Live τώρα    
29°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
29 °C
26.6°C30.1°C
3 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
27 °C
24.1°C28.3°C
3 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
28 °C
28.0°C31.0°C
1 BF 53%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
28 °C
27.2°C28.8°C
5 BF 42%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
28 °C
27.9°C27.9°C
0 BF 32%
Ζακ Κωστόπουλος / Το χρονικό του εγκλήματος - Κομβική η δίκη - Απών ο κατηγορούμενος κοσμηματοπώλης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ζακ Κωστόπουλος / Το χρονικό του εγκλήματος - Κομβική η δίκη - Απών ο κατηγορούμενος κοσμηματοπώλης

ΖΑΚ

Με τους πέντε εκ των έξι κατηγορουμένων για τον Ζακ Κωστόπουλου που ξεψύχισε στην οδό Γλάδστωνος στο κέντρο της Αθήνας το Σεπτέμβριο του 2018, ξεκίνησε η δίκη ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου. Απών ήταν ο κατηγορούμενος κοσμηματοπώλης, όπου και εκπροσωπήθηκε από συνήγορο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στο δικαστήριο εκφωνήθηκαν τα ονόματα των 41 μαρτύρων κατηγορίας, ενώ η πολιτική αγωγή, που εκπροσωπεί την οικογένεια του θύματος, έθεσε θέμα για την αλλαγή αίθουσας που να δίνει τη δυνατότητα να παραβρεθούν οι παράγοντες της δίκης, εκπρόσωποι από τη Διεθνή Αμνηστία και από την ΛΟΑΤΚΙ, συγγενείς, αλλά και δημοσιογράφοι για τη δημοσιοποίηση της δίκης τηρουμένων των μέτρων για την πανδημία.

Το αίτημα έθεσε η εκ των συνηγόρων της οικογένειας του Ζακ Κωστόπουλου, Αννυ Παπαρούσου, η οποία τόνισε ότι η δίκη αφορά υπόθεση με μεγάλο κοινωνικό ενδιαφέρον και επομένως ότι θα πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα κάλυψής της. Το θέμα τέθηκε από την αρχή, με την εκφώνηση της υπόθεσης, πριν την κλήρωση των ενόρκων, καθώς η πρόεδρος δεν επέτρεψε την είσοδο σε κανένα δημοσιογράφο.

Στο αίτημα συναίνεσε και η υπεράσπιση ζητώντας να ληφθούν υπόψη σε κάθε περίπτωση οι υγειονομικοί κανόνες βάση των διατάξεων για τον COVID-19. Η υπεράσπιση επεσήμανε, παράλληλα, ότι θα πρέπει να βρεθεί αίθουσα που να διαθέτει τεχνική υποδομή για την προβολή του υλικού που βρίσκεται στη δικογραφία.

Οι συνήγοροι των τεσσάρων κατηγορούμενων αστυνομικών τόνισαν ότι το ζήτημα της δυνατότητας προβολής των βίντεο από τον θάνατο του 33χρονου είναι κρίσιμο, ώστε να αποσαφηνιστεί η θέση και η στάση ενός εκάστου κατηγορούμενου για την ποινική αποτίμηση που θα κάνει το δικαστήριο.

Το δικαστήριο αποφάσισε την εκδίκαση στην παρούσα αίθουσα ορίζοντας ότι παρόντες, πλην των παραγόντων για την διεξαγωγή της δίκης, θα μπορούν να είναι τέσσερις δημοσιογράφοι, ένας από την Διεθνή Αμνηστία, ένας από το Παρατηρητήριο για τη δίκη και ένας από τη ΛΟΑΤΚΙ οργάνωση.

Πλήθος κόσμου έξω από το δικαστήριο

Συγκέντρωση έξω από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών (Δέγλερη 4) για τη δίκη των δολοφόνων του Ζακ Κωστόπουλου πραγματοποιούν από νωρίς το πρωί της Τετάρτης η Πρωτοβουλία Justice for Zak/Zackie, η ομάδα ΛΟΑΤΚΙ+ του ΣΥΡΙΖΑ και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ζητώντας δικαιοσύνη για τον Ζακ.

«Τρία χρόνια μετά τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου το αίτημα για δικαιοσύνη παραμένει» δήλωσε ο Νάσος Ηλιόπουλος, που παρευρίσκεται στην κινητοποίηση. .

«Και παραμένει και το αίτημα για τη μνήμη, να μην ξεχάσουμε ότι ένας νέος άνθρωπος λιντσαρίστηκε, δολοφονήθηκε με αυτόν τον απάνθρωπο τρόπο μέρα μεσημέρι στο κέντρο της πόλης. Βρισκόμαστε εδώ για να στηρίξουμε όχι μόνο την οικογένεια και τους ανθρώπους του Ζακ Κωστόπουλου. Βρισκόμαστε εδώ για να στηρίξουμε ακριβώς αυτό το αίτημα για δικαιοσύνη και τον αγώνα για μια κοινωνία που δεν θα έχει χώρο για ανθρώπους χωρίς δικαιώματα, για αόρατους ανθρώπους. Μια κοινωνία, που θα μας χωράει όλες και όλους» υπογράμμισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. 

Από νωρίς στο δικαστήριο προσήλθαν ο πατέρας, η μητέρα και ο αδελφός του Ζακ Κωστόπουλου.

Ζακ Κωστόπουλος δίκη οικογένεια
(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

 Στην δίκη που ξεκινά σήμερα, τρία χρόνια μετά το έγκλημα, έχει ζητήσει να συμμετέχει ως επίσημη παρατηρήτρια της δίκης καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας η Διεθνής Αμνηστία, γεγονός ενδεικτικό της σπουδαιότητας της δίκης για τον αγώνα υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. «Η πρακτική αυτή είναι συνδεδεμένη με τα διεθνή πρότυπα δίκαιης δίκης, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος σε δημόσια ακρόαση και της αρχής της δικαιοσύνης. Η δίκη αυτή είναι σημαντική καθώς σχετίζεται με θεμελιώδεις αρχές των ανθρώπινων δικαιωμάτων συμπεριλαμβανομένης της ευθύνης του κράτους να προστατεύει το δικαίωμα στη ζωή», όπως αναφέρεται σχετικά.

Ζακ Κωστόπουλος δίκη
(avgi.gr)

Η Διεθνής Αμνηστία τονίζει ότι επίσης ότι «ο Ζακ Κωστόπουλος ήταν ακτιβιστής, drag-queen, και υπερασπιστής των ανθρώπινων δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων και των οροθετικών ανθρώπων. Έχασε τη ζωή του τον Σεπτέμβριο του 2018 έπειτα από εξαιρετικά βίαιη επίθεση που δέχτηκε αφού μπήκε σε κοσμηματοπωλείο στην περιοχή της Ομόνοιας και παγιδεύτηκε μέσα σε αυτό. Σύμφωνα με το ιατροδικαστικό πόρισμα για τον θάνατό του, ο Ζακ πέθανε από ισχαιμικό επεισόδιο που προκλήθηκε από τα πολλαπλά τραύματα που υπέστη».

Ζακ Κωστόπουλος δίκη
(avgi.gr)

Μάλιστα, η Διεθνής Αμνηστία ήδη από τον Ιανουάριο του 2020, έχει συγκεντρώσει και έχει δώσει στο φως της δημοσιότητας περισσότερες από 101.000 υπογραφές ανθρώπων από όλον τον κόσμο, που ζητούν εις βάθος διερεύνηση της υπόθεσης και απόδοση δικαιοσύνης στο θύμα και την οικογένειά του. 

Ζακ Κωστόπουλος δίκη
(avgi.gr)

Το χρονικό του πολλαπλού εγκλήματος

Το μεσημέρι της 21ης Σεπτεμβρίου 2018 στην Ομόνοια, ο Ζακ Κωστόπουλος μπαίνει σε κοσμηματοπωλείο της οδού Γλάδστωνος, χωρίς να είναι σαφής ο σκοπός του. Τα βίντεο που τον έχουν καταγράψει δείχνουν ότι βρίσκεται σε σύγχυση ή/και σε πανικό.

Ο ιδιοκτήτης φαίνεται να έχει βγει από το κατάστημα και ο Ζακ εγκλωβίζεται εντός του, αδυνατώντας να ανοίξει την πόρτα ασφαλείας (πιθανώς κλείνει αυτόματα και ανοίγει με πάτημα κουμπιού από μέσα ή με κλειδί απ' έξω). Προσπαθεί να σπάσει το τζάμι για να βγει έξω, δεν τα καταφέρνει και τελικά μπαίνει έρποντας στην κάτω προθήκη της βιτρίνας του καταστήματος.

Ο ιδιοκτήτης του κοσμηματοπωλείου και άλλο ένα άτομο με το που καταφέρνει με το κεφάλι του να σπάσει την προθήκη αρχίζουν να τον ξυκοποπούν, με κλωτσιές, μέχρι του σημείου που καταρρέει αιμόφυρτος, ανάμεσα στα σπασμένα γυαλιά της προθήκης. Περαστικοί παρακολουθούν την επίθεση αμέτοχοι μέχρι την κατάρρευσή του, ενώ στη συνέχεια κάποιος καλεί το ΕΚΑΒ.

Στο σημείο φτάνουν τουλάχιστον 8 αστυνομικοί. Κατά την επέμβασή τους, ξυλοκοπούν και αυτοί τον ήδη πεσμένο στο έδαφος, τραυματισμένο και σε σύγχυση Ζακ. 

Τελικά, το ΕΚΑΒ τον παραλαμβάνει προκειμένου να μεταφερθεί σε νοσοκομείο, αλλά κατά τη μεταφορά διαπιστώνεται ο θάνατός του.

Για τον θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου απαγγέλθηκαν κατηγορίες για θανατηφόρα σωματική βλάβη στον ιδιοκτήτη του κοσμηματοπωλείου και το δεύτερο άτομο που του επιτέθηκαν αρχικά, καθώς και σε τέσσερις από τους οκτώ αστυνομικούς που έχουν καταγραφεί να τον χτυπούν στη συνέχεια. 

(Φωτογραφίες: Κώστας Παπαντωνίου)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL