάντηση δεν θα τη δώσουμε εμείς. Πρέπει να δοθεί από τους καθ' ύλην αρμόδιους.

Πάντως, το μόνο σίγουρο είναι ότι χαιρετίζουμε το γεγονός αυτό. Μακάρι να ίσχυε και στην υπόλοιπη Αττική, που τα σχολεία έχουν μετατραπεί σε υγειονομικές βόμβες.  Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν τα σχολεία της δυτικής Αθήνας, δηλαδή τα σχολεία των λαϊκών στρωμάτων, που βιώνουν την ισοπεδωτική πολιτική των συγχωνεύσεων. Το ίδιο ισχύει τόσο με τα σχολεία της νότιας όσο και με εκείνα της ανατολικής Αθήνας. Τι μέλλει γενέσθαι, άγνωστο. Πάντως, αυτή τη στιγμή οι εκπαιδευτικοί είναι έρμαια της κυβερνητικής πολιτικής. Καθώς από τη μία έχουν να διαχειριστούν την αξιολόγηση που τους επιβάλλεται με δικαστικές αποφάσεις και από την άλλη τη συγχώνευση εκατοντάδων τμημάτων.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL