Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
16.0°C20.9°C
3 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.2°C21.1°C
4 BF 42%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.6°C18.8°C
5 BF 58%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.6°C19.8°C
5 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
2 BF 56%
Εκπαιδευτικοί Αξιολόγηση / Με εναλλακτικούς τρόπους θα συνεχιστεί ο αγώνας κατά της αξιολόγησης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εκπαιδευτικοί Αξιολόγηση / Με εναλλακτικούς τρόπους θα συνεχιστεί ο αγώνας κατά της αξιολόγησης

ΠΑΙΔΕΙΑ

Να σταματήσει η απεργία - αποχή των εκπαιδευτικών ενάντια στην αξιολόγηση και να συνεχιστεί ο αγώνας τους με διαφορετικούς τρόπους αποφάσισε η Γενική Συνέλευση των προέδρων των ΕΛΜΕ που ολοκληρώθηκε το βράδυ του Σαββάτου.

Στη θυελλώδη συνεδρίαση μπήκαν σε ψηφοφορία οι αποφάσεις των συνελεύσεων των ΕΛΜΕ. Οκτώ πρόεδροι ΕΛΜΕ ψήφισαν «κατά» ή «λευκό» για τη συνέχιση της απεργίας - αποχής, ενώ οι υπόλοιποι -το 54%- ψήφισαν υπέρ. Σημειώνεται ότι η προκήρυξη απεργίας απαιτεί αυξημένη πλειοψηφία, δηλαδή τα 2/3 επί του συνόλου των ψήφων (66,7%).

Σε ανακοίνωσή της η ΟΛΜΕ ανέφερε πως «η Γ.Σ. των προέδρων αποφάσισε να σταματήσει η απεργία - αποχή και να συνεχιστεί ο αγώνας κατά της αξιολόγησης με άλλους τρόπους», διευκρινίζοντας ότι «στην επόμενη συνεδρίαση του Δ.Σ. θα εξεταστούν οι εναλλακτικές μορφές συνέχισης του αγώνα».

Εκτεθειμένοι οι εκπαιδευτικοί σε περίπτωση συνέχισης απεργίας

Η άποψη που εξέφρασαν τα μέλη των ΣΥΝΕΚ (Συνεργαζόμενων Εκπαιδευτικών Κινήσεων) αναφέρει πως πρέπει να σταματήσει η απεργία - αποχή γιατί οι εκπαιδευτικοί είναι εκτεθειμένοι, δεδομένου ότι υπάρχει τελεσίδικη απόφαση του δικαστηρίου που έκρινε παράνομη την απεργία.

Σύμφωνα με όσα είπε στην ΑΥΓΗ ο πρώην πρόεδρος της ΟΛΜΕ Θέμης Κοτσιφάκης, «από τη στιγμή που η απεργία - αποχή έχει κριθεί τελεσίδικα παράνομη, οι εκπαιδευτικοί είναι ξεκρέμαστοι, καθώς η ανυπακοή στον νόμο είναι πειθαρχικό αδίκημα και θα τους επιβάλλονται πρόστιμα. Κανείς δεν θα το ρισκάρει». Παράλληλα, όπως ανέφερε ο ίδιος, «αυτοί που μιλούν για επαναπροκήρυξη της απεργίας - αποχής υποκρύπτουν το γεγονός ότι θα αναγκαστούμε να συνταχθούμε με τον νόμο Χατζηδάκη - κάτι που η ΟΛΜΕ έχει αρνηθεί. Επίσης, τα δικαστήρια θα βγάλουν ξανά παράνομη την απεργία».

Η πρόταση που επικράτησε ήταν να συνεχιστεί ο αγώνας των εκπαιδευτικών με διαφορετικούς τρόπους π.χ. πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια, ενημέρωση των κομμάτων, κατάθεση κοινών κειμένων από όλα τα σχολεία στο ΙΕΠ, συνεντεύξεις Τύπου και αποδόμηση του οικοδομήματος της διαδικασίας της αξιολόγησης.

Όπως αναφέρουν οι ΣΥΝΕΚ, «οι εναλλακτικές προτάσεις που υπήρχαν ήταν είτε η επαναπροκήρυξη της απεργίας αποχής είτε η συμπόρευσή μας με τη ΔΟΕ για μπλοκάρισμα της αξιολόγησης εκ των έσω, με την κατάθεση κοινών κειμένων από όλα τα σχολεία στην πλατφόρμα του ΙΕΠ. Οι ΣΥΝΕΚ τάχθηκαν με τη δεύτερη εναλλακτική πρώτον γιατί θεωρούμε τη συμπόρευση με τις άλλες εκπαιδευτικές ομοσπονδίες βασικό συστατικό τής επιτυχίας του αγώνα και διότι νόμιμη επαναπροκήρυξη σημαίνει πλήρης συμμόρφωση στον αντεργατικό νόμο Χατζηδάκη και στις αποφάσεις των δικαστηρίων».

«Ο αγώνας θα συνεχιστεί»

Από την πλευρά της, η ΟΛΜΕ εξηγεί ότι «παράνομη επαναπροκήρυξη μετά την τελεσίδικη απόφαση του Εφετείου θα σήμαινε ότι οι απεργοί σε μια τέτοια περίπτωση, πέρα από πειθαρχικές κυρώσεις, θα είχαν και ποινικές ευθύνες».

Όπως διευκρίνισε, «νόμιμη επαναπροκήρυξη σημαίνει συμμόρφωση στον αντιεργατικό νόμο Χατζηδάκη και στις αποφάσεις των δικαστηρίων, δηλαδή προσφυγή στον ΟΜΕΔ, ορισμός προσωπικού ασφαλείας και ελάχιστης εγγυημένης υπηρεσίας λόγω απόφασης του Πρωτοδικείου και αλλαγή των αιτημάτων της απεργίας - αποχής - για να μην κριθεί καταχρηστική. Ο ορισμός προσωπικού ελάχιστης εγγυημένης λειτουργίας σημαίνει ότι η ΟΛΜΕ θα έπρεπε να ορίσει ονομαστικά το 1/3 των υπηρετούντων σε κάθε σχολείο ως υπεύθυνους εφαρμογής της αξιολόγησης, οι οποίοι δεν θα ήταν νομικά καλυμμένοι, καθώς μόνο τα 2/3 θα είχαν το δικαίωμα να συμμετέχουν στην απεργία - αποχή». Τέλος, τόνισε ότι «ο αγώνας κατά της αξιολόγησης θα συνεχιστεί ανυποχώρητα με όλους τους πρόσφορους τρόπους και πάντα σε συνεργασία με τις άλλες εκπαιδευτικές ομοσπονδίες».

Τέλος, τόνισε ότι «ο αγώνας κατά της αξιολόγησης αλλά και κατά της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής του ΥΠΑΙΘ θα συνεχιστεί ανυποχώρητα, με όλους τους πρόσφορους τρόπους και πάντα σε συνεργασία με τις άλλες εκπαιδευτικές ομοσπονδίες».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL